Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt

Nikica Valentić gradi apartmane za umirovljenike

'08.04.2010., Zagreb, Hrvatska  -  Vlaska 83, firma Niva, Nikica Valentic.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
1/5
11.04.2010.
u 10:20

Bivši hrvatski premijer koji se, obilježen kao hrvatski nacionalist, 'sklonio' u graditeljstvo još 70-ih, najavljuje svoj novi veliki posao s vizijom

Tih sedamdesetih godina glavnom uredniku Pravnika, časopisa Pravnog fakulteta, posao je bio zajamčen. I to mjesto asistenta na fakultetu. Ali u njegovom slučaju nije bilo tako. Teret ličke nacionalističke obitelji, trojice stričeva koji su prošli Križni put i živi se vratili s Bleiburga jer je, kako će reći, jedan pametni partizan shvatio da je ipak riječ o djeci od četiri, sedam i deset godina, oca kojeg su partizani zatvorili 1945. godine te djeda koji je poginuo u ustašama, u ono vrijeme nije mu dozvolio da nastavi tradiciju glavnih urednika Pravnika.

Tekst o Starčeviću

Svemu je kumovao i tekst o Anti Starčeviću kojeg je napisao i objavio u tom časopisu pod pseudonimom Valent Nikolić. Presuda konzilija Pravnog fakulteta bila je – za diplomiranog pravnika Nikicu Valentića ovdje nema mjesta. No, sugerirano mu je neka ode u graditeljstvo jer to je grana u koju se UDBA previše ne petlja, pa će se nekako uspjeti zaposliti. I to je razlog zašto je Nikica Valentić, nekadašnji premijer Hrvatske, još sedamdesetih godina zaplovio u graditeljske vode. Prvo se zaposlio u stambenoj zadruzi GP Dom, a nakon što je 1995. godine po oslobođenju Knina odstupio s premijerske dužnosti jer je na Tuđmanov poziv 1993. godine pristao biti premijerom samo do oslobođenja Zvonimirova grada, osnovao je Nivu, tvrtku za graditeljstvo, projektiranje i nadzor. Proteklih je dana Valentićeva Niva od IGH kupila dodatni udio u tvrtki Črnomerec Centar (u kojoj je već imala 30 posto udjela), a u istoimenom dijelu Zagreba kani graditi stanove, poslovnu zgradu ali i prvi hotel za umirovljenike, odnosno ljude treće dobi u Hrvatskoj.

– Vizija je ključ uspjeha. Tako je i s ovim hotelom – kaže Valentić koji nas je primio u svom uredu u Vlaškoj ulici. Ideja za gradnju hotela u Hrvatskoj je, kaže, njegova, a takvi modeli smještaja poznati su u Francuskoj, Austriji...

– U sklopu hotela sagradit ćemo 150 apartmana od 35 do 50 kvadrata. Poanta je u tome da čovjek srednje dobi kupi apartman, iznajmi ga servisnoj kompaniji koja upravlja tim hotelom, a ta ga kompanija iznajmi umirovljeniku koji u njemu želi živjeti. Kad kupac dođe u poznije godine onda i on sam živi u njemu. U roku od 15 do 20 godina rentanja ta se investicija posve isplati – izračunao je Valentić koji uvjerava da već ima 20 zainteresiranih kupaca iako će prva lopata na Črnomercu biti zakopana tek u kolovozu. Apartmane će, nastavio je Valentić, prodavati po cijeni od 2000 eura po kvadratu. No, to nije sve.

– Hotel na Črnomercu imat će tri zvijezdice, a planiram graditi još jedan na jugu Zagreba sa četiri te jedan na sjeveru grada s pet zvjezdica – otkriva Valentić. Priznaje da su veliku ulogu u odluci da se odvaži graditi taj hotel imali njegovi prijatelji koji su ga pitali zašto ne bi tako nešto gradio budući da su i sami razmišljali gdje i kako smjestiti svoje roditelje. Hotel za umirovljenike trebao bi biti gotov do kraja iduće godine. Osim hotela Valentić će na Črnomercu u prvoj fazi graditi 200 stanova, a u drugoj još 400. To je, kaže, investicija koja će u idućih pet godina zaposliti 500 ljudi. Taj bivši premijer u poslu kani ostati još pet godina, a onda će ga prepustiti sinu, budući da kći, kako kaže, nema ambicija u graditeljstvu. Valentić kani raditi do 65 godine iako boluje od psorijatičnog artritisa, bolesti s kojom se bori već 35 godina i zbog koje se svako jutro budi potpuno ukočen.

– Nakon buđenja obavezno se 45 minuta razgibavam da bih se uopće mogao kretati. Radim po 12 sati dnevno i to me drži, ali kad dođem kući, primirim se i ohladim opet se ukočim. Bolovi su strašni, ali, kako se kaže, nerazumni ljudi mijenjaju svijet, a razumni se prilagođavaju – kaže Valentić koji je javnosti ostao u pamćenju i kao uvoznik, odnosno prodavač malezijskih automobila protona.

– I danas mislim da je to bila dobra ideja. Ali, osim što su me u Hrvatskoj potkopavali, poginuo je i vlasnik Protona, Maleziju je zahvatila kriza... pa nismo uspjeli u Jaski sagraditi tvornicu tih automobila kojih sam od 1996. do 1998. godine u Hrvatsku uvezao tisuću – prisjetio se Valentić. Posao oko uvoza protona zasnivao se na barteru, odnosno razmjeni roba, pa je tako klaster građevinskih tvrtki koje je Valentić okupio u Maleziji izvodio građevinske radove, a Malezijci su te radove plaćali tim automobilima.

Barter je opet u modi!

– Barter je opet u modi! Da sam mlad išao bih u Irak jer će ta zemlja, kad se stiša rat, biti najveće gradilište na svijetu. Iračanima treba ponuditi građevinske radove, a od njih zauzvrat dobiti naftu – kaže Valentić i uz smijeh dodaje kako tu ideju treba promivirati iako je svjestan da će ga "popljuvati moderni liberali". Premda mu ne nedostaje poslovnih ideja na naše pitanje odgovara kako ne bi prihvatio ni Josipovićev ni Kosoričin poziv u ekonomski savjet.

– Nisam navikao biti savjetnik – kratko odgovara. Svoje članstvo u HDZ-u u potpunosti je pak pasivizirao, stranku kaže podržava, ali nema ni ambicija ni vremena da bude išta više osim običnog člana.

– Premijerka Kosor nedavno me pozvala na kratak razgovor, kao bivšeg premijera. Tada sam joj rekao da sam joj na raspolaganju ako bilo što treba – kaže nam Valentić i dodaje kako se premijerka J. Kosor u datoj situaciji zaista dobro snašla na premijerskoj funkciju. Situaciju u kojoj se svojom zaslugom sada našao bivši šef Vlade Sanader Valentić opisuje kao tragičnu političku sudbinu. Za Sanadera još dodaje kako je dok je bio pomoćnik ministra bio jedna osoba, a kad je postao premijer sasvim druga...

- Bez obzira na funkciju, čovjek mora ostati isti – zaključio je Valentić.

Ključne riječi

Komentara 34

MO
momak23
08:40 12.04.2010.

Tko god ulaže u nekretnine u neke poslove taj je odmah kod nas registriran kao lopov.Kako onda ova hrvatska može napredovati i gospodarski se razvijati?!

VI
Vinko37
13:34 12.04.2010.

Ostat ce zapamcen kao vrhunski politicar uz rame Tudjmana, Gregurica,Suska... Smatra se jednim od najpopularnijih hrvatskih politicara svih vremena. Takodje do sada zauzima mjesto najboljeg predsjednika hrvatske vlade. I to kada znadete shvatit cete zasto je upravo Nikica slatka meta provokatorima. Pozdrav za - momak23 !

NE
nettko
21:53 11.04.2010.

blizu je i bivša pliva tu se buju penzići parkirali-već sada se ruše objekti i rade parkinzi za valentićeve penziće $$$$$$$$$$$

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije