Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESTAJANJE DOKUMENATA

Pernar zatražio digitalizaciju sudskih spisa

Ivan Pernar
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
17.07.2019.
u 12:37

Dio nestalog spisa Državnog odvjetništva o probijanju mjera za elitnu prostituciju nakon više mjeseci "potrage" nađen je u ožujku u arhivu Općinskoga državnog odvjetništva u Zagrebu.

Saborski zastupnik Ivan Pernar u srijedu je pred zagrebačkom Palačom pravde zatražio digitalizaciju svih sudskih spisa da bi se, kako je rekao, onemogućilo naknadno nestajanje dokumenata i pojavljivanje krivotvorina.

"Želimo ukazati na problem nestanka sudskih spisa, odnosno dokumenata iz njih", poručio je Pernar na konferenciji za novinare.
Osvrnuo se na slučaj o kojem je izvještavao portal Index o nestanku kupoprodajnog ugovora iz Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu, za stan u Veslačkoj ulici u kojem živi sin bivšeg ministra državne imovine Gorana Marića.

Pernar je rekao kako ne tvrdi da je dokument nestao, ali ga je uznemirila ta sama mogućnost zbog čega je doveo u pitanje funkcioniranje pravosuđa. Dodao je kako po zakonu dokument mora biti na sudu i javno dostupan.

"To ukazuju na rak-ranu hrvatskoga pravosuđa jer su nestanci spisa u Hrvatskoj česta pojava. Imali smo slučaj Paška Kačinarija kada se izgubio spis od više kilograma, a ne samo da su dokumenti iz spisa nestajali nego su se pojavljivale i krivotvorine", istaknuo je. Podsjetio je i nestanak spisa o elitnoj prostituciji pitajući se je li razlog njihova nestanka optuženik ili primatelji usluge -ugledni klijenti.

"Evidentno je da dokumenti iz spisa nestaju, a rješenje je digitalizacija dokumenata koji bi trebali biti dostupni strankama u postupku, a naravno i arhivirani. Tako bi se otklonila mogućnost da dokumenti nestanu.", rekao je.

Dio nestalog spisa Državnog odvjetništva o probijanju mjera za elitnu prostituciju nakon više mjeseci "potrage" nađen je u ožujku u arhivu Općinskoga državnog odvjetništva u Zagrebu. Kako je priopćeno iz DORH-a,  spis se zagubio u preseljenja ODO-a iz zgrade u Aveniji Vukovar, gdje se godinama nalazilo, u novu zgradu u Selskoj u srpnju 2017. godine.

Komentara 5

Avatar ehlbert13
ehlbert13
13:29 17.07.2019.

Pravo(krivo)sudni sustav--rak rana hrvatske države. Ovdje je ovaj šalabajzer u pravu...

DO
Dotor1
17:18 17.07.2019.

Bravo Pero. Kolakušić nema vremena za takve ideje.

ZB
Zoki-Bijela
12:42 17.07.2019.

Ovaj je jos u politici ili..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije