Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrej Plenković:

'Nezgodno je da dobijete niz političkih udaraca, a nemate prigodu reći što mislite'

Andrej Plenković
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/5
15.09.2017.
u 17:25

Želim u pojedinim fazama objasniti pojedina stajališta, a što mi Poslovnik ne dopušta, kazao je Plenković.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je danas na Aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru, a nakon toga je odgovarao na pitanja novinara o aktualnim temama.

Što se tiče ozračja na raspravi na Aktualnom prijepodnevu, kazao je da je ono dio parlamentarizma,  demokracije i dijaloga koji vode članovi Vlade i saborski zastupnici, a javnost će ocijeniti tko je na koji način iznosio svoje argumente.

Objasnio izjavu da može što hoće

- Kao Vlada nastojimo uvijek biti na razini odgovornosti i sadržajno, koliko možemo, odgovoriti na postavljena pitanja. A za sve ono što zahtijeva detaljniju analizu postoje mehanizmi da Vlada zastupnicima u kasnijoj fazi dostavi pisane odgovore - kazao je, piše na stranicama Vlade. 

- Pojasnio sam što sam mislio da ne može nitko što hoće, pa ni ja. Vrlo je nezgodno ako dobijete niz političkih udaraca, a nemate prigodu da pred istim auditorijem rečete što mislite. S obzirom da imam iskustvo u nekom drugom predstavničkom tijelu, mislim da je to tako nemoguće. Želim u pojedinim fazama objasniti pojedina stajališta, a što mi Poslovnik ne dopušta. Svatko se tu malo igra i nastoji profitirati i iskoristi minute koji su mu date pred kamerama i mikrofonima koji su tu - kazao je Plenković objašnjavajući svoju izjavu na aktualnom prijepodnevu da "može što hoće", piše televizija N1

Dalić je reagirala malo angažiranije

Komentirao je i verbalni sukob potpredsjednice Vlade Martine Dalić i Mostova zastupnika Mire Bulja te je kazao da je Dalić "malo temperamentno reagirala jer ima obiteljsku povijest na području koje je sada pod Peručkim jezerom", te da je "možda je reagirala malo angažiranije". 

Andrej Plenković
1/14

Novinare je zanimalo treba li Hrvatska, iako ne priznaje odluku Arbitražnog suda o granici sa Slovenijom, uzeti u obzir neke njene dijelove. Predsjednik Vlade podsjetio je da će se, nakon sudjelovanja na zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku, u Zagrebu susresti sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom. Ponovio je da Hrvatska želi bilateralnim putem riješiti otvoreno granično pitanje i na kopnu i na moru. 

Komentara 22

Avatar NasaPosla
NasaPosla
18:57 15.09.2017.

Plenkoviću ostanite dosljedni sebi, tj. dostojanstveni. Ne dozvolite da vas oni koji ne žele dobro Hrvatskoj, bilo s ljevice ili desnice, isprovociraju.

BR
Brontops
20:45 15.09.2017.

Ponasanje oporbenih zastupnika je bijedno i na vrlo niskoj razini. Bez politickog programa, bez konstuktivnih ideja... jedino sto oporba moze je nastojati izbaciti vladajuce iz takta. Oprba je toliko mizerna da se slobodno moze reci da ne postoji. Ono sto postoji a zove se oporba je ustvari destrikcija.

DD
ddh
18:29 15.09.2017.

Demokracija, a pogotovo parlamentarna demokracija pociva na temeljima volje gradjana, koji su jedini suveren u jednoj demokratskoj drzavi. Gradjani biraju svoje predstavnike koji ih onda zastupaju u parlamentu, koji u ime gradjana donosi sve odluke. Iz te volje gradjana proizlazi i Vlada. Mandat za sastavljanje vlade ne daje Predsjednica, nego daju biraci. A biraci su na zadnjim izborima odlucili, da HDZ kao najveca stranka po broju osvojenih glasova treba ili sama ako ima vecinu, a ako ne onda traziti partnera i s njim formirati vladu. To je odluka gradjana i tome nema niti smije biti ikakvog prigovora. HDZ je formirao vladu s MOST-om, ali je ta vlada postala neodrziva, jer su ministri iz redova MOST-a za svaku svoju odluku trazili i morali traziti upute jednog Grmoje ili Petrova. Ministri koji sami nista ne odlucuju nemogu biti ministri i tocka. HDZ je po mandatu biraca stvorio novu kaoliciju i to je u redu. Ideologija kod toga nesmije igrati nikakvu ulogu. Stalno prozivanje Premijera na ostavku od strane oporbe su jednostavno dekadentne i urusavaju princip demokracije. Nemoze jedan polupismeni Maras i njegova stranka traziti ostavku Premijera i pad Vlade, kad njegova stranka po volji biraca imaa samo 37 naspram 60 mandata HDZ-a. Nemogu i nesmiju ti komunjare na taj nacin izigravati volju biraca, jer nije njihovo da odredjuju tko ce postavljati Vladu, nego to pravo pripada iskljucivo gradjanima. Sve ostalo je stvaranje kaosa kojeg nikome ne treba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije