Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Redaju se štrajkovi u SAD-u za veća prava radnika: 'Ulazimo u novu eru'

Profesor Harley Shaiken je sada uvjeren  da "ulazimo u novu eru radničkih odnosa" jer "radnici osjećaju da je kucnuo njihov čas"
18. listopada 2021. u 15:32 3 komentara 533 prikaza
Foto: Pixabay/ilustracija

Tisuće radnika i dalje štrajka diljem SAD-a tražeći povećanje plaća i bolje radne uvjete, nakon što su scenski radnici u Hollywoodu u zadnji čas postigli dogovor s producentima, izbjegavši štrajk koji je prijetio razornim posljedicama po velike studije.

Kevin Bradshaw radi za kompaniju za proizvodnju žitnih pahuljica Kellog's u Memphisu, gdje se proizvodi većina popularnih sjevernoameričkih 'muesli' Frosted Flakes. Iako se radi o uspješnoj kompaniji, Bradshaw nije sretan s "kresanjem" polica za zdravstveno osiguranje i mirovinu, a također mu je i smanjen broj dana godišnjeg odmora.

Sindikalisti tvrde da bi tim mjerama moglo biti pogođeno oko 1400 radnika koji od 5.  listopada štrajkaju u postrojenjima u Michiganu, Nebraski, Pennsylvaniji i Tennesseeju.

"Što je previše, je previše", rekao je Bradshaw, potpredsjednik sindikata Local 252G u podružnici u Memphisu. "Ne možemo više popuštati kompaniji koja bilježi rekordne zarade", objasnio je.

Čelnici Kellogg'sa su kratko priopćili da su naknade u njihovoj kompaniji među najvećim u toj industriji.

Oko 60.000 scenskih radnika angažiranih za snimanje filmova i televizijskih serije u Hollywoodu u subotu se nisu pridružili radnicima Kellogg'sa, postignuvši dogovor s producentima o ugovorima o radu nakon pritužbi o bijednim ili nikakvim povišicama ili drugim pogodnostima, poput pravih pauza za odmor, pauza za jelo i povećanja plaća onima koji zarađuju najmanje.

Aktivisti za prava radnika se žale da iako su se brojni radnici pokazali neophodni i nezamjenjivi u krizi s covidom-19, to se nije odrazilo na njihov tretman kod poslodavaca, a sindikalisti su nikad odlučniji testirati tvrdokornost kompanija. Ove godine u SAD-u pokrenuto 176 štrajkova, uključujući 17 u listopadu, objavilo je Sveučilište Cornell.

"Pandemija je uistinu razgolitila nejednakosti našeg sustava i radni ljudi odbijaju se vratiti na ušljiva radna mjesta koja samo ugrožavaju njihovo zdravlje", kazala je Liz Shuler, predsjednica najveće sindikalne federacije AFL-CIO.

Iako je Amazon u travnju ugušio pokušaj sindikalizacije u Birminghamu, Alabami, sindikalni čelnici su uvjereni da su se "zvijezde poklopile" i da će se moći izboriti za veća prava radnika.

Agencije podsjećaju da je u travnju, s većinom glasova protiv, Amazon uspješno porazio pokušaj sindikalizacije, no Sindikat maloprodaje, veleprodaje i robnih kuća (RWDSU) podnio je službeni prigovor Nacionalnom odboru za radne odnose (NLRB) u kojemu tvrdi da se Amazon ipak nezakonito miješao u glasovanje.

Potporu radnicima su tada dali senator Bernie Sanders i republikanski političar Marco Rubio, dok je predsjednik Joe Biden govorio o prednostima sindikalizacije, ali nije izričito spomenuo taj sindikalni slučaj.

Profesor Harley Shaiken je sada uvjeren  da "ulazimo u novu eru radničkih odnosa" jer "radnici osjećaju da je kucnuo njihov čas". "Ono čemu je svjedočimo je borba da se vratimo ili barem ostanemo u srednjoj klasi", rekao je Shaiken.

Članstvo u sindikatima je posljednjih desetljeća stalno padalo, s 20 posto zaposlenih Amerikanaca 1983. na svega 11 posto 2020.

No, sada čak 68 posto Amerikanaca odobrava sindikalno udruživanje, što je najveći broj od 1965., a među onima između 18 i 29 godina potpora sindikatima je još veća i iznosi 78 posto.

>> Pogledajte i ovaj video - Hrvatski vozači Ubera u štrajku: 'Tražimo svoje novce koje nam duguju'

Kontrola leta DRUGA STRANA PRIČE Kontrola zračne plovidbe nakon pobune protiv direktora: 'Ovo je uvredljivo' Colin Powell U 84. GODINI Umro bivši američki državni tajnik Colin Powell: Preminuo od posljedica COVID-19 BOJKOT APLIKACIJE Vozači Ubera štrajkali: 'Ne želimo potjerati niti jednu digitalnu platformu. Ali ovo stanje nije održivo'

 

ptičja gripa
Stupile na snagu
Stroge preventivne mjere u cijeloj Hrvatskoj: Pojavila se visoko patogena ptičja gripa
Abbott Nutrition
Akcija za djecu diljem svijeta
I Modrić se uključio u akciju: Tvrtka koja posluje i u Hrvatskoj sklopila suradnju s Real Madridom, evo o čemu se radi