Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Nije dokazano da je HVO srušio Stari most u Mostaru

Predsjedatelj sudskoga vijeća u slučaju “Jadranko Prlić i ostali”, sudac Jean-Claude Antonetti, tijekom suđenja ovoga tjedna rekao je da nije dokazano da su snage Hrvatskog vijeća obrane (HVO) srušile Stari most u Mostaru.
14. siječnja 2010. u 15:30 24 komentara 5610 prikaza
stari most
Foto: arhivska fotografija

Predsjedatelj sudskoga vijeća u slučaju “Jadranko Prlić i ostali”, sudac Jean-Claude Antonetti, tijekom suđenja ovoga tjedna rekao je da nije dokazano da su snage Hrvatskog vijeća obrane (HVO) srušile Stari most u Mostaru, niti je dokazano tko je i kako naredio da se on sruši. Prema navodima tužiteljstva, mostarski su Stari most tenkovskim projektilom srušile snage HVO-a.

Sudac šokiran

– Šokiran sam time što u ovom procesu tužiteljstvo nije dovelo vojnike iz toga tenka kako bi nam oni rekli jesu li pucali i tko im je naredio da sruše Stari most. Koliko znam, navodi govore da su u tom tenku bila trojica vojnika, ali je jedan od njih poginuo. Ostala su dvojica trebala biti u ovoj sudnici i dati svoj iskaz. Samo bismo tako doznali pravu istinu – rekao je sudac Antonetti. Dodao je i da nitko do sada nije dokazao ili donio presudu za rušenje Starog mosta, pa cijeli svijet sada očekuje od ovoga sudskog vijeća da donese presudu o tome. Nakon toga sudac Antonetti pitao je svjedoka, inače nižerangiranog časnika HVO-a iz Mostara, što misli o toj temi. On je odgovorio da su snage Armije BiH mogle sa svih svojih pozicija srušiti mostarski Stari most te da brojne analize pokazuju da se upravo to i dogodilo. Tužiteljstvo je nekoliko puta nakon toga različitim dokumentima pokušalo dokazati da je vrh HVO-a naredio rušenje Staroga mosta, ali je svjedok nakon pregleda dokumenata rekao kako nigdje ne piše da je naređeno rušenje Staroga mosta.

– Ni u ono vrijeme, kao ni sada, nemam nikakvih spoznaja da je izdana naredba da se sruši Stari most – rekao je svjedok. Ističe da je Armija BiH, da je željela, mogla dodatno zaštititi taj objekt, ali iz njemu nepoznatih razloga to nije učinjeno.

Nema sigurnih spoznaja

Haaško tužiteljstvo nakon ovakvog razvoja događaja zatražilo je da se svjedočenje generala Milivoja Petkovića, bivšega glavnog zapovjednika HVO-a, odgodi za 11. veljače jer im je njegov iskaz dostavljen prije desetak dana. Odvjetnici obrane rekli su kako nemaju ništa protiv tog zahtjeva ako tužiteljstvu, nakon četiri godine procesa i šest godina od podizanja optužnice, treba još vremena da bi se pripremilo za ispitivanje.

Sudac Jean-Claude Antonetti svojim je po

Sudac Jean-Claude Antonetti svojim je ponašanjem i stavom u sudnici prekinuo proizvoljne zaključke tužiteljstva koji nastaju na temelju dokumenata za koje se ne zna tko ih je i kada pisao, te na iskazima zaštićenih svjedoka koji su, u najmanju ruku, sumnjivi. I mnogo puta prije tužiteljstvo je radilo na ovome principu, ali nikada do sada ovakav način njihova ponašanja nije naišao na tako oštru reakciju suda. Optuženici su desetke puta zbog toga dosad bezuspješno prosvjedovali.

sprovod za 30 ljudi
Svijet se danas oprašta od princa Philipa: Kraljica naredila da se braća Harry i William razdvoje
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • A k i d a:

    Prvi ezan sa munare čuo je se 14. januara 1943. godine. Bio je to prvi ezan u historiji grada Zagreba. Džamija je zvanično otvorena 19. avgusta 1944. godine. Poslije učenja molitve od strane Hadži Alija ef. Aganovića, riječ je uzeo ... prikaži još! Ante Pavelić i rekao... Preuzvišeni, presvietla gospodo visoki dostojanstvenici Islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj! Braćo muslimani! S najvećim veseljem i radošću pristupam pred ovo svetište hrvatskog naroda, pred ovo svetište Islama, veseleći se, što mi se izpunila davna želja, da se u glavnom, priestolnom gradu Zagrebu otvori hram, u kojem će pripadnici islamske vjeroizpoviesti moći vršiti svoje vjerske dužnosti, moći udovoljavati svojim dužnostima, prema vječnom Allahu, gdje će moći u molitvama nalaziti okrepe i utjehe za svoj zemni život i odavati hvalu Svevišnjemu Stvoritelju svega. Preuzvišeni! (obraćajući se ef. Aganoviću) Veselog srdca predajem Vam ključeve ove prve džamije u glavnom hrvatskom gradu i molim Vas, da je Vi otvorite i predate na uporabu vjernicima. Siguran sam, da time činimo Bogu veleugodno djelo, siguran sam, da će mnogi i mnogi, da će svi pripadnici islamske vjeroizpoviesti koji se nalaze u ovom gradu, a i oni, koji će iz ostalih dielova naše države u Zagreb dolaziti, nalaziti u ovoj džamiji najveću utjehu, da će nalaziti ovdje utjehu svome srdcu, svojoj duši i da će pred Previšnjim Allahom iznositi svoje skromne molitve za dobro i sreću hrvatskoga naroda, hrvatske države i islamskog svieta u hrvatskoj državi i po

  • Deleted user:

    Most je u muslimanskom dijelu i sigurno su ga oni sami sebi srusili. Kakav je ovo clanak? Sta nam ponestaje tema? Hebe nam se za BiH. Imaju oni svoje novine i forume.

  • xaron:

    HVO je imala tenkove T 55 opremljene topom od 100 mm. Ovaj top moze lako srusiti drveni most, ali za kameni ( kao sto je mostarski ) trebalo bi jeko mnogo dobro ciljnih granata za njegovo rusenje. Do sada pokazani ... prikaži još! snimci upucuju na samo nekoliko granata sto ni u kome slucaju nije bilo dovoljno za rusenje tako masivnog mosta.