Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ništetan prvi cijeli ugovor za 'švicarce': Banka mu mora isplatiti 187.000 kn preplaćenih kamata

U predmetu je primijenjena praksa Suda EU iz predmeta C-118/17, Dunai, gdje je nedvojbeno navedeno kako ugovori s ništetnom valutom kao glavnim predmetom svakako jesu ništetni i ne mogu ostati na snazi
16. listopada 2020. u 09:37 4 komentara 5901 prikaza
švicarci
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Donesena je prva pravomoćna presuda u Hrvatskoj prema kojoj je cijeli ugovor o kreditu u švicarskim francima – ništetan! Županijski sud u Varaždinu tužitelju je dosudio i 187 tisuća kuna preplaćenih kamata koje mu mora isplatiti Addiko banka, a naknadno će korisnik kredita potraživati i cjelokupan preplaćeni iznos jer ova presuda znači da svaka strana vraća što joj je plaćeno, a ona koja je kriva još i zatezne kamate i troškove postupka.

švicarci VALENTINA WIESNER Novi korak k potpunoj ništetnosti kredita u švicarcima

– Konačno smo dočekali prvu pravomoćnu presudu da su čak dva ugovora u švicarcima ništetna. Za mene nikada to nije bilo upitno, ali, nažalost, izgleda da se naš najviši sud pomalo bavi i monetarnom politikom, a ne samo pravom, pa umjesto da već odavno primijeni praksu Suda EU koji je nedvojbeno rekao u presudi C-118/17 da su ugovori s nepoštenom valutom ništetni u cijelosti, on i dalje čeka s konačnim utvrđenjima ništetnosti CHF ugovora – komentirao je Goran Aleksić, aktivist Udruge Franak koja je i izvijestila o ishodu spora.

Aleksić je pozvao Vrhovni sud RH da reviziju po ovome predmetu, koja će se zacijelo dogoditi, hitno provede i primijeni praksu Suda EU u Hrvatskoj.

– Naši CHF ugovori imaju ništetan i predmet i cijenu, pa uz otežanu anuitetnu otplatu na štetu potrošača tu više ne smije biti nikakvih dvojbi – poručio je aktivist.

Sud u Varaždinu, odlukom koju su donijeli Veljko Kučeković, Damir Ronić i Tatjana Kukić, potvrdio je presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu kojom je utvrđeno kako su ništetna dva ugovora o kreditu u CHF-u. Tužitelja je zastupao splitski odvjetnik Srđan Kalebota, a tužitelj nije tražio kompletan novčani iznos koji ima pravo dobiti na temelju ništetnosti ugovora jer je tako izbjegao potencijalne velike troškove. To će učiniti novom tužbom.

Ilustracija Ugovor ništetan Presuda za švicarce u Zadru: Banka mora vratiti više od milijun kuna

U obrazloženju odluke sud je naveo kako je ništetan glavni predmet ugovora, a to je valuta kredita CHF, a također je ništetna i cijena kredita, a to je kamatna stopa koja se mijenjala samovoljnom odlukom banke.

"Ugovor je sagledan kao cjelina te su ta dva bitna sastojka ugovora u kombinaciji s anuitetnom otplatom kredita uzrokovala znatnu neravnotežu prava i obveza, sve na štetu tužitelja", stoji u presudi.

No, možda je najbitniji moment ove presude činjenica da je u predmetu primijenjeno pravo Europske unije i praksa Suda EU, posebno iz predmeta C-118/17, Dunai, gdje je Sud EU izričito i nedvojbeno naveo kako ugovori s ništetnom valutom kao glavnim predmetom svakako jesu ništetni i ne mogu opstati na snazi. Sud EU posebno ističe interes potrošača te navodi kako se kod nepoštenosti glavnog predmeta ugovora on može održati na snazi smo ako je potrošaču u interesu da ugovor ne bude u cijelosti ništetan. U hrvatskome slučaju franak svim potrošačima koji su redovno otplaćivali kredite apsolutno odgovara utvrđenje ništetnosti kompletnih ugovora pogotovo ako su im otkazani ugovori o kreditima i zbog toga im se provodi ovrha.

Dubrovnik: Svečano obilježen "povratak" Trgovačkog suda u Grad Sudski ping-pong oko konverzije Udruga Franak: ogledni postupak nema utjecaja na obeštećenje konvertiranih, kažu sudovi u Puli i Karlovcu

– Očekujemo da se u sljedećih godinu dana konačno razriješe sva preostala pravna pitanja u slučaju franak, ponajprije pitanje ništetnosti ugovora, kao i pitanje restitucije za konvertirane kredite. S velikim optimizmom očekujemo nastavak sudske bitke sve do konačne pobjede i do konačne ništetnosti CHF ugovora potvrđene na Vrhovnome sudu RH – zaključili su u Udruzi Franak.

Severina najavila veliku regionalnu turneju "The Magic Tour"
NIJE JOJ BILO LAKO
Severina nakon 17 godina progovorila o čuvenoj snimci: 'Šest mjeseci nisam izašla iz kuće'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • taras.buljba:

    na sabotazi su najvise radili Hrvatski gradjani Aleksic vise nije sab.zastupnik.

  • jadnatikoza:

    I Milanovićeva i Sanaderova vlada su baš aktivno radile na sabotaži udruge Franak i njihovoj borbi protiv banaka koju su sami dobili. Očit slučaj izdaje zemlje i potvrda onoga da HDZ i SDP = uništenje Hrvatske i prodaja svega strancima

  • isruk.zgb:

    Sve, ali sve zemlje su to beć favno riješile, samo se kod nas ovo "vrlo sudstvo" u koje nitko, ni Bog ne smije uprti prstom još uvijek borimo za pravdu! Sramotno sudstvo u još sramotnijoj državi... Pašu si ko prst i nokat... 😉