Naslovnica Vijesti Svijet

Hrvati nisu dovoljni. Njemačka planira uvoz njegovatelja s Kosova i iz Albanije

Trenutno prema procjenama sindikata Njemačkoj nedostaje 70.000 njegovatelja a do 2030. bi se taj broj, zbog ubrzanog starenja društva, mogao popeti i do 300.000
01. srpnja 2018. u 16:48 9 komentara 2021 prikaza
njegovateljica
Foto: Getty Images

Njemačka vlada priprema opširan program dovođenja stranih njegovatelja u Njemačku pri čemu se posebna pozornost pridaje radnicima s Kosova i iz Albanije, prenosi dnevnik Bild am Sonntag u nedjelju.

Radnik Plaća do 5500 eura Njemačkoj nedostaje obrtnika: trebaju im limari, vodoinstalateri...

"Pojačano ćemo tražiti njegovatelje u inozemstvu, ali u zemljama s mlađim stanovništvom koje same ne pate od problema nedostatka njegovatelja poput Albanije i Kosova", rekao je njemački ministar zdravstva Jens Spahn (Kršćansko-demokratska stranka CDU) u razgovoru za Bild am Sonntag.
 
Spahn je dodao da je izobrazba njegovatelja u Albaniji i Kosovu "bolja nego što se misli". Problem je trenutno u izdavanju radnih i boravišnih viza što bi se uskoro moglo ubrzati. Isto tako treba pojednostaviti postupak priznavanja stranih stručnih svjedodžbi i diploma.
 

Ni meda ni mlijeka Rad u Njemačkoj: mislili su da su dobili priliku života, a na kraju otišli osramoćeni

U zajedničkom intervjuu na temu njege starijih, što spada u primarne teme nove njemačke vlade, ministri zdravlja Spahn, ministrica obitelji Franziska Giffey (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) te ministar rada Hubertus Heil (SPD) ustvrdili su da prvo treba iskoristiti potencijale na domaćem tržištu rada za što je potrebno zanimanje njegovatelja učiniti atraktivnijim, između ostalog i kroz povećanje plaća.
 
"Mi moramo zanimanje njegovatelja ponovno učiniti atraktivnim", naglasila je Giffey.
 
Heil je predložio neku vrstu "probnog roka" za strane njegovatelje tijekom kojeg kandidati ne bi imali pravo na socijalna primanja."Ako nakon pola godine ne pronađu posao, potencijalni radnici bi se trebali vratiti kućama", rekao je.

Bauštela Zahtjev nekih struja Hrvatski radnici u Njemačkoj u strahu: 'Ne znam kako bismo podnijeli taj udarac'
 

U program nazvan "Koncentrirana akcija njege" uključeni su sindikati, crkve i savezne pokrajine.
 
Ministar Spahn je najavio da će u sljedećih godinu dana sklopiti "obvezujuće" ugovore sa zainteresiranim stranama u rješavanju ovog problema.
 
Trenutno prema procjenama sindikata Njemačkoj nedostaje 70.000 njegovatelja a do 2030. bi se taj broj, zbog ubrzanog starenja društva, mogao popeti i do 300.000.

Oktoberfest Svi putovi vode na zapad Njemačka nam u vrhu i kao turistička destinacija

 

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • viki.liks:

    Ubrzano starenje jer Njemačka nema dovoljno djece i imaju demografski problem jer u tim zemljama djeca nažalost predstavljaju prepreku i obitelji sa puno djece su po njima izraz socijalnog slučaja,kako inače objasniti da u bogatoj Njemačkoj nema dovoljno djece među ... prikaži još!u Njemaca osim kod stranaca plus taj posao ne žele Njemci radit jer je loše plaćen i zato trebaju azijate, Balkance i druge crnce...

  • bf2:

    "ubrzanog starenja društva"-a koliko to brzo stare,jednu godinu godišnje?? kako to da im ne fali novinara? ili oni možda rade za njih u Hrvatskoj,kao glasilo njemačkog zavoda za zapošljavanje i regruteri

  • aabbcc:

    Problem su teski i lose placeni poslovi a ne nedostatak radne snage u Njemackoj.