Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OČITOVALI SE LIJEČNICI S REBRA

'Nismo zatajili put, Austrija tada još nije bila rizična, a jedina oboljela od nas troje nije bila u Klinici'

KBC Zagreb
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
18.03.2020.
u 22:43

Liječnica se 10. ožujka navečer sastala privatno s liječnikom koji nije putovao s njima u Austriju i koji je kasnije, pokazalo se, pozitivan na virus

Četvero liječnika s Rebra poslali su večeras zajedničko očitovanje o famoznom skijanju u Austriji i infekciji koronavirusom u najvećem hrvatskom KBC-u svim mjerodavnim tijelima u sustavu zdravstva, nakon što  je ravnatelj KBC-a Zagreb izjavio da je troje od njih zatajilo put u Austriju i svojim neodgovornim ponašanjem donijeli virus u bolnicu. Putovanje nisu zatajili, njime nisu prekršili nijednu odluku ni preporuku nadležnih tijela niti u otišli mimo preporuke ravnatelja, poručuju liječnici u svom očitovanju resornom ministarstvu, dekanu Medicinskog fakulteta, ravnatelju KBC-a Zagreb, Stožeru civilne zaštite, ravnateljici Infektivne i drugim dionicima i zdravstvenim autoritetima.  

"Iako je percepcija javnosti da je riječ o putovanju tijekom vikenda tijekom 13.-15. ožujka 2020., riječ je o putovanju u Austriju od 6. 3. do 8. 3. 2020. i u to vrijeme nije bilo zabrane putovanja od strane Stožera ili nekog drugo relevantnog tijela, a jedina zemlja visokog rizika bila je Italija. 

Odmah po povratku 9. 3., a u konzultaciji s infektolozima, a prema tadašnjoj epidemiološkoj situaciji, inkriminiranim liječnicima je bilo potvrđeno da  navedeno putovanje nije bilo u rizičnom području (Koruška).", počinje očitovanje četvero liječnika koji su u jednom automobilu putovali i boravili u zajedničkom apartmanu. 

Oni nadalje navode kako 9. 3. Medicinski fakultet prima obavijest s preporukom Ministarstva znanosti da se odgode organizirana putovanja u inozemstvo, a 12. 3. Stožer civilne zaštite donosi odluku o obaveznoj samoizolaciji putnika iz Austrije. Istog dana dekan Medicinskog fakulteta nalaže samoizolaciju i rad od kuće studenata i djelatnika Fakulteta koji su bili izvan RH u zadnjih 14 dana te stupanje u kontakt s epidemiologom u slučaju pojave simptoma. Odmah po primitku tog dopisa, dvoje od inkriminiranih liječnika, zaposlenici Fakulteta, odlaze u samoizolaciju. Treća liječnica s Klinike za bolesti srca i krvnih žila, nije zaposlenica Fakulteta, a kako od njenog poslodavca, KBC-a Zagreb, nije išla takva preporuka, kontaktirala je usmeno glavnu sestru KBC-a koja je ujedno i voditeljica COVID stožera te bolnice, koja je onda kontaktirala epidemiologa. Odgovor koji je liječnica dobila je da nema službene odluke njenog poslodavca kojom se nalaže samoizolacija. Konzultirana je i tajnica Katedre za internu medicinu, koja je preporučila postupanje prema uputama Fakulteta, što je i učinjeno. 

U međuvremenu četvrti liječnik, koji uopće nije bio u Austriji s troje inkriminiranih, niti je od 13. veljače uopće bio u inozemstvu, 10. ožujka razvija simptome prehlade, a dan kasnije ima i povišenu tjelesnu temperaturu. O tome izvještava epidemiologa i 11. ožujka odlazi s posla ranije na kućno liječenje Tek 14. ožujka na vlastito inzistiranje biva testiran, da bi dan kasnije test bio pozitivan a on smješten u Infektivnu.  

Od ovih troje koji su bili u Austriji, pozitivna je jedino liječnica, dok druga dvojica liječnika nisu. Ona nije ni dolazila u bolnicu nakon puta u Austriju jer je bila na godišnjem, koji se prispijećem odluke s Medicinskog fakulteta 12. ožujka prometnuo u samoizolaciju. No, 10. ožujka navečer sastala se privatno s liječnikom koji nije putovao s njima u Austriju i koji je kasnije, pokazalo se, pozitivan na virus. Tek 13./14. ožujka i liječnica razvija blage simptome respiratornog infekta. Testirana je 15. ožujka, dan kasnije potvrđena kao pozitivna. 

Tek četiri dana kasnije, 18. ožujka, u KBC stiže obavijest da se do daljnjeg obustavljaju putovanja u inozemstvo. 

"U međuvremenu, svi testirani djelatnici i bolesnici Klinike za bolesti srca i krvnih žila su COVID-19 negativni. Zaraženi djelatnici Klinike nisu bili u kontaktu s ostalim zaraženim djelatnicima KBC-a Zagreb odnosno Medicinskog fakulteta u Zagrebu", zaključuje se u očitovanju četvero liječnika.  

VIDEO Navijači Dinama pomažu u iseljavanju Kliničkog centra Dubrava

Ključne riječi

Komentara 82

Avatar Cro_co_deal
Cro_co_deal
23:14 18.03.2020.

Vi ste, ipak izgleda, liječnici, pa ako vi ne shvaćate da je proglašenjenje nečeg administrativna mjera, a zdrav razum i liječničko znanje mjera pameti, onda se s vama nema šta "priopćavati"tamo-amo, nego vas kazniti maximalno od one propisane 9000-120 000 kn.

TR
trpimir2009
23:03 18.03.2020.

Stoka arogantna ... pa nije korona počela prekjučer ... a panj od ravnatelja fol nije znao ...

KO
kontrakretena
00:49 19.03.2020.

Nije drekec nego se cucek skenjao. Zašto ćuko liže jajca-jer može! Snobovi.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije