Naslovnica Vijesti Svijet

Njemačka pregovara o mogućem sudjelovanju u ratu u Siriji

Prekomorske vojne akcije i dalje su osjetljiva i izrazito nepopularna tema u Njemačkoj, zbog njezine nacističke prošlosti
10. rujna 2018. u 16:43 13 komentara 742 prikaza
njemačka vojska
Foto: DPA/Pixsell

Njemačka vlada izjavila je u ponedjeljak kako je u pregovorima sa saveznicima u vezi mogućeg slanja vojske u Siriju, izazvavši oštre kritike Socijaldemokrata (SPD) koje su stvorile novi sukob u koaliciji u kojoj ionako nema ljubavi s Angelom Merkel.

Liga nacije Liga nacija Njemačka i Francuska miroljubivo, Čakvetadze ušao u povijest

Prekomorske vojne akcije i dalje su osjetljiva i izrazito nepopularna tema u Njemačkoj, zbog njezine nacističke prošlosti. Sudjelovanje u zračnim napadima na Siriju dovelo bi Njemačku u sukob s Rusijom, glavnim pobornikom vlade sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Glasnogovornik vlade Steffen Seibert rekao je kako je Njemačka s europskim saveznicima i SAD-om raspravljala o vojnoj uključenosti ako Asadove snage upotrijebe kemijsko oružje protiv posljednjih većih pobunjeničkih uporišta u Idlibu kojeg trenutno snažno bombardiraju sirijske i ruske snage.

"Nije došlo do situacije u kojoj bismo morali donijeti takvu odluku", rekao je Seibert na konferenciji za novinare, dodajući kako bi svaku odluku trebao prvo odobriti parlament.

Njemačka prosvjed pokret “Ustani” Udar na Merkel i slijeva

Ranije je list Bild izvijestio kako njemačko ministarstvo obrane pod konzervativnim vodstvom razmatra moguće opcije suradnje s britanskim i francuskim snagama u budućim vojnim akcijama ako Damask opet upotrijebi kemijsko oružje.

Navodi se da će parlament biti naknadno obavješten o vojnim akcijama samo ako vojne operacije bude potrebno brzo provesti.

SPD OPOZICIJA

Predsjednica SPD-a, Andrea Nahles, isključila je da će poduprijeti sudjelovanje Njemačke u ratu u Siriji.

Chemnitz NASILJE U CHEMNITZU Talijanski ministar proziva Merkel: 'Podcijenila je mogućnost izbijanja napetosti u društvu'

"SPD se neće složiti niti u parlamentu niti u vladi sa sudjelovanjem Njemačke u ratu u Siriji", izjavila je Nahles dodajući kako stranka podupire diplomatske napore za sprječavanje humanitarne krize.

Izvori upoznati s temom potvrdili su Bildov izvještaj te rekli kako su njemački i američki dužnosnici prošlog mjeseca pregovarali o mogućoj uključenosti njemačkih borbenih zrakoplova u procjeni rezultata bombardiranja ili bacanju bombi prvi put nakon rata u Jugoslaviji 1990-ih.

milijarde dolara Katar ulaže u Njemačku: 'Njemačku smatramo ključnim igračem u svjetskom gospodarstvu'

Njemačko ratno zrakoplovstvo već sudjeluje u opskrbi gorivom i izviđačkim misijama koristeći četiri borbena zrakoplova Tornado iz baze u Jordanu kao dio koalicije pod vodstvom SAD-a koja se bori protiv militantnog pokreta islamske države u Iraku i Siriji.

Odluku o priključenju zračnim udarima donijet će Merkel, piše Bild.

U zajedničkoj su izjavi u ponedjeljak njemačka ministarstva vanjskih poslova i obrane pozvala na suzdržanost strana u sukobu u Siriji.

Prosvjedi u Chemnitzu Velike promjene Prije tri godine pljeskali su Angeli Merkel. Danas su na naslovnicama slike ekstremnih desničara

"Cilj je da strane u sukobu izbjegnu dodatnu eskalaciju već loše situacije. Posebno je to bitno kod upotrebe zabranjenih kemijskih oružja koje je Asadova vlada već koristila u prošlosti", stoji u izjavi.

SightRun
PAMETNIJE TRČANJE
Oduševljeni smo: Aplikacija koja spaja tehnologiju, trčanje i putovanja

A1 izdvaja za Vas

  • goran2hr:

    Legalna sirijska vlada neće upotrijebiti kemijsko oružje, prvo što ga ionako nema, drugo što je to nešto neučinkovito u ratnim operacijama i treće sasvim im dobro ide i bez toga, a upotrebom kemijskog oružja samo bi dali izliku zapadu da ... prikaži još! ih napadne. Tako da, ako kemijskog oružja uopće i "bude", to će biti predstava režirana od đihadista i tzv. bijelih kaciga. Zanimljivije je pitanje, zašto bi jedna Njemačka (ili Hrvatska) trebala podržavati đihadiste, koji sijeku glave, bave se kanibalizmom i teroriziraju kršćane?

  • bla3108:

    samo pazite na cijoj ste strani...da vas novopeceni Nijemci ne pozderu iznutra brze nego sto to vec rade

  • viki.liks:

    Oni bi u Siriju a u Njemačkoj im zahvalni i dobrodošli Islamisti ubijaju i tuku zemljake