Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekonomisti ravnodušni prema rekonstrukciji

Ni najbolji ministri ne mogu učiniti ništa sve dok država ne postane jeftinija

Ivica Mudrinić i Branko Roglić
Foto: Žarko Bašić/PIXELL
1/3
12.06.2014.
u 08:00

Vodeći gospodarstvenici i ekonomisti ravnodušni prema rekonstrukciji u Vladi i smatraju da treba ukidati općine, smanjiti javnu upravu, pojeftiniti zdravstvo

Odlazak ministara Rajka Ostojića i Željka Jovanovića iz Vlade Zorana Milanovića u gospodarskim krugovima prošao je bez jače reakcije. Budući da nije promijenjen potpredsjednik za gospodarstvo ni ijedan ministar iz gospodarskih resora, među poslodavcima vlada nezainteresiranost za političke mijene. Stav poslodavaca možda je najbolje izrazio Branko Roglić, vlasnik Orbico grupe, koji je jasno kazao: “Dok se država ne svede na razine koje gospodarstvo može podnijeti, nijedan ministar ne može napraviti ništa da pokrene investicije i rast.”

Premalo vremena

– Dok se ne smanji porezno i parafiskalno opterećenje na tvrtke u realnom sektoru, nijedan ministar neće biti dobar. Javnu potrošnju ne financiraju porezi, nego vjerovnici – poručuje Roglić. A da bi bilo moguće smanjiti poreze, država jednostavno mora postati jeftinija. Poslodavci i dalje pozivaju na reformu mirovinskog sustava, ukidanje općina i gradova koji nisu financijski samoodrživi, kao i na reformu obrazovanja u smislu okretanja prema tržišnim potrebama i veliku reformu zdravstvenog sustava.

– Zdravstvo mora ponuditi usluge koje su standard u zemljama u okruženju, ali po razumnoj cijeni – poručio je predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Ivica Mudrinić s godišnjeg skupa održanog u ponedjeljak. Posebno je važna reforma javne uprave koja, prema poslodavcima i makroekonomistima, mora biti osjetno manja i jeftinija, što znači da se moraju rezati i plaće, ali i broj zaposlenika. Za tako opsežne reforme potrebno je vrijeme, a makroekonomisti se boje da novi ministri neće uspjeti ni započeti reforme, a kamoli ih početi provoditi pa ne očekuju od novih ministara Vedrana Mornara i Siniše Varge pozitivan utjecaj na gospodarstvo.

Rezultati za 5 godina

– Ministar Mornar može biti izvrstan, ali on svojim radom može tek utjecati na dugoročnu konkurentnost Hrvatske, a to znači da se rezultati njegova rada mogu pokazati najranije za pet godina – komentar je makroekonomista Ante Babića.

Budućnost će biti onakva kakvu je odaberemo, poruka je Mudrinića, koji je pozvao na jedinstvo političkih opcija u pitanjima o gospodarstvu, ali gospodarstvenici ne vide ni da postoji konsenzus u redovima vladajuće stranke pa onda ne vjeruju ni u postizanje konsenzusa s političkom oporbom. Zato od rekonstrukcije Vlade ne očekuju ništa, a ne vjeruju ni da bi se čak i u slučaju promjene na mjestu potpredsjednika Vlade za gospodarstvo dogodio impuls sve dok se stubokom ne promijeni ekonomska politika.

>>Ma kakva rekonstrukcija, nama su potrebni prijevremeni izbori i nova vlada  

Komentara 16

NO
nonasur
09:05 12.06.2014.

Tako je - sve dok mi vlade SDPa i HDZa uzimaju preko 60% mojih primanja napretka ne može biti!

ST
stefj
10:03 12.06.2014.

U jednoj kratkoj rečenici sažet je bit problema - dok država troši previše, nema šanse za gospodarski oporavak. Na to treba dodati i dok država ne funkcionira, ništa od jeftinije i efikasnije države. Dok birokracija i sudstvo ne radi svoj posao, država neće profunkcionirati. A sudstvo i birokracija neće raditi svoj posao dok se ne pojednostavne zakoni i propisi,.. Eh, a to je zadatak političara, koji oni nisu u stanju dokučiti, a kamoli provesti. Pojednostavnjenje zakona i propisa, definiranje jasnih procedura je osnovni preduvjet i za funkcioniranje i za pojeftinjenje države.

DO
doktorica
10:44 12.06.2014.

previše trutova u administraciji živi na račun države...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije