Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKRAJINSKA KRIZA

Nijemci: Nećemo slati sinove na istočni front

Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/4
06.05.2014.
u 23:15

– Krvave slike iz Odese pokazuju da smo blizu vojnog sukoba, a nitko ne želi sinove slati s pjesmom na usnama na istočni front – kaže njemački ministar Frank-Walter Steinmeier

Novih pregovora o Ukrajini neće biti jer to odbija ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji je rekao da ni ono što je dogovoreno na pregovorima u Ženevi između SAD-a, EU, Rusije i Ukrajine nije dogovoreno pa bi novi razgovori bili “vrtnja ukrug”. Ukrajinski privremeni ministar vanjskih poslova Andrij Deščicja kaže da je Ukrajina spremna na razgovore ako Moskva podupre predsjedničke izbore.

Nova podjela Europe

– Ako je Rusija spremna podržati izbore i eliminirati pomoć ekstremnim segmentima u Ukrajini, spremni smo za razgovore – kaže. Mnogi mediji prenose upozorenja njemačkog ministra vanjskih poslova. Frank-Walter Steinmeier kaže da “sukob u Ukrajini poprima tako oštar oblik kakav je izgledao nemoguć u Europi”. Realna je prijetnja nove podjele Europe i ne treba imati iluzije da se to odnosi samo na Ukrajinu – rekao je njemački ministar odbivši usporedbu sa situacijom uoči Prvog svjetskog rata, kada se sukob koji se činio lokalnim pretvorio u svjetski.

– Moramo biti oprezni da ne bismo ponovili povijest. Ali ne vidim da bi današnje europske zemlje bile spremne poslati svoje sinove s pjesmom na usnama na istočni front – ocjenjuje ministar u intervjuu za više europskih novina.

– Krvave slike iz Odese pokazuju da smo malo koraka od vojnog sukoba – kaže. Pitanje o kojem se mišljenja i te kako razlikuju pitanje je kakvo je većinsko raspoloženje stanovništva na istoku i jugu Ukrajine.

Ukrajinska agencija Unian donosi rezultate ankete provedene 4. svibnja prema kojoj je čak 72,8 posto stanovnika Donjecke oblasti i 70,1 posto Luhanske oblasti za teritorijalni integritet Ukrajine, a protiv je 24,75 posto u Donjecku i 26,9 u Luhansku. Slično govori i zagrebački Ukrajinac Jevgenij Paščenko, s katedre za ukrajinski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Naime, on kaže da nema govora o građanskom ratu i podjelama, nego su u pitanju provokacije jer Moskva želi stvoriti neku novu BiH.

– Nema nikakve osnove ni za federalizaciju zemlje, to su manipulacije kojima se želi podijeliti zemlju – kaže Paščenko.

Nove jedinice na Krimu

U međuvremenu, rusko ministarstvo obrane najavljuje pojačanje crnomorske flote.

– Prije kraja godine osnovat ćemo nove jedinice zračne obrane i mornaričkih jedinica, crnomorska flota dobit će nove podmornice i brodove nove generacije ove godine – izjavio je ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

U pojačanje flote do 2020. godine bit će uloženo 2,4 milijarde dolara. Rusija tako odgovara na jačanje snaga NATO-saveza na Crnom moru i u istočnoj Europi, koji je pak poslao avione i brodove kako bi reagirao na dovlačenje ruskih trupa na ukrajinsku granicu što je jako zabrinulo Poljsku, Rumunjsku i baltičke zemlje.

Komentara 28

ST
stomugromova
08:50 07.05.2014.

Tko može više željeti sukob od psihopata i luđaka iz Washingtona,iza kojih stoje još veći luđaci i psihopati sa Wall Street-a.Za njih su sukobi i ratovi najbolji biznis.

ST
stomugromova
08:59 07.05.2014.

Ukrajinska agencija Unian i Paščenkop su baš reference ! Toga radikalniog desničara Paščenka stalno izvlače pa ga citiraju,On je na jednoj debati na HTV objašnjavao da je Bandera zapravo bio veliki domoljub i plemenitaš,a ne neonacist i suradnih fašizma,a ondaa su ga sugovornici demantirali i osramotili. Istina ej slijedeća.Čak niti veliki dio Rusa ne želi odvajanje ,a pogotovo pripajanje Rusiji,No gotovo svi ukrajinci ruske narodnosti i veći dio Ukrajinaca žele federalizaciju Ukrajine jer je taj jugoistočni dio bogatiji od siromašnog zapadnog i ne žele više biti dio centralizirane Ukrajine.

PE
pessimus
07:18 07.05.2014.

zna on kako su prošli njihovi djedovi na istočnom frontu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije