OSOBNA, VOZAČKA, PUTOVNICA...

Niste podigli nove dokumente u policiji? Doznali smo koliko ih čuvaju i koja pravila vrijede

Samobor: Premijer na predstavljanju Schengenskog informacijskog sustava
Zeljko Lukunic/PIXSELL
20.11.2022.
u 08:58

Kada su u pitanju vozačke dozvole propisano je da vozačka dozvola koju vozač ne preuzme u idućih 90 dana od dana isteka rokova propisanih za njenu izradu (30 dana u redovnom postupku, tri radna dana u ubrzanom postupku, odnosno 24 sata u žurnom postupku) postaje nevažeća, a nadležna policijska uprava ili postaja će ju poništiti. No, zbog epidemije COVID-19 vrijede druga pravila.

Zatražili ste dokument u policiji ali niste imali vremena pokupiti ga ili ste jednostavno zaboravili na to, ne brinite. Vaš se doukment još uvijek nalazi u policijskoj postaji. Zbog situacije nastale uslijed epidemije COVID-19, za sve dokumente kojima krajnji rok preuzimanja pada od 11. ožujka 2020. godine ili će pasti za vrijeme trajanja epidemije, isti se mogu preuzeti najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije.

- Prema odredbama Zakona o osobnoj iskaznici propisano da je osoba dužna preuzeti izrađenu osobnu iskaznicu u roku od idućih 90 dana od proteka roka za njeno izdavanje, a to je 30 dana u redovnom postupku, 10 dana u ubrzanom postupku te tri radna dana u žurnom postupku. Ako osoba ne preuzme osobnu iskaznicu u navedenom roku, nadležna policijska uprava ili postaja će ju poništiti - odgovorili su nam iz MUP-a. No, zbog epidemije COVID-19 trenutno vrijede druga pravila.

Kada su u pitanju vozačke dozvole propisano je da vozačka dozvola koju vozač ne preuzme u idućih 90 dana od dana isteka rokova propisanih za njenu izradu (30 dana u redovnom postupku, tri radna dana u ubrzanom postupku, odnosno 24 sata u žurnom postupku) postaje nevažeća, a nadležna policijska uprava ili postaja će ju poništiti.

- Međutim, zbog situacije nastale uslijed epidemije bolesti COVID – 19, dopunama Zakona o osobnoj iskaznici i Zakona o sigurnosti prometa na cestama građanima je prolongiran rok za preuzimanje izrađenih osobnih iskaznica i vozačkih dozvola na način da izrađene osobne iskaznice i vozačke dozvole, čiji  krajnji rok preuzimanja pada počevši od 11. ožujka 2020. godine (kada je Ministarstvo zdravstva proglasilo epidemiju za cijelo područje Republike Hrvatske) ili će pasti za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID – 19, mogu preuzeti najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije - ističu iz MUP-a.

- To znači da osobne iskaznice i vozačke dozvole koje građani nisu preuzeli u propisanom roku od 90 dana, za vrijeme trajanja epidemije automatski se ne poništavaju te se iste mogu preuzeti i nakon proteka propisanih 90 dana - naglašavaju.

Napominju i kako odredbama Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana nije propisan rok u kojemu je građanin obvezan preuzeti izrađenu putovnicu. Također nije propisana posebna prekršajna sankcija za građane koji u propisanom roku ne preuzmu izrađene isprave.

Sve informacije o osobnim iskaznicama i vozačkim dozvolama možete pročitati ovdje:

https://mup.gov.hr/osobna-iskaznica-eoi/328

https://mup.gov.hr/vozacka-dozvola-332/332

Komentara 2

ZD
zdenkoj
09:23 20.11.2022.

Nemaju dovoljno prostora za ostavit nego ih poništavaju.j.... te država

SO
soran
09:33 20.11.2022.

Proglašenja prestanka epidemije, čini mi se da neće tako brzo. Sve je gore i više oboljelih. .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?