Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Igor Jurić na Facebooku

Njegovu kćer su mučili i ubili, no upoznao je oca žrtve iz Beograda: Mislio sam da sam dobar čovjek

Rovinj: Igor Jurić, otac ubijene Tijane Jurić
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/5
23.05.2023.
u 15:08

U emisiji 'Utisak nedelje' gostovali su Igor Jurić, osnivač zaklade 'Tijana Jurić', te Slobodan Negić, otac jedne od djevojčica koja je 3. svibnja stradala u stravičnom masakru koji je u Osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar' u Beogradu počinio 14-godišnji ubojica. U masakru je ubijeno deset žrtava, a događaj je potaknuo niz prosvjeda protiv nasilja u Srbiji.

Tijana Jurić je imala svega 15 godina kada je oteta, mučena i ubijena u srpnju 2014. godine. Njezina je smrt potaknula uvođenje zakon o doživotnoj zatvorskoj kazni za najteža kaznena djela u Srbiji 2019. godine. Kasnije taj zakon u javnosti postaje poznat kao 'Tijanin zakon'. Njezin otac Igor Jurić osnovao je zakladu s njenim imenom, kako bi pridonio borbi protiv nasilja. Tijanin ubojica uhićen je i osuđen na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 40 godina. 

Igor Jurić toliko je bio dirnut riječima i postupcima Slobodana Negića da mu je posvetio cijeli status na Facebooku. Njega prenosimo u cijelosti: 'Mislio sam da sam dobar čovjek. Dok nisam upoznao Sofijinog tatu, Slobodana. Upoznali smo se tako što smo se zagrlili i zajedno plakali, jecali i u tišini, ne govoreći ništa, tješili jedan drugoga. A onda je Slobodan prekinuo tišinu i tiho izgovarao ono što već svi znamo: ‘Igore, meni moja Sofija toliko nedostaje…‘.

Slobodan je s drugim roditeljima stradale djece u Ribnikaru i Mladenovcu postao dio jedne velike obitelji. Obitelji gdje više nisi Slobodan, već Sofijin tata, baš kao što ja nisam Igor, već Tijanin tata. Tako mi se obraćaju ljudi koji me prepoznaju na ulici. ‘Jeste li Vi Tijanin tata? Da, jesam…‘. Tad te u trenutku preplave dva osjećaja, jedan je ogroman ponos, drugi je ogromna tuga. Tako će nastaviti život Slobodan, kao i svaki drugi roditelj koji je u ovoj strašnoj tragediji izgubio one zbog kojih ovaj život zapravo ima smisla.

Neizmjerno sam tužan i neizmjerno sretan što sam upoznao Slobodana. Znam da ću imati od koga učiti o dobroti. Znam uz koga ću moći šutjeti. Znam tko će me razumjeti. Isto toliko, žarko želim zagrliti i isto tako šutim sa svakim roditeljem koji će ispričati svoje priče, o svojoj stradaloj djeci. I plakat ćemo tek kad se njihove priče spoje sa Slobodanovom. Tek tad ćemo početi shvaćati koliko je zapravo ovo velik gubitak za sve nas. Bar se nadam da zaista hoćemo. Slobodan nam je svima dao zadatak, da na ovu količinu ljubavi i dobrote, koju je on pružio nama, odgovorimo isto. Da svoje bližnje bolje razumijemo, volimo i poštujemo. Ali ne samo bližnje. Samo dobrota i ljubav mogu zaliječiti ovu veliku ranu i nasilje oko nas. Baš ona dobrota kakvu moj Sloba nosi u sebi, u svom ogromnom srcu.

VEZANI ČLANCI 

I zato, zbog Sofije i njenog tate, zbog sve druge stradale djece i njihovih roditelja, razmislite kako razgovarate sa svojom i tuđom djecom, sa svojim prijateljima, svojom rodbinom, poznanicima i onima koje ne poznajete. Da svatko od nas bude bar mali, ako već ne može biti veliki Slobodan Negić. To dugujemo svakom stradalom djetetu u ovoj nezapamćenoj tragediji.

I neka to krene od vas, dragi narodni zastupnici. Napunite skupštinu i s najvećim poštovanjem u tišini i primjerenim rječnikom razgovarajte o ovoj muci koja nas je snašla. Nama, roditeljima stradale djece, ne znači ništa što se bjesomučno vrijeđate. Razgovarajte između sebe o tome kako da ove tragedije preduhitrimo i spriječimo. I barem dok su sjednice posvećene ovoj tragediji, pokušajte svi biti barem na kratko Slobodan Negić.

Ja ću pokušati naučiti biti dobar kao on. Znam da je to gotovo nemoguće, ali pokušat ću. Pokušajte i vi. Zbog Sofije i svakog drugog stradalog djeteta. Sofijin tata, Slobodan Negić. Oličenje dobrote.'

VIDEO Nadbiskup u suzama spominje zlostavljanje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije