Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUD U KOPRIVNICI

Majka osuđena jer nije cijepila trogodišnje dijete, mora platiti kaznu od 300 kuna

Cjepivo
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/4
01.10.2019.
u 10:08

– Nismo antivakseri, želimo samo najbolje za svoje dijete, branila se Kristina (35) na sudu

Kristina (35) iz okolice Koprivnice proglašena je krivom i kažnjena s 300 kuna jer svoje trogodišnje dijete nije cijepila protiv zaraznih bolesti premda je to zakonska obveza.

Inspektorica koja je obavila nadzor u pedijatrijskoj ordinaciji u Domu zdravlja u Koprivnici ustanovila je kako dijete nije cijepljeno ni protiv jedne zarazne bolesti.

Dijete je, kaže, "trebalo biti cijepljeno protiv bolesti izazvanih haemophilus influenzae tipa B; potom protiv difterije, tetanusa i hripavca u razdoblju od navršenih dva mjeseca do 12. mjeseca; protiv dječje paralize do 12. mjeseca života; protiv ospica do navršenih 18 mjeseci; protiv hepatitisa B do 12. mjeseca života”.

Majka Kristina na sudu se branila kako je “kao odgovorni roditelj, a u dogovoru sa suprugom, odgodila cijepljenje djeteta sve dok ne budu propisno informirani i uvjereni da neće svoje dijete izložiti kratkoročnim i dugoročnim zdravstvenim rizicima”.

“Nismo antivakseri, samo želimo najbolje za svoje dijete. U Hrvatskoj nitko ne preuzima odgovornost za štetu nastalu cijepljenjem, a samostalnim istraživanjem došli smo do službenih uputa cjepiva iz kojih su vidljive moguće posljedice, a na što nas pedijatar nije upozorio”, upozorila je majka.

No, prekršajni odjel Općinskog suda u Koprivnici odbio je njezinu obranu kao neosnovanu.

“Okrivljenica, kao ni bilo koji drugi roditelj, nije u mogućnosti određivati i procjenjivati kad će se njeno dijete cijepiti s obzirom na to da je program cijepljenja djece u Hrvatskoj isti za sve. Sud smatra da je cijepljenje najefikasniji način prevencije zaraznih bolesti te se cijepljenjem mogućnost epidemija znatno smanjuje”, zaključuje sutkinja Dubravka Končar-Brodarić.

 

Komentara 20

SK
Stjepan_Koprivnjak
12:04 01.10.2019.

Plati kaznu i nastavi po svom. Drzava nece previse gurati slucaj jer ne zeli preuzeti odgovornost za moguce negativne posljedice nametanja cjepljenja

CA
cortesova arkebuza
10:27 01.10.2019.

U Njemačkoj cijepljenje nije obavezno. Pametnom dosta.

MI
Milas
12:06 01.10.2019.

Kad bi postojao vremenski stroj da sve takve vrati stotinjak godina u proslost kad nije bilo cijepljenja pa se umiralo od tuberkuloze, sarlaha, ospica itd. itd. valjda im fale te bolesti i zele ih natrag.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije