Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Nije prikladno govoriti o homoseksualnom braku, ali jest o zakonu o civilnoj zajednici'

‘Papa Franjo govorio o određenim državnim odredbama, a ne o crkvenoj doktrini, koja je tijekom godina više puta potvrđena.
03. studenoga 2020. u 19:50 4 komentara 920 prikaza
Papa Franjo
Foto: REUTERS
Pogledajte galeriju 1/5

Apostolski nunciji u cijelom svijetu dobivaju ili će dobiti pismo državnog tajništva, prema želji pape Franje, o civilnim zajednicama. Sveta Stolica nije službeno komentirala riječi pape Franje o potrebi dolaska do zakonskog rješenja za homoseksualne parove izrečene u dokumentarcu “Francesco” redatelja Jevgenija Afinjevskog, ali sada je upućeno okružno pismo nuncijaturama kako bi papini predstavnici prenijeli lokalnim biskupima u svim zemljama svijeta kako je došlo do te izjave i što ona znači.

Pope Francis ceremony for peace with representatives from variou UZBURKAO DUHOVE Zbunjeni katolici čekaju objašnjenje: Što je doista htio reći papa?

U nekim su zemljama papine riječi o homoseksualnim civilnim zajednicama izazvale velike rasprave. U pismu nuncijima kaže se kako je prije oko godinu dana papa Franjo odgovorio na dva pitanja, a u dokumentarcu je to izgledalo kao odgovor na jedno pitanje. Papa je prije godinu dana dao intervju meksičkoj TV postaji Televisa i kazao govoreći o pastoralu kako unutar obitelji sin ili kći homoseksualne orijentacije ne smiju biti odbačeni.

U noti nuncijaturama ponavlja se papin izraz: “Homoseksualne osobe imaju pravo da budu u obitelji; Božja su djeca i imaju pravo na obitelj. Ne može se nikoga izbaciti iz obitelji niti mu život učiniti nesnošljivim zbog toga”. U postsinodalnoj pobudnici Amoris laetitia iz 2016. o ljubavi u obitelji, Franjo je napisao kako je uzeo, zajedno sa sinodskim ocima, u obzir situacije obitelji unutar kojih žive homoseksualci.

Pope Francis holds weekly audience JASNA PORUKA Papa o pravima gay osoba: 'Imaju pravo biti obitelj, oni su djeca Božja'

“Želim potvrditi svakoj osobi, bez obzira na njezinu seksualnu orijentaciju, da treba biti poštovana i prihvaćena s poštovanjem i brigom da se izbjegne svako nepravedno diskriminatorno obilježavanje, te posebno svaki oblik nasilja”, napisao je Franjo u pobudnici.

U pismu nuncijima se kaže kako je bilo i drugo pitanje u razgovoru za televiziju Televisa koje se odnosilo na argentinski zakon od prije deset godina o izjednačavanju homoseksualnih brakova s ostalim brakovima, a čemu se tadašnji nadbiskup Buenos Airesa kardinal Bergoglio suprotstavio. U noti nuncijima ne ulazi se u razloge zbog čega taj odgovor koji je bio snimljen poslije nije objavljen, već se podsjeća da je Franjo odgovorio kako “nije prikladno govoriti o homoseksualnom braku, ali ono što moramo učiniti je zakon o civilnoj zajednici, jer (homoseksualne osobe) imaju pravo biti zakonski pokriveni. Ja sam branio to.”.

Papa Franjo UZBURKALI SE DUHOVI Papine riječi o civilnoj zajednici gay parova ne mijenjaju doktrinu

U noti nuncijima se također podsjeća na intervju listu Corriere della Sera iz 2014. u kojem je Franjo kazao kako je brak samo “između žene i muškarca. Laičke države žele opravdati civilne zajednice kako bi regulirale razne situacije suživota, potaknute potrebom reguliranja ekonomskih odnosa među osobama, primjerice zbog zdravstvene zaštite. Riječ je o paktovima suživota razne prirode i ne bih znao nabrojiti razne oblike. Potrebno je vidieti različite slučajeve i vrednovati ih u njihovoj različitosti”.

Na koncu ovog citata, u vatikanskoj se noti zaključuje: “Evidentno je da je papa Franjo govorio o određenim državnim odredbama, a ne o crkvenoj doktrini, koja je tijekom godina više puta potvrđena”. Dakle, potvrđuje se da se crkvena doktrina ne mijenja, već da su se papine riječi o davanju zakonskog okvira homoseksualnim parovima unutar zakona o civilnim zajednicama odnosile na državne odredbe.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Mene zanima kad Bergoglio kani ići u mirovinu? Ako su mogli na vrlo sumnjiv način umiroviti Benedikta XVI , tad mogu i ovoga...

 • Mladost13:

  Sad znamo na cijoj je strani.

 • Pellegrin:

  Homoseksualnost im ko smeta,a pedofiliju skrivaju.....i naravno,uplati ča para i vozi doma....