Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U EU nema takav propis

Zatvorska kazna zbog necijepljenja djece? 'To je preradikalno'

Foto: Getty Images, Robert Anic/PIXSELL
1/9
03.10.2019.
u 19:41

Helenca Pirnat Dragičević kaže da cilj njezina prijedloga nije kazna zatvorom, nego da roditelji budu svjesni da je to kazneno djelo

Je li pomalo radikalan prijedlog pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević da se u Kaznenom zakonu propiše zatvorska kazna za roditelje zbog necijepljenja djece, koje bi se tretiralo kao grubo zanemarivanje brige o zdravlju djeteta? Koliko se zna, nijedna zemlja u EU nema takav propis i praksu slanja roditelja u zatvor zbog necijepljenja, niz zemalja kao i Hrvatska propisuje novčano kažnjavanje, a mnoge europske zemlje nemaju propisanu obvezu cijepljenja djece.

To su Island, Norveška, Austrija, Cipar, Danska, Estonija, Finska, Irska, Island, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Portugal, Španjolska, Švedska i Velika Britanija. Ipak, i u tim se zemljama roditelji odlučuju za cijepljenje što dokazuje da je edukacija bolja od represije.

Bolja je edukacija od represije

Smatra se da treba biti procijepljeno 90,95 % populacije, a manje od pet posto ih ima alergijske reakcije na cjepivo. Inače, lani je najveći porast cijepljenja uočen kod prvog cijepljenja protiv ospica, rubeole i mumpsa, koje je skočilo s 89 % na 93,2 %, te kod revakcinacije protiv difterije, tetanusa i hripavca u drugoj godini života (s 86,6% na 89,4%), prema izvješću o cijepljenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2018.

Ivan Šimović, docent s katedre za Obiteljsko pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta kaže da treba biti jako oprezan s kaznenim djelom teškog zanemarivanja zdravlja djeteta i to ovako objašnjava: – Nije isto odbiti kemoterapiju, operativni zahvat i cijepljenje. Necijepljenje protiv zaraznih bolesti u dojenačkoj dobi je nešto što ugrožava zdravlje djeteta, no treba biti jako suzdržan oko toga hoće li kazneni progon roditelja zbog necijepljenja djece pomoći ostvarenju cilja – visoke procijepljenosti djece? Centri za socijalnu skrb u praksi izriču najblažu moguću preventivnu mjeru roditeljima – upozorenje na propuste u skrbi o djetetu, a imamo još i novčanu kaznu od 2000 kuna za necijepljenje. Nisam siguran da je opravdan kazneni progon zbog necijepljenja djece onih pojedinaca koji su dobri roditelji, a zbog nekih razloga ne žele cijepiti dijete. Mislim da je radikalno kazneno ih goniti – kaže Šimović.

Novčana kazna i prekršajni postupak, pak, dodaje, samo razbjesne roditelje, pa drži da treba ići prema jačoj preventivnoj mjeri iz Obiteljskog zakona i uputiti roditelje na edukaciju i savjetovanje kako bi saznali sve pozitivne i negativne strane cijepljenja. I Aleksandra Korać Graovac, profesorica obiteljskog prava, kaže da ministarstvo pravosuđa i liječnici trebaju mudro odvagnuti kako će potaknuti roditelje da cijepe dijete i ispune svoju zakonsku obvezu.

– Mislim da je prijedlog pravobraniteljice malo preradikalan. Koliko znam, nijedna zemlja u EU nema zatvorsku kaznu za necijepljenje djece, a zemlje koje imaju dragovoljno cijepljenje mogu ograničiti pravo upisa necijepljenog djeteta u vrtić, školu... – kaže Josip Mađarić, odvjetnik specijaliziran za medicinsko pravo. U praksi je imao slučaj roditelja čije je dijete na prvo cijepljenje burno reagiralo nuspojavama na koži, pa su roditelji odbili drugo cijepljenje. No prekršajni sud oslobodio ih je krivnje jer je reakcija djeteta na cjepivo bila ozbiljna i potkrijepljena medicinskom dokumentacijom.

Na upit dječjoj pravobraniteljici zašto drži da necijepljenje djece treba biti kazneno djelo, te je li njezin prijedlog preoštar dobili smo sljedeći odgovor:

Opasnost od zlouporaba

“Predložili smo i izmjene Kaznenog zakona u čl. 177. Povreda djetetovih prava, da se u grubo zanemarivanje dužnosti podizanja, odgoja i obrazovanja djeteta uvrsti i grubo zanemarivanje brige o zdravlju djeteta ( taj članak propisuje do tri godine zatvora op.a). U praksi se sve češće događa da roditelji odbijaju preventivne i dijagnostičke postupke i liječenje djeteta. Kako nerijetko druge metode uvjeravanja i prisile roditelja ne daju rezultate, prijetnja kaznenim progonom ponekad je jedini put da se osigura pravo djeteta na potrebnu zdravstvenu uslugu. Naš prijedlog odnosi se na sve oblike grubog zanemarivanja skrbi o zdravlju djeteta uključujući i odbijanje cijepljenja.

Nismo tražili da se odbijanje cijepljenja kažnjava zatvorom, već da se zakonom pojasni da je i grubo zanemarivanje zdravlja djeteta, uključujući i uskraćivanje cijepljenja, ozbiljna povreda njegovih prava. Kažnjavanje je krajnja mjera kada sve druge mjere motiviranja, informiranja i edukacije roditelja ne daju rezultate”. Očito ni pravobraniteljica ne smatra da je dobro da se roditelje odmah kazneno goni, nego je to krajnja mjera. No problem je ako se propiše tako da je pojedinci mogu zlorabiti kao prvu mjeru protiv roditelja.

Komentara 29

DU
Deleted user
20:33 03.10.2019.

Ja bih predložio kaznu zatvora za svakog tko predlaže kaznu zatvora za roditelje koji ne cijepe djecu.Mogli bi počet od od ove lude ..

Avatar Syssko
Syssko
20:34 03.10.2019.

A djecu udomiteljima zar ne? Godinam se čeka na posvajanje unatoč tisućama neplodnih koji čekaju udomit. Da je ovo političar,glumac,anonimus izjavio svi mediji bi ga sotonizirali,zanimljivo,Pernar vam je podpalio pod petama toliko da eto priskačete mjerama koje krše i UN-ove konvencije o pravima roditelja i djece. Čisti pokušaj zastrašivanja,ne NASJEDAJTE a ako pokušaju borite se svim sredstvima.

DA
danistine1
21:03 03.10.2019.

Za ubijanje beba nema kazne a za necjeplje je ima.Imali tko normalan?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije