Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prije ulaska u EU

Nijemci misle da Perković planira bijeg iz Hrvatske

\'unutrasnja.....zgb...01.12.2000. josip perkovic svjedoci na sudu snimio andrej kreutz\'
Arhiva VL
02.09.2011.
u 13:00

Od hrvatskih vlasti Njemačka je zatražila provjeru putovnice Josipa Perkovića jer sumnja da ima dvostruke dokumente.

Njemačke pravosudne vlasti osnovano sumnjaju da Josip Perković planira bijeg iz Hrvatske i za takve sumnje imaju određene indicije! To je najnovija informacija koju smo ovih dana neslužbeno dobili iz njemačkih izvora. A da Nijemci zaista nešto sumnjaju, potvrđuje još jedna nova informacija – da su od hrvatskih vlasti nedavno zatražili provjeru Perkovićevih putnih isprava, što nam je neslužbeno potvrđeno i s hrvatske strane!

Tjeralica raspisana i za Mustačem

Perković je, podsjetimo, bio šef Službe državne sigurnosti u Hrvatskoj, kolokvijalno poznate kao Udba, kako se ranije i službeno zvala, protiv kojega se u Njemačkoj već nekoliko godina vodi više istraga zbog sumnje u umiješanost u ubojstva hrvatskih emigranata za vrijeme Jugoslavije i za kojim je već više od dvije godine raspisana međunarodna tjeralica. Perković je prvo bio osječki operativac bivše Službe državne sigurnosti u Hrvatskoj zadužen za emigraciju, pa šef odjela za emigraciju u Osijeku i središnjici u Zagrebu i na kraju posljednji šef hrvatske Udbe prije sloma komunizma.

I ne samo za njim, tjeralica je raspisana za još nekoliko bivših suradnika Udbe, a odmah uz Perkovića na listi traženja je i njegov tada nadređeni, šef bivše hrvatske i savezne Udbe Zdravko Mustač. Unatoč međunarodnim tjeralicama i ozbiljnim optužbama, obojica danas mirno žive u Hrvatskoj jer ih Ustav štiti od izručivanja drugim zemljama, a u Hrvatskoj nikakav postupak protiv njih nije pokrenut. Mnogo toga o Perkoviću i drugima postalo je javno na suđenju Krunoslavu Pratesu u Münchenu koji je osuđen na doživotnu robiju zbog sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića, a njegova glavna veza u Udbi bio je upravo Perković.

Bijeg prije ulaska u EU

Kako smo čuli, Nijemci su zatražili provjeru njegovih putnih isprava jer sumnjaju da možda ima više putovnica, duplih, zahvaljujući kojima bi, uz pomoć svoje mreže, mogao otići iz Hrvatske prije nego što naša zemlja uđe u Europsku uniju. Treba, naime, znati da se Hrvatska posljednjim ustavnim promjenama prilagodila pravilima EU te da ulaskom u Europsku uniju više neće vrijediti ustavna zabrana izručivanja hrvatskih državljana drugim zemljama EU. Jer ulaskom u Europsku uniju isti trenutak na snagu stupa Europski uhidbeni nalog, temeljem kojega će Njemačka zatražiti izručenje Perkovića i svih drugih osumnjičenih za sudjelovanje u ubojstvima hrvatskih emigranata te će automatski biti izručeni Nijemcima.

No njemačke pravosudne vlasti drže kako je do ulaska Hrvatske u EU dovoljno vremena da Perković možda organizira svoj bijeg iz Hrvatske i tako izbjegne izručenje, a onda i suđenje. Stoga je ovaj njemački zahtjev i još jedan pritisak na hrvatske vlasti da što prije i što efikasnije riješe ovaj balast iz komunističke prošlosti.

Na potezu Zagreb

A pritisak dolazi i iz njemačkog političkog vrha. Jer njemačka politika ne može se i ne smije oglušiti na zahtjeve njemačkih pravosudnih tijela, to je zakonitost funkcioniranja pravne države kakva je sigurno Njemačka.

Štoviše, upućeni tvrde kako je u okviru organizacije posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Hrvatskoj sigurno bilo riječi i o tom njemačkom zahtjevu. I ne samo to. Nijemci poštuju hrvatski pravni poredak. Ali isto tako hrvatskim su vlastima dali do znanja da i unatoč trenutačnoj zakonskoj situaciji ima prostora da se udovolji traženjima njemačkog pravosuđa te da se Perkovića, Mustača i ostale što hitnije izruči njemačkim pravosudnim organima. Koliko se može doznati, Nijemci su našim vlastima dali do znanja kako bi voljeli da se do kraja ove godine riješi ovaj slučaj. Sada je na potezu službeni Zagreb.

Ključne riječi

Komentara 243

Avatar MK
MK
14:50 02.09.2011.

i_tata_bi_sine: konacno si se probudio... ...neboj se - naci cemo i tebe!

BR
brandt
14:50 02.09.2011.

bio sam prisutan na sudjenju Pratesu, a nadam se uskoro i na Perkovicevu. a tek zavrsni cin sudjenje Stipi Mesicu u Zagrebu. pa tko bi to propustio!!

GR
grabice
18:33 02.09.2011.

nijemci su se riješili i svojih fašista ali i svojih komunista.... ....svaka im čast........ ...zato i idu naprijed......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije