Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBUSTAVA ISTRAGE EPPO-a

Nisu nađeni dokazi da su zaštitne maske, plaćene 1,5 milijuna eura, preplaćene

maske
Ilustracija/Marko Dimic/PIXSELL
15.03.2023.
u 12:17

EPPO je priopćio da je odluka o obustavi istrage donesena, jer tijekom dugačkog i ekstenzivnog kriminalističkog istraživanja nije prikupljeno dovoljno dokaza koji bi potvrdili sumnje istražitelja

Iako su, od kada su se pojavili, u javnosti, ne samo Hrvatskoj već i europskoj, percipirani kao najkorisnija agencija Europske unije, koja svoj posao radi ozbiljno i odlično, ne završe sve njihove istrage  - optužnicama i presudama. Jer se ponekad u istrazi ne nađe dovoljno dokaza za optuženje. Pa se ona obustavi. Kao što je Ured europskog  javnog tužitelja (EPPO)  obustavio istragu u Španjolskoj koja se bavila nabavkom 250.000 FFP2-3 zaštitnih maski tijekom pandemije COVIDA 19 vrijednih 1,5 milijuna eura. Odluku o obustavi istrage je, kako je priopćeno, donijelo  nadležno stalno vijeće temeljem prijedloga delegiranih europskih tužitelja i uz suglasnost nadzorne europske tužiteljice  Concepción Sabadell.

EPPO je priopćio da je odluka o obustavi istrage donesena, jer tijekom dugačkog i ekstenzivnog kriminalističkog istraživanja nije prikupljeno dovoljno dokaza koji bi potvrdili sumnje istražitelja. Tijekom istrage, europski delegirani istražitelji u Španjolskoj ispitali su više osoba, analizirali dokumentaciju, provjerili vjerodostojnost  fotografija isporučenih zaštitnih maski, prikupili podatke od Porezne agencije, SERMAS-a i Španjolske udruga za standardizaciju i certifikaciju (AENOR), tražili su izvješće od tamošnje policije te odredili vještaka za vještačenje dokumentacije.  

Istraga je obustavljena, naveo je EPPO, jer nije dokazano da je cijena koja je plaćena za zaštitne maske bila nerazmjerna u odnosu na kvalitetu ponuđenog i isporučenog materijala. Nije dokazano ni da je cijena neosnovano povećana zbog intervencija osoba izvan tvrtke, a dokazano je i da je prijevoz maski plazila tvrtka, a ne Zdravstvena  zajednica Madrida koja ih je naručila. Prijedlog europskih delegiranih tužitelja da se istraga obustavi, kažu u EPPO-u  ocijenila su i potvrdila tri europska tužitelja iz drugih država članica, jer je to način na koji se donose odluke o aktivnim istragama i njihovom okončanju. Bilo da budu okončane obustavom postupka ili podizanjem optužnice. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije