Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Lex Perković

'Ni Partija nije u roku od 24 sata izbacivala svoje članove'

Prekritična?
 Ne, ne smatram da sam pretjerala u kritici. Nisam ni kalkulirala...
20. rujna 2013. u 19:36 0 komentara 72 prikaza
Aleksandra Kolarić
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Aleksandru Kolarić netom su izbacili su iz SDP-a, ali to nije otupilo njezinu oštricu. Razgovarali smo o razlozima njezine kritike i budućim koracima. Najavila je da će se žaliti na odluku o izbacivanju i tražiti obraćanje Glavnom odboru.

Svi šute

Zašto ste baš sada odlučili objaviti tekst u kojem ste kritizirali šefa SDP-a i njegove “poslušnike”? Je li bio cilj namjerno isprovocirati izbacivanje ili skrenuti pozornost na sebe jer je u jeku kampanja za novo vodstvo zagrebačkog SDP-a, a i vi ste bili kandidatkinja za potpredsjednicu?

Povod za tekst bio je taj što su svi članovi Kluba zastupnika SDP-a odšutjeli, dakle nitko se nije usudio Milanoviću reći da griješi u inzistiranju na “lex Perković”. Ni daleko od novinara nisu mu se htjeli suprotstaviti.

Zašto SDP-ovci po vama šute?

Nakon što sam ja u roku 24 sata izbačena iz stranke, možemo reći da je to i pitanje straha. Procedura mog izbacivanja je statutarna, ali neobična jer to inače ne radi Predsjedništvo nego lokalne organizacije. Pa, ni Partija nije izbacivala u samo 24 sata. I HDZ se s Jadrankom Kosor navlačio mjesecima.

Ne smatrate li da ste pretjerali u kritici, ne samo šefa SDP-a, nego i stranačkih kolega?

Ne, ne smatram. I Tonino Picula rekao je da treba mijenjati “lex Perković”, i predsjednik Ivo Josipović, koji je bivši SDP-ovac, također je rekao da taj zakon treba mijenjati, a i Mirando Mrsić je o tome neku večer isto rekao. Ne da nisam pretjerala nego uopće nisam kalkulirala niti očekivala da će me izbaciti iz stranke. Zbog javnog interesa izrekla sam svoj politički stav, ne želim dijeliti odgovornost s kolegama koji šute. Svi oni koji sada šute i ne usuđuju se premijeru reći da griješi, ne rade u korist stranke.

Žalit ću se

Koja je vaša sudbina sada? Ima li načina da vas ponovno vrate u SDP?

Presedan je da Predsjedništvo nekoga izbacuje, kao što je mene. Tu odluku treba potvrditi Glavni odbor, a ja moram dobiti pismeno obrazloženje. Žalit ću se na odluku o izbacivanju. Baš me zanima kako će objasniti da su me iz stranke izbacili zbog kritiziranja “lex Perković” kada se sada ispostavilo da se Milanović ipak povlači i odustaje od izmjene tog zakona tek za godinu dana. Tražit ću od GO-a da mi dopuste da im se obratim i objasnim svoje stavove, nadam se da demokracija i dijalog i dalje stanuju u SDP-u!

Što kažete na izjavu Zorana Milanovića da niste dostojni da na vas potroši ni dvije minute?

Ako je točno da je on to rekao, onda ta izjava govori o njemu. U ovakvoj situaciji, nacionalni i javni interes bili su mi ispred osobnog interesa. Kada sam kritizirala Milanovića, nisam kalkulirala kakva će biti moja sudbina.

>>Bernardić o izbacivanju: Kolarić nije naštetila ugledu SDP-a!

>>'To nije sloboda govora, to je vrijeđanje svih članova stranke'

neugodno
Veljača pokazala odvratne poruke koje je dobila nakon komentara o Imotskom
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.