Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Njemačka gasi svoje nuklearke vjerojatno već 2021.

U Njemačkoj je u pogonu još uvijek 17 nuklearnih elektrana. Na nedavnim testovima njihova je sigurnost ocijenjena kao katastrofalna
30. svibnja 2011. u 13:10 35 komentara 14 prikaza
nuklearka
Foto: AFP

Crno-žuta vladajuća koalicija u Njemačkoj dogovorila je gašenje svih nuklearnih elektrana do 2021. godine, navodi DPA. U Njemačkoj je u pogonu još uvijek 17 nuklearnih elektrana. Na nedavnim testovima njihova je sigurnost ocijenjena kao katastrofalna, a netom nakon testova u Njemačkoj i druge su zemlje EU najavile slično provjeravanje sigurnosti. Njihovo isključenje trebao bi pratiti energetski prelazak Njemačke na druge vidove izvora energije, prvenstveno obnovljive. Postignutim sporazumom, kojem se najduže opirao liberalni FDP, predviđena je rezervna opcija po kojoj bi trima nuklearkama mogao biti produžen radni vijek do 2022. ako bi došlo do manjka električne energije. Osam najstarijih nuklearnih reaktora trebalo bi prema dogovoru isključiti odmah, no jednu bi se nuklearku i dalje držalo u stanju pripravnosti kako bi je se u slučaju potrebe moglo odmah pustiti u pogon. Odluci vlade Angele Merkel najviše je pridonijela nesreća u Fukushimi.

NA MORU
Imamo fotografiju: Evo kako je predsjednik Milanović izgledao u mladosti
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
  • -obrisani-:

    Dotad ce se promijeniti vlada i energija, a zeleni ce po obicaju pocrvenit

  • Pasdaran:

    Stockholm, Opet si smetnuo s uma Iran, Argentinu, Indiju, Pakistan, Južnu Koreju i Kanadu koji također posjeduju i grade nove nuklearke.

  • -obrisani-:

    ha,ha,ha.....na sto je ovaj VL spao....... brisu napise i linkove o energiji....Fuj!!!