Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVOMOĆNA PRESUDA

Ništetan prvi cijeli ugovor za 'švicarce': Banka mu mora isplatiti 187.000 kn preplaćenih kamata

švicarci
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
16.10.2020.
u 09:37

U predmetu je primijenjena praksa Suda EU iz predmeta C-118/17, Dunai, gdje je nedvojbeno navedeno kako ugovori s ništetnom valutom kao glavnim predmetom svakako jesu ništetni i ne mogu ostati na snazi

Donesena je prva pravomoćna presuda u Hrvatskoj prema kojoj je cijeli ugovor o kreditu u švicarskim francima – ništetan! Županijski sud u Varaždinu tužitelju je dosudio i 187 tisuća kuna preplaćenih kamata koje mu mora isplatiti Addiko banka, a naknadno će korisnik kredita potraživati i cjelokupan preplaćeni iznos jer ova presuda znači da svaka strana vraća što joj je plaćeno, a ona koja je kriva još i zatezne kamate i troškove postupka.

– Konačno smo dočekali prvu pravomoćnu presudu da su čak dva ugovora u švicarcima ništetna. Za mene nikada to nije bilo upitno, ali, nažalost, izgleda da se naš najviši sud pomalo bavi i monetarnom politikom, a ne samo pravom, pa umjesto da već odavno primijeni praksu Suda EU koji je nedvojbeno rekao u presudi C-118/17 da su ugovori s nepoštenom valutom ništetni u cijelosti, on i dalje čeka s konačnim utvrđenjima ništetnosti CHF ugovora – komentirao je Goran Aleksić, aktivist Udruge Franak koja je i izvijestila o ishodu spora.

Aleksić je pozvao Vrhovni sud RH da reviziju po ovome predmetu, koja će se zacijelo dogoditi, hitno provede i primijeni praksu Suda EU u Hrvatskoj.

– Naši CHF ugovori imaju ništetan i predmet i cijenu, pa uz otežanu anuitetnu otplatu na štetu potrošača tu više ne smije biti nikakvih dvojbi – poručio je aktivist.

Sud u Varaždinu, odlukom koju su donijeli Veljko Kučeković, Damir Ronić i Tatjana Kukić, potvrdio je presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu kojom je utvrđeno kako su ništetna dva ugovora o kreditu u CHF-u. Tužitelja je zastupao splitski odvjetnik Srđan Kalebota, a tužitelj nije tražio kompletan novčani iznos koji ima pravo dobiti na temelju ništetnosti ugovora jer je tako izbjegao potencijalne velike troškove. To će učiniti novom tužbom.

U obrazloženju odluke sud je naveo kako je ništetan glavni predmet ugovora, a to je valuta kredita CHF, a također je ništetna i cijena kredita, a to je kamatna stopa koja se mijenjala samovoljnom odlukom banke.

"Ugovor je sagledan kao cjelina te su ta dva bitna sastojka ugovora u kombinaciji s anuitetnom otplatom kredita uzrokovala znatnu neravnotežu prava i obveza, sve na štetu tužitelja", stoji u presudi.

No, možda je najbitniji moment ove presude činjenica da je u predmetu primijenjeno pravo Europske unije i praksa Suda EU, posebno iz predmeta C-118/17, Dunai, gdje je Sud EU izričito i nedvojbeno naveo kako ugovori s ništetnom valutom kao glavnim predmetom svakako jesu ništetni i ne mogu opstati na snazi. Sud EU posebno ističe interes potrošača te navodi kako se kod nepoštenosti glavnog predmeta ugovora on može održati na snazi smo ako je potrošaču u interesu da ugovor ne bude u cijelosti ništetan. U hrvatskome slučaju franak svim potrošačima koji su redovno otplaćivali kredite apsolutno odgovara utvrđenje ništetnosti kompletnih ugovora pogotovo ako su im otkazani ugovori o kreditima i zbog toga im se provodi ovrha.

– Očekujemo da se u sljedećih godinu dana konačno razriješe sva preostala pravna pitanja u slučaju franak, ponajprije pitanje ništetnosti ugovora, kao i pitanje restitucije za konvertirane kredite. S velikim optimizmom očekujemo nastavak sudske bitke sve do konačne pobjede i do konačne ništetnosti CHF ugovora potvrđene na Vrhovnome sudu RH – zaključili su u Udruzi Franak.

Ključne riječi

Komentara 4

TB
taras.buljba
10:07 16.10.2020.

na sabotazi su najvise radili Hrvatski gradjani Aleksic vise nije sab.zastupnik.

JA
jadnatikoza
09:57 16.10.2020.

I Milanovićeva i Sanaderova vlada su baš aktivno radile na sabotaži udruge Franak i njihovoj borbi protiv banaka koju su sami dobili. Očit slučaj izdaje zemlje i potvrda onoga da HDZ i SDP = uništenje Hrvatske i prodaja svega strancima

JV
Jugo Večernjak
11:29 16.10.2020.

Sve, ali sve zemlje su to beć favno riješile, samo se kod nas ovo "vrlo sudstvo" u koje nitko, ni Bog ne smije uprti prstom još uvijek borimo za pravdu! Sramotno sudstvo u još sramotnijoj državi... Pašu si ko prst i nokat... 😉

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije