Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Nije bilo kolona, dokumente su nam pregledali i brže nego inače'

Usporavanje - O štrajku kolega na Bregani nisu znali čak ni carinici, a sindikalnog povjerenika nije bilo.
11. siječnja 2013. u 22:07 2 komentara 30 prikaza
Bregana (1)
Foto: Boris Sčitar/VLM/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

– Štajk? Kakšni štrajk? Gdo štrajka – pitanjem su nam danas na graničnom prijelazu Bregana odgovorili slovenski carinici kada smo ih zapitali o gužvi zbog “bijelog štrajka” njihovih kolega, graničnih policajaca.

Sindikalist slobodan

O štrajku puno više nije znao ni voditelj smjene, a sindikalni povjerenik Antun Vodopivec jučer nije bio na rasporedu za dužnost pa nitko od policajaca, čuli smo, o štrajku koji je službeno počeo u 11 sati na svim graničnim prijelazima nije imao previše informacija.

Slovenski su policajci “bijeli štrajk” pokrenuli kako bi vladu primorali na, poručuju iz Ljubljane, ozbiljne pregovore o podužoj listi zahtjeva, među kojima je i onaj o plaćama. Naime, prošle godine u svibnju promijenjen je način obračuna prekovremenih. Sudeći po nesmetanom prolazu preko Bregane jučer poslijepodne, slovenski policajci nisu provodili naputke svojih sindikalista o bijelom štrajku kojim bi temeljitije provodili kontrolu putnika i vozila te ne bi naplaćivali kazne. Večernjakova reporterska ekipa granicu je prešla gotovo bez zadržavanja, u samo nekoliko minuta. Nepunih 20 minuta trebalo je policajcima da pregledaju putne isprave putnicima iz slovenskog autobusa na liniji Beograd – Ljubljana, što inače zna trajati znatno dulje, rekli su nam putnici.

Bez gužve i na Dobovi

– Granicu i kontrolu prošli smo brzo, a zadržali smo se tek toliko da predamo popis instrumenata – kazali su nam makedonski glazbenici koji su putovali na koncert u Ljubljanu.

– Ma nema gužve, a da ne stajemo zbog kupnje vinjete, bilo bi još brže – kaže Dominik Lice kojeg smo susreli uz šalter za prodaju vinjeta.

Problema na granici, čekanja, pa čak ni posebne provjere dokumenata za ljubimca nije imala ni Dijana Puljko koja je sa svojom Dolly putovala u Sloveniju. Ni na prijelazu Dobova nije bilo traga kolonama ni dodatnom pregledu.

>>Čak 22 stranca pokušala ilegalno prijeći iz Hrvatske u Sloveniju

Stižu skijaši: Gužve i kontrole 


Stižu skijaši: Gužve i kontrole 
tek u subotu

Štrajk nije usmjeren na građane, susjede i putnike, već vladu kako bismo ih primorali na pregovore, poručio je glavni slovenski policijski sindikalist Radivoj Uroševič. Zbog toga će, dodao je, štrajk trajati do opoziva. Kakav će rezultat biti, ovisi ministru unutarnjih poslova Vinku Gorenaku koji drži da zahtjevi nisu realni. Gužve se na graničnim prijelazima mogu očekivati u subotu, procijenio je policajac na hrvatskom prijelazu, i to zbog povratka skijaša. Upravo to će, pretpostavlja, slovenski kolege možda iskoristiti da provode detaljnije kontrole.

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • Toni50:

    Ovo mi je najbolje carinici samo kada štrajkaju onda rade malo više i detalnije . Da su pametni onda bi kada kažu da štrajkaju zaista štrajkali tako da puste sve bez pregleda i jednoga ! Ovako zna se kada im ... prikaži još!im kažu nezadovoljni ste štrajkaj te onda nas putnike maltretiraju kao da smi mi svi njihovi poslodavaci - pa to i jesmo našun lovu dobivaju kao plaču iz poreza ! ......

  • Deleted user:

    Jučer navećer sam prelazio HR-SLO granicu i vidio sam letak o štrajku na slovenskoj carini. Na povratku sam čuo slovenske policajce kako razgovaraju nešto o štrajku i smiju se usput. Ako je suditi po članku baš nešto i nisu koordinirani.