Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predviđanja

Nijemci će uskoro u mirovinu ići sa 73 godine?

mirovina
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
27.05.2016.
u 17:14

Po aktualnom zakonu Nijemce očekuje postupno povećanje životne dobi za odlazak u mirovinu koje do 2029. iznosi 67 godina, a trenutačna dob u kojoj se radnici umirovljuju iznosi oko 65 godina.

Njemački radnici bi u mirovinu mogli sa 73 godine, predvidio je jedan od vodećih nacionalnih instituta za istraživanje. 

Po aktualnom zakonu Nijemce očekuje postupno povećanje životne dobi za odlazak u mirovinu koje do 2029. iznosi 67 godina, a trenutačna dob u kojoj se radnici umirovljuju iznosi oko 65 godina.

No po studiji koju je proveo koelnski Institut za ekonomska istraživanja (IW) životna dob Nijemaca za odlazak u mirovinu do 2041. mogla bi se produljiti na 73 godine života ukoliko doprinosi za mirovine ostanu na sadašnjoj razini. 

U izvješću IW-a se pobijaju argumenti po kojima bi priljev izbjeglica u Njemačku trebao spriječiti povećanje životne dobi za odlazak u mirovinu u toj najsnažnijoj europskoj ekonomiji. 

Trenutačno u Njemačkoj na jednog umirovljenika dolaze tri zaposlene osobe, no demografska slika ukazuje na pogoršanje situacije u predstojećim godinama s obzirom na to da populacija stari. 

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble (73) već je pozvao da se životna dob za odlazak radnika u mirovinu u zemlji poveća na 70 godina, uz argument da bi se umirovljenje trebalo povezati s produljenjem životnog vijeka stanovnika Njemačke. 

Rezultati studije koju je proveo IW, a referiraju se na podatke povezane s njemačkom industrijom, objavljeni su u Die Weltu. 

>>'Produljenje dobi umirovljenja je udar na žene i direktna krađa 3 do 5 mirovina'

Komentara 35

Avatar superhik74
superhik74
18:17 27.05.2016.

Najbolje bi blo da uopce ne idu nego da rade sve dok se ne izvrnu i onda ih direktno s posla nakon sto krepaju voze na groblje ili jos bolje krematorij (s obzirom da imaju obilno iskustvo iz II svjetskog rata). To je ta divna utopija kojoj smo se mi toliko zeljno zeljeli prikljuciti. Gazde gomilaju desetke milijardi ne radeci nista i uzivaju u mondenim ljetovalistima i na jahtama dok njihove robove ("radnike") prisiljavaju da krepavaju od jutra do mraka u tvornicama kako bi profit bio sto veci, a ovi robovi nikad ne docekavsi penziju. Fenomenalno. Sto je slijedece, okivanje radnika I bicevanje ?

IP
ispeci.pa.reci
18:07 27.05.2016.

radi pa krepaj

DU
Deleted user
18:26 27.05.2016.

Treba raditi kraće - 4 sata na dan i produžiti radni staž!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije