Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO SE MORA

Ni održavanje festivala nije zaustavilo gradske vlasti: Ugasit će svjetla sat vremena ranije zbog štednje

Pixabay
01.08.2022.
u 07:27

Smanjenje rasvjete u Hohensalzburgu, jednoj od najvećih srednjovjekovnih utvrda u Europi koja se uzdiže iznad središta grada, bit će posebno učinkovito jer zahtijeva oko 13.000 vata, rekla je Berthold.

Austrijski grad Salzburg usred turističke sezone gasi svjetla na svojim glavnim znamenitostima jedan sat ranije, kako bi uštedio struju u trenutku dok se zemlja, kao i cijela Europa, suočava s prijetećom energetskom krizom.

Od ponedjeljka će se reflektori koji osvjetljavaju glavne znamenitosti, uključujući gradsku tvrđavu Hohensalzburg, gasiti jedan sat ranije, u ponoć, najavila je gradska vijećnica Martina Berthold.

Smanjenje rasvjete u Hohensalzburgu, jednoj od najvećih srednjovjekovnih utvrda u Europi koja se uzdiže iznad središta grada, bit će posebno učinkovito jer zahtijeva oko 13.000 vata, rekla je Berthold.

Crkve i spomenici u gradu na sjeverozapadu Austrije također će biti pogođeni tom mjerom.

Do ove mjere dolazi istodobno dok se u gradu održava renomirani Salzburški festival glazbe i drame, koji je u punom jeku, što je događaj koji obično posjećuju stotine tisuća posjetitelja.

I u obližnjem Linzu gradske vlasti ovih su dana najavile da će rasvjeta na mostovima i drugim javnim zgradama biti ugašena u 23 sata.

Grad Feldkirch, u zapadnoj austrijskoj pokrajini Vorarlberg, objavio je da planira prestati osvjetljavati svoje povijesno gradsko središte noću, ne samo kako bi smanjio troškove električne energije, već i kako bi motivirao građane da štede energiju, naveo je gradonačelnik Wolfgang Matt.

VIDEO: Imate devizni račun s eurima? Evo što će promijeniti od 1. 1. 2023.

Komentara 2

TO
TORQUEMADA
09:14 01.08.2022.

Teško je Germanima shvatiti nešto izvan doslovne primjene, sarkazam im je stran, s metaforama se ne snalaze baš, apstrakcije tek donekle shvaćaju i sve ih to čini nefleksibilnim pregovaračima i netalentiranima za finu visoku politiku i geopolitičke igre koje se trenutno zbivaju. Zbog takvog nedostatka mentaliteta za diplomaciju već su dvaput u povijesti zaglibili u velikim ratovima, a čini se da bi mogli i još koji put, s obzirom da međunarodne političke manipulacije ponovno iskorištavaju ovu njihovu osobinu za neke svoje ciljeve. Gašenje rasvjete koja puno troši zvuči pomalo drakonski, u doba LED tehnologije, ili se može izvesti parcijalno, dakle djelomično. Ovako se čini da će utonuće u mrak, kako sugerira ovaj članak, simbolički značiti nagovještaj zbivanja koja tek imaju doći, oko kojih se panika već naveliko širi, kao da nismo ama baš ništa u stanju izvući iz povijesti i kao inteligentna i obrazovana bića spriječiti slijed događaja koji se odvijaju više-manje po već poznatoj špranci...

TM
trade_mark
08:10 01.08.2022.

...a mjere Dalibora Filipovića Dade prepisana iz neke brošure iz 2009.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije