Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Presuda za švicarce u Zadru: Banka mora vratiti više od milijun kuna

Nakon što je utvrdio da konverzijom nije izgubljeno pravo potrošača na tužbe, Vrhovni sud sada mora utvrditi i matematički obračun obeštećenja, kažu u Franku
22. listopada 2019. u 11:20 11 komentara 4110 prikaza
Ilustracija
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Zadarski Općinski sud 18. listopada presudio je da je jedan ugovor u švicarskim francima ništetan, objavila je danas Udruga Franak, iz koje ističu da je to prva presuda kojom je nepravomoćno utvrđeno i da je ugovor ništetan, i koliko točno novca banka mora zbog toga platiti potrošaču.

Udruga Franak 'IMAMO KONAČNU POBJEDU' Goran Aleksić: Banke će morati vratiti od 15 do 25 milijardi kuna

Presudom iz Zadra utvrđeno je da Zagrebačka banka mora vratiti 630.000 kuna, da mora platiti pripadajuće zatezne kamate i da mora platiti još i 62.000 kuna sudskih troškova, navode u Franku.

"Ugrubo možemo reći da će banka na kraju platiti sa zateznim kamatama više od milijun kuna potrošaču tužitelju. Bio je to kredit ugovoren 2006. na iznos 116.000 CHF odnosno 550.000 kuna. Važno je naglasiti da je riječ o konvertiranom kreditu, a sud je utvrdio da konverzija nije od značaja za prihvaćanje tužbenog zahtjeva, jer je tužbeni zahtjev utemeljen na izvanugovornoj obvezi banke da vrati sve što je stečeno bez osnove, pa banka ima unatoč konverziji i dalje obvezu vratiti sve što je stekla bez osnove. Važno je reći i to da, osim odluke o ništetnosti CHF ugovora, Vrhovni sud RH uskoro mora odlučiti i o spomenutim izvanugovornim obvezama vezanima za obeštećenje po kolektivnoj presudi u slučaju franak za konvertirane ugovore o kreditu. To znači, nakon što je utvrdio da konverzijom nije izgubljeno pravo potrošača na tužbe, VSRH sada mora utvrditi i matematički obračun obeštećenja", objavljuje Udruga Franak.

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
 • Sweet:

  Bravo za udrugu Franak i g. Aleksića!

 • Avatar joj.jao
  joj.jao:

  Banke godinama pljačkaju Hrvatsku zbog korumpiranog guvernera koji s njima skija po Švicarskoj.

 • EURUSD:

  A mikrogizzly na aparatima