Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 84. GODINI

Umro bivši američki državni tajnik Colin Powell: Preminuo od posljedica COVID-19

Colin Powell
Reuters/PIXSELL
18.10.2021.
u 14:27

Powell je bio prvi Afroamerikanac koji je bio savjetnik nekom američkom predsjedniku

Bivši američki državni tajnik Colin Powell umro je u 84. godini života od posljedica koronavirusa, objavila je njegova obitelj, a prenose američki mediji

– General Colin L. Powell, bivši američki državni tajnik i bivši zapovjednik združenog zbora, preminuo je jutros zbog posljedica COVID-19. Izgubili smo izuzetnog i voljenog muža, oca, djeda i sjajnog Amerikanca – naveli su i napomenuli kako je Powell primio obje doze cjepiva.  Liječio se u Vojnom medicinskom centru Walter Reed. 

Powell je bio prvi Afroamerikanac koji je bio savjetnik nekom američkom predsjedniku. Proslavio se kad je predvodio američku koaliciju tijekom Zaljevskog rata početkom 1990-ih, a tada se često pisalo o njemu kao mogućem kandidatu za američkog predsjednika. Međutim, on je sve navode odbio i na kraju je podržao Georgea W. Busha i postao njegov državni tajnik. 

Njegov govor u Ujedinjenim narodima 2003. godine pomogao je da dođe do međunarodne podrške ratu u Iraku, ali i znatno naškodio njegovoj reputaciji.

U svojem govoru predstavio je dokaze koji su uvjerili međunarodnu zajednicu da je Irak lagao inspektorima i da je sakrio oružje za masovno uništenje. 

– Sadam Husein nesumnjivo ima biološko oružje i kapacitet da ga brzo još više razvije – kazao je tada. 

Pogledajte navedeni govor

Međutim, kasnije se pokazalo da to oružje ne postoji, a SAD je dvije godine kasnije priznao da je obavještajna zajednica bila u krivu. On sam je to nazvao crnom mrljom u svom životopisu.

Powell je najviše pozicije imao upravo za vrijeme predsjednika iz republikanskih redova, no kasnije je postao razočaran Republikanskom strankom te je počeo podržavati demokratske kandidate, kao što je Barack Obama. 

CNN piše kako je upravo Powellova podrška bila značajna za Obamu s obzirom na Powellovu popularnost i status kao jednog od najpoznatijih i najuglednijih Afroamerikanaca. 

VIDEO: Vozači Ubera u štrajku: 'Tražimo svoje novce koje nam duguju'

 

 

Komentara 19

Avatar uputnik
uputnik
14:34 18.10.2021.

Kosovo is NATO.

IM
Immanuell
04:00 19.10.2021.

Colin Powell je koronu prebolio nedavno. Cjepivo koje je primio, naravno ne može ublažiti posljedice teškog oblika koji je preživio. Budući da je u poznim godinama, njegov organizam nije se mogao izboriti s oporavkom skoro uništenih pluća, krvnih žila u kojima su se stalno javljali ugrušci i bubtega koji nisu uspijevali do kraja izlučivati otpadne tvari iz organizma. Nikakvo cjepivo nema veze s time što je podlegao od posljedica. Mnogi su u prvi mah preboljeli teški oblik i mislili da su uspjeli, da bi ih naredni mjeseci uvjerili u suprotno.

Avatar Stari_Pjer
Stari_Pjer
06:10 19.10.2021.

ne izražavam sućut. Naprotiv.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije