Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MLADEN NOVAK O EURIMA:

'Nije ipak riječ o političkom podmetanju, nego o nemaru'

Novak
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
03.02.2014.
u 10:34

- Nemam informacije o tome da se protiv mene vodi istraga u Bosni i Hercegovini, znam samo za prekršajnu prijavu - tvrdi šef međimurskog SDP-a i Županijske kupštine, koji čeka odluku suda

Šef međimurskog SDP-a i predsjednik Županijske skupštine Mladen Novak još čeka završetak prekšajnog postupka koji je protiv njega u Bosni i Hercegovini pokrenut zbog neprijavljenih 74.000 eura carinicima. Na pitanje kako to da se radi rješavanja tekuće likvidnosti odlučio na pozajmicu, i to u susjednoj državi, Novak kaže da je “lako biti general nakon bitke”.

- U tom trenutno relativno brzo sam trebao novac, što sam spomenuo i prijateljima iz Bosne, koji su rekli da ga imaju i da mi ga mogu posuditi. Sve se to odvijalo u otprilike 24 sata. I to je cijela istina - tvrdi Novak. Novac je posudio od dvije privatne osobe. Jednog, veli, poznaje već 15 godine jer su radlili na projektima kladionica u Hrvatskoj, Rumunjskoj i drugim zemljama, a sad pripremaju projekt u BiH. S drugim se poznaje tri godine, i takodjer surađuju na zajedničkom projektu, ali taj nije vezan za kladionice. Kako to da su potpisali samo jedan primjerak ugovora?

- Jedan primjerak je sasvim dovoljan, naše prijateljstvo nije samo na poslovnoj osnovi, o čemu svjedoči i to da mi je novac posuđen bez kamata. Ti ljudi mi vjeruju i zbog mog dosadašnjeg odnosa prema njima. I ja bih njima pomogao na isti način, kad bi se našli u takvoj situaciji - kaže. Nakon što su ga carinici zaustavili i pronašli novac, izjavio je da je eure mislio prijaviti na hrvatskoj strani granice. Je li kod sebe imao papire kojima bi dokazao porijeklo?
- Koliko znam, papire ne treba imati na granici. Ako postoji nekakva sumnja u porijeklo, to se dokazuje naknadno. Ugovor smo prije predaje novca sklopili na moju inicijativu, a ostavio sam ga kod osoba koje su mi novac posudile. Nakon što mi je zaplijenjen, u svrhu dokazivanja porijekla, zamolio sam ih da mi daju ugovor, što su i učinili - pojašnjava.

Na posljednjoj sjednici Županijske skupštine vijećnik Darko Horvat (HDZ) spomenuo je da je Novak pokupovao više nekretnina u posljednje tri godine. Novak odgovara da je u tom razdoblju kupio oko 3,2 hektara oranica, 0,3 ha livade, 0,12 ha šuma i jednu staru kuću. Radi se o više manjih parcela u Slakovcu. Kako nije dužnosnik, ne mora ispunjavati imovinsku karticu.

Horvat je spominjao i navodnu istragu koja se vodi protiv Novaka u BiH, no Novak tvrdi da nema informacije o tome, niti ga je itko kontaktirao. - Na ove navode g. Horvata gledam kao na političko iskorištavanje situacije u koju sam došao isključivo zbog svog nepoznavanja propisa, ili ako baš hoćete, nemara. Za to ću biti prekršajno kažnjen, a kaznu ću bez pogovora platiti - kaže Novak.

Njegova tvrtka C Lab izrađuje i softvere za kladionice, dvije u Rumunjskoj, a u ožujku ili travnju trebao bi potpisati ugovor u kladionici u BiH. Za par kladionica iz BiH, koje se navode pod referencama na internetskoj stranici C Laba, odradili su, tvrdi, samo testnu fazu, no nisu potpisali ugovor jer se "nisu složili oko cijene". Iako je spomenuo mogućnost da iza svega stoje njegovi politički protivnici, više ne misli tako.
- U nevezanom razgovoru sa novinarima bilo je postavljeno pitanje postoji li takva mogućnost, pa sam na prvu loptu odgovorio da ne znam, ali da je sve moguće. No, nakon promišljanja, shvaćam da to nije točno, već da su me carinici zaustavili prilikom redovne kontrole, a kako novac nije bio skriven, odmah su ga pronašli. Nije riječ o nekakvim političkim podmetanjima, već o mojem neznanju i nesmotrenosti - kaže.

Novak opovrgava da je tim eurima želio kupiti županijsko zemljište od kojeg je nakon izbijanja afere odustao. No, nije odustao od investicije u IT tvrtku, ali na drugom zemljištu. - Pričekat cu završetak postupka u BiH i odlučiti što dalje, a u biznisu ću nastaviti raditi kao i dosad. Priznajem pogrešku, radi se o carinskom prekršaju, nije riječ o pranju novca, već o pozajmici, te ne smatram da je to razlog za moje povlačenje iz politike - zaključuje Novak. U vrhu SDP-a čekaju završetak prekršajnog postupka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije