Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

"Ni epidemiolozi, ni obiteljski liječnici nemaju vremena za kontakte zaraženih"

KoHOM upozorava da preopterećeni obiteljski liječnici nemaju ni prostora niti načina za praćenje i upisivanje nepoznatih kontakata osoba zaraženih koronavirusom diljem zemlje, što se predlaže iz krugova epidemiologa.
13. listopada 2020. u 13:49 1 komentara 630 prikaza
liječnik
Foto: Getty Images
Pogledajte galeriju 1/3

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) upozorila je u utorak da preopterećeni obiteljski liječnici nemaju ni prostora niti načina za praćenje i upisivanje nepoznatih kontakata osoba zaraženih koronavirusom diljem zemlje, što se predlaže iz krugova epidemiologa.

Predsjednik Društva epidemiologa Hrvatske Miroslav Venus već nekoliko puta, govoreći o organizaciji rada epidemiologa, zaziva prebacivanje radnih obaveza epidemiologa na obiteljske liječnike, da oni preuzmu praćenje i bilježenje kontakata svih osoba pozitivnih na Covid-19, priopćio je KoHOM.

Lijek za sve Čudotvorna biljka: U ulju crnog kima prepoznat potencijal i u borbi s COVID-19

KoHOM najoštrije osuđuje pokušaj paušalnog prebacivanja odgovornosti na teret ionako preopterećenih obiteljskih liječnika, koji su specifična struka s definiranim sadržajem, opsegom i metodama rada i skrbi za točno određenu populaciju, navodi se u priopćenju.

Od samog početka epidemije suočeni su s novim načinom rada i potpuno nepoznatom bolešću, dežuraju u posebnim dežurstvima u tzv. Covid ambulantama, uzimaju uzorke suspektnim osobama, organiziraju sanitetski prijevoz suspektnih bolesnika, organiziraju i dogovaraju testiranja, javljaju rezultate testiranja, obavljaju redovne kućne posjete, izdaju propusnice i ispričnice, a uz to su opterećeni administrativnim obvezama.

Zagreb: Putnici u javnom gradskom prijevozu paze na sebe i druge noseći maske Nove mjere U Zagrebu maske ponegdje i na otvorenom. Pojačavaju se kontrole na mjestima okupljanja, poput HNK

Uzimanjem brisova, izdavanjem uputnica i organizacijom testiranja obiteljski liječnici preuzeli su veliki dio posla epidemiologa na sebe, a nedavno su se odazvali i zahtjevu epidemiologa te u potpunosti preuzeli cijepljenje protiv gripe, podsjeća KoHOM.

Zbog toga neće dozvoliti da se inako preopterećene obiteljske liječnike dodatno optereti administriranjem, i to na štetu kroničnih i teških bolesnika te ostalih pacijenata.

GER, 1.FBL, VFB Stuttgart vs SV Werder Bremen
VELIKI PREOKRET
Borni Sosi propali planovi! Definitivno neće igrati za Njemačku
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • sisavac:

    e to, da napokon se počnu sami među sobom glodati. najlakše je biti epidemiolog u ovakvom slučaju, oni o toj bolesti pojma nemaju, par mjeseci preporučaju jedno, par mjeseci drugo... njihove metode ublažavanja širenja bolesti su metode iz vremena kad ... prikaži još! je kolumbo počeo hodati, i ni na kraj pameti mu nije padalo otkrivanje puta za indiju. kud i kome smo mi bacali tolke milijarde svake godine, kome je išao taj novac, ovim mesarima koji pojma o ničemu nemaju... nitko ništ u bolnici ne radi (probajte se naručiti na neki zahvat, pa da čujete termin..), a svima pričaju kako su opterećeni. nek ministar beroš javno obznani kolko operacija mjesečno rade sad, a kolko su npr. prošle godine u istom mjesecu, pa ćete vidjeti nešto jako zanimljivo. inače, broj zaposlenih liječnika i sestara je za skoro 3.000 osoba veći nego prije godinu i nešto....