Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tržište

Niže cijene lijekova u BiH i do 50 posto, čak 308 ih je već jeftinije

lijekovi
Foto: Frank May/DPA/PIXSELL
15.09.2018.
u 18:36

Smanjenje cijena odnosi na znatan broj lijekova, najznačajnije je kod lijeka Sitaglipin – sa zaštićenim imenom Januvia. Cijena ovog lijeka koji se koristi za liječenje dijabetesa niža je za oko 8 posto, a taj lijek je jedan od najpropisivanijih.

Vlada je donijela odluku o pozitivnoj listi lijekova u Tuzlanskoj županiji i time utvrdila listu koja sadrži lijekove koji se mogu propisivati i izdavati na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanske županije, piše Večernji list BiH. Podsjetimo, Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine je sredinom lipnja objavila konačne revidirane maksimalne veleprodajne cijene lijekova za tržište BiH te se pokazala potreba za usuglašavanjem županijske i federalne liste s novim cijenama.

Primjena propisa 

Treba istaknuti da Zavod zdravstvenog osiguranja još od kraja lipnja primjenjuje nove cijene lijekova, tako da se može reći da se radi o tehničkom usuglašavanju županijske i federalne liste s novim cijenama. Naime, Ministarstvo zdravstva je odmah po objavljivanju novih cijena uputilo zahtjev kojim je Zavod zdravstvenog osiguranja TŽ-a obvezan već od 25. lipnja 2018. godine primjenjivati niže cijene prilikom financiranja lijekova s pozitivne liste lijekova TŽ-a.

Ostale županije

I u ostalim županijama će doći do pojeftinjenja lijekova, a u nekima su već od lipnja snižene cijene. Tako stanovništvo Zapadnohercegovačke županije od sredine lipnja kupuje jeftinije lijekove. Naime, na prijedlog resornog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Vlada Zapadnohercegovačke županije usvojila je odluku o privremenoj listi lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda za zdravstveno osiguranje Zapadnohercegovačke županije, kao i načinu njihova propisivanja i izdavanja. Glavna karakteristika nove liste lijekova u odnosu na staru je njihova cijena. 

Smanjenje cijena odnosi na znatan broj lijekova, najznačajnije je kod lijeka Sitaglipin – sa zaštićenim imenom Januvia. Cijena ovog lijeka koji se koristi za liječenje dijabetesa niža je za oko 8 posto, a taj lijek je jedan od najpropisivanijih. Potom je snižena cijena lijeka Pantoprazol za liječenje želučanih tegoba za oko 25 posto, Valsartan za krvni tlak i Hidroklortiazid također su 30 posto jeftiniji.

Pogledajte video prosvjeda u BiH

 

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
20:23 15.09.2018.

Svi Balkanci trebaju nekad doci u Tuzlu,da vide Atlantidu.Grad u sred Balkana sa 0% balkanskog mentaliteta.

AS
aspiranto1950
18:59 15.09.2018.

Najpoznatija hrvatska mineralna voda kod nas 6 kuna, tamo 3,50, pametnom dosta.

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
19:01 15.09.2018.

Klijentelističke vlade ne smanjuju maržu na lijekove! Ne znam kako je danas, ali u Njemačkoj marža na lijekove nije mogla biti veća od 9 °%. Mnogi lijekovi su čak jeftiniji u Sloveniji, nego u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije