Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Doris Pack

Nizozemci niječu da koče ulazak RH u EU, SAD obećao pomoć

Pack
VL FOTO
Autor
Stojan de Prato
07.03.2011.
u 16:58

Ratifikacija pristupnoga ugovora može trajati dugo, primjerice za Bugarsku i Rumunjsku trajala je 18 mjeseci, kaže nizozemska veleposlanica u Hrvatskoj Stella Ronner Grubačić

Ima li zaista "jedna država članica Europske unije" u Vijeću EU namjeru zakočiti ulazak Hrvatske u članstvo dok se europskim vratima ne približi Srbija? Takvu je tvrdnju, naime, protekloga vikenda u Zagrebu nakon sastanka političkoga odbora europarlamentarne frakcije Europske pučke stranke Vjesniku iznijela članica EP-ova izaslanstva za odnose s Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom Doris Pack. Nije, međutim, željela reći na koga misli.

– Koja bi to zemlja bila, ako nije Nizozemska ili Ujedinjeno Kraljevstvo? – navodno ju je, nakon što je to ustvrdila, upitao veleposlanik jedne skandinavske zemlje.
Nizozemska je veleposlanica u Hrvatskoj Stella Ronner Grubačić u razgovoru Večernjem listu od ponedjeljka rekla da Nizozemska "podržava ulazak Hrvatske u EU kada ispuni sve uvjete za članstvo", ali da "ratifikacija pristupnoga ugovora može trajati dugo, primjerice za Bugarsku i Rumunjsku trajala je 18 mjeseci". Srbiju, koja još nije ni kandidatska zemlja, od ulaska u EU dijeli desetak godina, pa je malo vjerojatno da je veleposlanica mislila da bi ratifikacija hrvatskoga ugovora toliko potrajala.

U Londonu, pak, Foreign Officeom šefuje William Hague, kojemu je savjetnica za jugoistočnu Europu Bošnjakinja pa nije blizak Beogradu. Uz to, ulazak Hrvatske u EU politički je prelomljen još u jesen 2009., dok je Washington nedavno obećao spriječiti moguće pokušaje da ga se uspori. A upravo se Nizozemsku i UK u EU smatra najbližim američkim saveznicama.

Kada će Hrvatska ući u EU ovisit će, dakle, ponajprije o tome kada će Banski dvori usvojene europske standarde primijeniti u praksi te uz to uvjeriti birače da im je članstvo na dobrobit.

Ključne riječi

Komentara 63

HT
hdz=Titanik
17:36 07.03.2011.

Thank you England ! Bedankt Netherland !

OB
-obrisani-
17:37 07.03.2011.

svasta...ova laze,mogu oni nas kociti koliko hoce,a to ce i uraditi

MA
maraosta
18:19 07.03.2011.

Ne želimo EU ni prije ni poslije srbije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije