Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSEBNA MJERA

Njemačka hitno uvozi 80 tisuća sezonaca za berbu šparoga i jagoda

Asparagus harvest - harvest helpers from Germany
Foto: Silas Stein/DPA/PIXSELL
1/6
03.04.2020.
u 12:52

Ublažit će stroge mjere na granicama uvedene zbog pandemije novog koronavirusa kako ne bi propali proizvođači i nastale nestašice

Njemačka će ublažiti stroge mjere na granicama uvedene zbog pandemije novog koronavirusa kako bi u zemlju pustili oko 80 tisuća stranih sezonaca neophodnih za poljoprivrednu proizvodnju.

Riječ je o beračima jagoda, šparoga i ostalog sezonskog povrća i voća o kojima Njemačka ovisi, a sada – kad je sezona branja počela – bez njih prijeti propast uroda i poljoprivrednih proizvođača, ali i nestašica tih proizvoda. Ulazak sezonaca pratit će stroge mjere izolacije i higijene. Prijašnjih godina velik broj Hrvata radio je na tim poslovima.

Plan za spas poljoprivredne proizvodnje izradili su ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer i ministrica poljoprivrede Julia Klöckner, a njihov potez pozdravila je tamošnja udruga poljoprivrednika.

Poljoprivredni proizvođači bi po tom planu u travnju i svibnju zaposlili po 40 000 sezonaca, najviše iz Poljske i Rumunjske. Radnici bi stizali u određene zračne luke, otkuda bi ih odveli u karantenu u blizinu radnih mjesta te ih pregledali. No nije riječ o klasičnoj karanteni, već o onoj "virtualnoj u kojoj bi imali mogućnost rada", objasnili su.

Sezonci bi radili i živjeli u zajedničkom smještaju, ali grupirani u manje timove kako bi im osigurali dovoljan razmak. Neće smjeti primati posjetitelje. Zaražene radnike će potpuno izolirati, a članove njihova tima testirati.

Vladin plan također zahtijeva zapošljavanje 10 000 radnika iz Njemačke, uključujući trenutačno nezaposlene, studente, azilante i one koji rade skraćeno radno vrijeme zbog epidemije.

VIDEO: Premijer Andrej Plenković o gospodarskim mjerama

Komentara 15

Avatar Evo zore, evo kroasana
Evo zore, evo kroasana
12:56 03.04.2020.

A ako se zaraze i obole, onda će ih vratiti matičnim zemljama na liječenje?

PA
Pax
13:09 03.04.2020.

Imaju 1.5 milijuna migranata od toga 80% na socijali, neka njih zaposle (malo morgen)!

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
13:28 03.04.2020.

Jer od azilanata nema koristi. To su njihove službene izjave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije