Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI

"Ni epidemiolozi, ni obiteljski liječnici nemaju vremena za kontakte zaraženih"

liječnik
Foto: Getty Images
1/3
13.10.2020.
u 13:49

KoHOM upozorava da preopterećeni obiteljski liječnici nemaju ni prostora niti načina za praćenje i upisivanje nepoznatih kontakata osoba zaraženih koronavirusom diljem zemlje, što se predlaže iz krugova epidemiologa.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) upozorila je u utorak da preopterećeni obiteljski liječnici nemaju ni prostora niti načina za praćenje i upisivanje nepoznatih kontakata osoba zaraženih koronavirusom diljem zemlje, što se predlaže iz krugova epidemiologa.

Predsjednik Društva epidemiologa Hrvatske Miroslav Venus već nekoliko puta, govoreći o organizaciji rada epidemiologa, zaziva prebacivanje radnih obaveza epidemiologa na obiteljske liječnike, da oni preuzmu praćenje i bilježenje kontakata svih osoba pozitivnih na Covid-19, priopćio je KoHOM.

KoHOM najoštrije osuđuje pokušaj paušalnog prebacivanja odgovornosti na teret ionako preopterećenih obiteljskih liječnika, koji su specifična struka s definiranim sadržajem, opsegom i metodama rada i skrbi za točno određenu populaciju, navodi se u priopćenju.

Od samog početka epidemije suočeni su s novim načinom rada i potpuno nepoznatom bolešću, dežuraju u posebnim dežurstvima u tzv. Covid ambulantama, uzimaju uzorke suspektnim osobama, organiziraju sanitetski prijevoz suspektnih bolesnika, organiziraju i dogovaraju testiranja, javljaju rezultate testiranja, obavljaju redovne kućne posjete, izdaju propusnice i ispričnice, a uz to su opterećeni administrativnim obvezama.

Uzimanjem brisova, izdavanjem uputnica i organizacijom testiranja obiteljski liječnici preuzeli su veliki dio posla epidemiologa na sebe, a nedavno su se odazvali i zahtjevu epidemiologa te u potpunosti preuzeli cijepljenje protiv gripe, podsjeća KoHOM.

Zbog toga neće dozvoliti da se inako preopterećene obiteljske liječnike dodatno optereti administriranjem, i to na štetu kroničnih i teških bolesnika te ostalih pacijenata.

Ključne riječi

Komentara 1

SI
sisavac
14:29 13.10.2020.

e to, da napokon se počnu sami među sobom glodati. najlakše je biti epidemiolog u ovakvom slučaju, oni o toj bolesti pojma nemaju, par mjeseci preporučaju jedno, par mjeseci drugo... njihove metode ublažavanja širenja bolesti su metode iz vremena kad je kolumbo počeo hodati, i ni na kraj pameti mu nije padalo otkrivanje puta za indiju. kud i kome smo mi bacali tolke milijarde svake godine, kome je išao taj novac, ovim mesarima koji pojma o ničemu nemaju... nitko ništ u bolnici ne radi (probajte se naručiti na neki zahvat, pa da čujete termin..), a svima pričaju kako su opterećeni. nek ministar beroš javno obznani kolko operacija mjesečno rade sad, a kolko su npr. prošle godine u istom mjesecu, pa ćete vidjeti nešto jako zanimljivo. inače, broj zaposlenih liječnika i sestara je za skoro 3.000 osoba veći nego prije godinu i nešto....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije