Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ GRADSKE VIJEĆNICE

New York uklanja kip Thomasa Jeffersona zbog robovlasničke prošlosti, držao preko 600 robova

Thomas Jefferson
Pixabay/Ilustracija
19.10.2021.
u 10:00

Uklanjanje kipa iz vijećnice već nekoliko godina traže latinoamerički i crnački gradski vijećnici

Grad New York u ponedjeljak je odobrio prijedlog o uklanjanju kipa Thomasa Jeffersona, jednog od utemeljitelja Sjedinjenih Država, iz Gradske vijećnice u kojoj se nalazio više od jednog stoljeća, zbog njegove robovlasničke prošlosti.

Gradsko povjerenstvo jednoglasno je usvojilo prijedlog o uklanjanju kipa Thomasa Jeffersona, koji je i jedan od autora Deklaracije o neovisnosti Sjedinjenih Država.

Jefferson je na svojoj plantaži u Virginiji u zatočeništvu držao više od 600 robova i ropkinja, a s jednom od ropkinja imao je šestero djece.

Uklanjanje kipa iz vijećnice već nekoliko godina traže latinoamerički i crnački gradski vijećnici. Očekuje se premještaj statue u dvoranu Povijesnog društva grada New Yorka.

Treći američki predsjednik, "Thomas Jefferson ispisuje neke od najsramnijih stranica u dugoj i bogatoj povijesti naše zemlje", rekla je afroamerička vijećnica grada New Yorka, Adrienne Adams.

Raspravu o prisutnosti ovoga kipa u prostorima Gradske vijećnice New Yorka oživio je pokret 'Black Lives Matter', koji je pokrenula nasilna smrt afroamerikanca Georgea Floyda. U svibnju 2020. njega je u Minneapolisu koljenom pritisnutim o grlo ugušio bijeli policajac.

VIDEO Prosvjedi zbog preminulog Georgea Floyda izmakli su kontroli!

Ključne riječi

Komentara 10

LA
Latigo
10:30 19.10.2021.

S obzirom da su utemeljitelji SAD bili mahom robovlasnici, hoće li sada tzv.progresivisti tražiti i da se SAD ukloni, ukine?

SI
sisavac
10:40 19.10.2021.

trebalo bi kazniti i afrikance koji su lovili svoje sunarodnjake (ajd, druga plemena, al ok..) i prodavali ih bijelcima. trebalo bi maknuti sve grčke kipove, rimske, općenito zatrti grčku i rimsku kulturu, jer su imali robove. trebali bi proglasiti da je svijet počeo prije par godina, tako da nikog ne uvrijedimo.

BF
bf23
11:12 19.10.2021.

Potpuna degradacija zapadnjačkog društva,a sve zato što se glasna i agresivna manjina za svaki krc osjeća uvrijeđeni, povrijeđeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije