Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Nizozemska 10 posto odgovorna za masakar u Srebrenici

Na Višem sudu je određeno da je Nizozemska kriva 30 posto, no Vrhovni sud je smanjio tu brojku na deset posto.
19. srpnja 2019. u 12:31 30 komentara 3076 prikaza
Srebrenica
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Nizozemski Vrhovni sud u petak je presudio da je nizozemska država djelomično odgovorna za smrt 350 Bošnjaka u Srebrenici koji su 1995. izbačeni iz UN-ove sigurne zone pod kontrolom nizozemskog vojnog kontigenta i potom likvidirani u naletu snaga bosanskih Srba, javljaju agencije.

Ilustracija PODIGNUTA PRIJAVA Dvojac osumnjičen za ratne zločine u Vukovaru 1995. godine

Kako prenosi AFP, nizozemska država je prema odluci najviše sudske instance imala "vrlo ograničenu" odgovornost u pogibiji više stotina bošnjačkih muškaraca, smanjivši odgovornost Nizozemske u odnosu na presudu Žalbenog suda iz 2014.

 Sud je presudio da Nizozemska snosi tek 10 posto odgovornosti, izračunavši da je vjerojatnost da nizozemski vojnici spase živote bosanskohercegovačkih muslimana iznosila upravo toliko - 10 posto.

Svekupno su u pokolju u Srebrenici pripadnici Vojske Republike Srpske likvidirali oko 8000 Bošnjaka.

U presudi iz 2014., Žalbeni sud je procijenio odgovornost Nizozemske na 30 posto, no Vrhovni sud je to u današnjoj presudi drastično smanjio, ističe dpa.

Zloglasnog narkobosa osudili na doživotni zatvor EL CHAPO Sud u New Yorku objavio presudu najvećem narkobosu novije povijesti

Iako je sud potvrdio da su nizozemski vojnici, pripadnici UN-ovih mirovnih snaga u evakuaciji 350 muškaraca djelovali "protuzakonito",  također je obrazložio da je "čak i da je Bošnjacima, njih 350, bilo dozvoljeno da ostanu u bazi, imali su tek 10 posto šanse da ne padu u ruke bosanskih Srba".

"I stoga bi nizozemska država trebala biti odgovorna samo za taj udio štete koju su pretrpjeli oštećeni", stoji u odluci suda.

Još od pokolja u Srebrenici nizozemske vlade tvrde da su njihovi vojnici bili u "nemogućoj misiji". Izvještaj o ulozi Nizozemske u pokolju u Srebrenici 2002. je izazvao ostavku cijele nizozemske vlade.

Ivan Pernar NESTAJANJE DOKUMENATA Pernar zatražio digitalizaciju sudskih spisa

Pravni postupak pokrenule su Majke Srebrenice, koje okupljaju rodbinu stradalih.

U siječnju godine ICTY (Međunarodni sud za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji)  okarakterizirao je djelovanje srpskih snaga u Srebrenici kao genocid. Europski parlament je u siječnju 2009. proglasio 11. srpnja kao "Dan sjećanja na genocid u Srebrenici".

International Business Hotel
Luksuzno opremljen
International Business Hotel: Jedini zagrebački hotel koji se specijalizirao za biznismene
Harats
U SRCU ZAGREBA
U potrazi za dobrim pivom i još boljom atmosferom
 • Toni66:

  Nizozemska 10 posto "odgovorna" ( ne i krivac kako bi netko mogao pametno da si to zamišlja - kreteni -bolesnici susjedi vode rat međusobno ( kad nemaju neprijatelja iz druge države da ih napadene dobro je i ovo ) mene ... prikaži još!) mene pošalju iz svijeta tamo i ja njihov krivac ) za likvidaciju neprijatelja u Srebrenici. Narvno interesantno je tko je za ostalih 90% krivac . Možemo reči glavna komanda koja ima sve podatke tko gdje zašto kuda i zbog radi čega i donese tu odluku da se baš tamo pošalju na pravi teren gdje se zna tko je zašto je tamo . D a se Islmisti djelom teroristi djelom dobrovoljci dijelom stranci večim djelom naša raja bosnčerosiki muslimani . To su ti po visokoj politici jako bijele kuče zapravo " Islamisti koji se bore za državu tu u europi " Znamo kako je prošla ta država u njihovoj domovini iraku . Samo koga briga ... Daleko lošije nego ovi u Bih tu su fer bili i sve žene i djecu poslali doma tamo u Iraku onaj tko zna zna tko ne ne zanima ga ni to ni milion mrtvih 70 % nevinih žrtava sa ubijenim bez otrova u Siriji .- legalno čisto bombama raketama ( dobro par miliona bez ruku nogu i drugim oštečenjima ni bomba ne ubija tko da svi budu poslani Alahau čisto fino demokratskim putem ... Tamo se nije uglavnom slalo uvijek autobusima van ratne zone ženu djecu starce i one ne naoružane koji su se našli tamo . / samo poneki put pokazuju dozvolda bi se nahranilo gledaoce i kao se da pošteno ratovati . Da krivac je za smrt uvijek rat i vrh.

 • Avatar Infinity
  Infinity:

  Nizozemci mogu skinut sa sebe sramotu Srebrenice jedino na način da negiraju sve srbe, dok to ne učine krivi su za Srebrenicu 100%

 • Avatar kenshi
  kenshi:

  Pa 10% je super za Nizozemske pojmove, inaće u Nizozemskoj kad ti kaže da je nešto 99% sigurno , to znaći da je 100% nesigurno! Nizozemci su poznati po kukavičluku i nikako ne bih smjeli biti uključeni u vojne zadatke takve naravi.