Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAMO PROVJERENE ČINJENICE

Facebook uz WHO: Kreće borba protiv dezinformacija o cijepljenju

Cipeljenje, ilustracija
Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell
1/5
06.09.2019.
u 10:38

Facebook je u izjavi potvrdio da "počinje tražiti dodatne načine kako bi povezao ljude s mjerodavnim informacijama o cjepivima na Facebooku i Instagramu".

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u četvrtak da pozdravlja odluku Facebooka da počne korisnike koji traže informacije o cijepljenju na Instagramu, Facebooku i drugum forumima usmjeravati prema znanstveno provjerenim činjenicama a ne dezinformacijama

Nakon nekoliko mjeseci razgovora s WHO-om, Facebook je obećao usmjeravati korisnike na "točne i vjerodostojne informacije o cjepivima na više jezika" na stranici WHO-a, objavila je ta agencija UN-a, kako bi se osiguralo da vitalne zdravstvene poruke dođu do ljudi koji ih najviše trebaju.

"Velike digitalne tvrtke imaju odgovornost prema svojim korisnicima - osigurati da mogu pristupiti činjenicama o cjepivima i zdravlju", rekao je WHO u priopćenju.

"Dezinformacije o cjepivima velika su opasnost za globalno zdravlje čime se mogu preokrenuti desetljeća napretka u borbi protiv bolesti koje se mogu spriječiti", dodaje.

Smrtonosne zarazne bolesti poput ospica, difterije, hepatitisa, polija, kolere i žute groznice mogu se spriječiti cijepljenjem, kaže WHO.

Facebook je u izjavi potvrdio da "počinje tražiti dodatne načine kako bi povezao ljude s mjerodavnim informacijama o cjepivima na Facebooku i Instagramu".

Dodao je da će odbaciti bilo kakve reklame koje uključuju dezinformacije o cijepljenju.

WHO kaže da je cijepljenje jedno od najvećih i najmoćnijih dostignuća u povijesti javnog zdravstva i procjenjuje da cjepiva spašavaju najmanje 2 milijuna života svake godine u svijetu.

Ali dezinformacije o cjepivu posljednjih su se godina proširile po društvenim mrežama u mnogim zemljama - uključivo i tijekom velike kampanje spriječavanja dječje paralize u Pakistanu i imunizacije protiv žute groznice u Južnoj Americi.

Komentara 6

ZN
znam
09:29 08.09.2019.

Facebook je pravi autoritet na svetskoj sceni: Zuckerberg regards consumers as “dumb fucks” for giving away their information for free. Niti Instagram nije nista bolji. Korporacije vladaju svijetom i njhov cilj ne izmusti sto vise novca.

PR
Providenca7
17:52 06.09.2019.

Samo da Pernara ne stave u tu komisiju...... šalu na stranu vrijeme je da WHO a i druge zdravstvene organizacije elaboriraju činjenice o cjepivima i sve što je relevantno za bolju informiranost ljudi, da objasne sastave cjepiva , moguće nus pojave, postotke..... sve ono što ljude plaši i čega se boje pa odbijaju cijepiti djecu..... previše se pustilo da kvazistručnjaci i političari tipa Pernara pričaju nebuloze i teorije zavjere...... samo činjenice i znanstveno utemeljeni podaci su potrebni da ljudima koji se boje pojasne stvari..... mada nekima neće moći pojasniti ni dragi Bog....

Avatar nekakav
nekakav
11:53 06.09.2019.

eh, kako su se samo zeznuli! pa samo u hrvatskoj ima pol milijuna stručnjaka koji znaju sve o štetnosti cijepljenja, svi su dobro koordinirani, preko foruma razmjenjuju iskustva, i sve tamo iz trinaeste ruke dobiva obrise znanstveno dokazanoga, citiraju se izjave nekih liječnika čiji su rezultati istraživanja ili nikad objavljeni ili puno puta demantirani, a najčešće falsificirani podaci, još k tome krivo, namjerno, interpretirani. odite u siriju, pa iz prve ruke saznajte kako je u zemlji koja je do 2011-e godine imala gotovo potpunu procijepljenost, došla do stanja u kojem su cijelom zemljom prošle epidemije bolesti koje su se zadnji put pojavile prije 50 i više godina. strahova uvijek ima, i treba ih biti, al sumnjati u cijepljenje kao nešto opasnoga, daleko više nego korisnoga, e to ne mogu progutati. širenje histerije treba kažnjavati. najednom roditelji koji inače pojma nemaju o razvoju djeteta, samo najednom primijete drugačije ponašanje, odmah to povežu sa cijepljenjem, koje postane krivac za sve! a živimo u doba kad svako dijete ima neku 'falingu', em slabije vidi, čuje, loša motorika, mentalne bolesti, poremećaji u razvoju i slične stvari koje život roditelju i djetetu čine sve težim. društvo u kojem poznavanje tehničkih stvari i principa skoro pa nestaje, na račun humanističkih i društvenih stvari, vrlo je lako spomenuti npr. živu, i navesti nekoliko trovanja živom, a ne voditi računa o obliku i spojevima žive, koji su potpuno bezopasni. tko je dovoljno stručan?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije