Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje

Nismo uzeli 33,3 milijuna kuna, već Tehnomehanika meni duguje

'zagorje - 22. 10. 2010., Zlatar, Hrvatska - Sudenje Nediljku Znaoru i suoptuzenicima na Zupanijskom sudu'
'Sabina Sviben/VLM'
22.10.2010.
u 15:50

Tijekom obrane Nediljko Znaor upozoravao je na manjkavost i nedostatke knjigovodstvenog vještačenja

Nediljko Znaor (63) završio je višednevno iznošenje obrane na suđenju na zlatarskom Županijskom sudu, gdje ga se tereti da je od 1994. do 2000. godine sebi u više kaznenih djela priskrbio milijunsku korist zlorabeći položaj i ovlasti direktora i većinskog vlasnika marijabistričke Tehnomehanike.

Manjkavost vještačenja

Znaor je tijekom obrane upozoravao na manjkavost i nedostatke knjigovodstvenog vještačenja. U nalazu vještakinja Smilja Josipović kaže da je ukupni odljev s računa tvrtki Tehnoauto i Tehnobistrica 33,3 milijuna kuna, koji se u poslovnim knjigama tvrtki vodi kao potraživanje za pozajmice Nediljka Znaora i Zvonka Srebačića. Znaor tvrdi da se i ne pokušava odgovoriti na pitanje je li taj iznos vraćen. – Ja tvrdim da jest, vještakinja je imala na raspolaganju svu relavantnu dokumentaciju, da se njome koristila, morala bi priznati da prema svim obračunima na relacijama Tehnomehanika – Tehnobistrica – Tehnoauto i Znaor, kada se sve zbroji i oduzme, ostaje jedino dug Tehnomehanike prema meni u iznosu od 9,3 milijuna kuna, rekao je Znaor. Tvrdi da ni u najmanjem dijelu optužnice nema istine o protupravnom stjecanju imovinske koristi za njega ni suoptuženike, koji nisu nikada bili nagovarani da čine kazneno ili prekršajno djelo.

– Ne znam zašto bi oni tako nešto činili i čime bih ih ja to mogao prisiliti. Oni su svoj posao radili pošteno i korektno, rekao je Znaor. Istaknuo je da su se svi poslovi obavljali u godinama kada je cjelokupno gospodarstvo u Hrvatskoj vrlo teško dolazilo do novca i omogućavanja normalnog poslovanja te da su cesije i kompenzacije u ono vrijeme bile dopuštene, da je novac posuđivao i vraćao te da se radilo na temelju tadašnjih zakona i računovodstvenih propisa, nastojeći nastaviti proizvodnju i omogućiti da se radnicima isplate plaće. Nediljko Znaor istaknuo je da je grubo povrijeđeno njegovo pravo na pošteno suđenje, osvrćući se i na uvjetnu osudu Županijskog suda za neisplaćene poreze i doprinose iz prijašnjeg postupka. Tvrdi da je optužnica za to podignuta 2001., dvije godine nakon što je Tehnomehanika isplatila sve obveze prema državi.

Tužba Ustavnom sudu

– Na tu sam uvjetnu osudu uputio tužbu Ustavnom sudu, a potom na Europski sud za ljudska prava, kaže Znaor, dodajući: – Zakon je isti za sve, ali nismo svi isti pred zakonom, a to se može primijeniti i na Državno odvjetništvo. Sve što sam iznio i ono za što me se do sada osudilo, pravomoćno i nepravomoćno, suprotno dokazima iz spisa, s ciljem da me se pod svaku cijenu osudi, cijelom ovom slučaju daje karakter montiranog kaznenog postupka.  

 Uz Znaora, optuženi su i Ivica Dubravko Tisovec, Zvonko Srebačić, Josip Odorjan, Stjepan Čičmak, Božidar Denžić, Josip Šeremet, Goran Bunčić i Štefica Flegar, koji su u određenom razdoblju bili rukovodeći i odgovorni ljudi u spominjanim tvrtkama. Optužnica od čak 27 točaka podignuta je 2000. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije