Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE INSTITUTA IFO

Nijemci će pri kupovini hrane morati još dublje posegnuti u džep: Većina trgovaca planira podići cijene

Ilustracija
Foto: ERIC GAILLARD/REUTERS
1/3
01.07.2022.
u 17:29

"To znači da će stopa inflacije zasada vjerojatno ostati visoka", rekao je ekonomski stručnjak ifoa Timo Wollmershäuser

Potrošači u Njemačkoj morat će pri kupovini hrane još dublje posegnuti u džep u idućim mjesecima, budući da gotovo svi trgovci planiraju ponovo podići cijene, objavio je u petak institut ifo, pozivajući se na rezultate istraživanja.

Indeks koji mjeri očekivanja cijena u sektoru prodaje hrane porastao je u lipnju na 98,9 od maksimalnih bodova, istaknuo je njemački institut.

I većina ispitanika u drugim maloprodajnim sektorima očekuje više cijene, što se očitovalo u rastu indeksa za 3,1 bod, na 78,6 bodova.

"To znači da će stopa inflacije zasada vjerojatno ostati visoka", rekao je ekonomski stručnjak ifoa Timo Wollmershäuser.

Pojavile su se ipak naznake da bi se tijekom godine mogla postupno smanjiti, dodao je ekonomist, istaknuvši na očekivanja nižih cijena u industriji, građevinarstvu i veleprodaji.

Iznimka je uslužni sektor u kojem su očekivanja cijena nepromijenjena, napominje.

Upravo je dvoznamenkasti rast cijena svježe hrane, uz energiju, bio glavni pokretač skoka inflacije u eurozoni u lipnju na rekordnih 8,6 posto, prema u petak objavljenim procjenama Eurostata.

Cijene svježe hrane porasle su u lipnju u zoni primjene zajedničke europske valute 11,1 posto, a cijene energije 41,9 posto, izračunao je europski statistički ured.

VIDEO Gosta nisu naljutile cijene hrane, već detalj na računu: 'Evo još jedan u nizu bisera Dalmacije'

Ključne riječi

Komentara 2

AS
asseyeie
21:19 01.07.2022.

Danas jedan ugledni americki strucnjak napravio alalizu stanja u svijetu, pretresao sve crne krize koje su zahvatile Europu u ratovima kroz povijest, i veli ce inflacija sve vise i vise divljati u Europi, i euro sve vise i vise slabiti, i na kraju veli da bi i najbolje bilo da ta valuta nestane da je nema.

ŠI
Šiba
17:38 01.07.2022.

Zna se da se ovdje radi o direktivi brisela a ne stanje na tržištu.čak su izašle informacije da u eu državama sprječavaju poljoprivrednike da rade na svojim posjedima znači nema više povratka na staro nego gledamo orkestrirani scenarij događanja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije