Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na tri dana

Nevjerojatan uspjeh: Liječnici po prvi puta uspješno transplatirali bubreg svinje u tijelo čovjeka

New advance in kidney transplants
Foto: HANDOUT
1/3
20.10.2021.
u 10:29

Ovaj eksperiment otvorio je put ka budućim transplatacijama svinjskog bubrega koje bi mogle krenuti u idućih godinu do dvije

Liječnici u New Yorku po prvi su puta uspješno izveli transplataciju bubrega svinje u tijelo čovjeka, što bi mogla biti velika prekretnica u medicini. 

Geni svinje prethodno su bili prilagođeni na način da ne sadrže stanice koje bi izazvale odbacivanje bubrega kod pacijentice, prenosi Yahoo news. Pacijentica na kojem je izvedena operacija bila je klinički mrtva, a obitelj je prethodno dala suglasnost da se takva operacija izvede. 

- Nalazi nakon transplatacije su izgledali normalno, a bubreg je proizveo uobičajenu količinu urina, kazao je glavni kirurg Dr. Robert Montgomery, a bubreg je u ljudskom tijelu bio tri dana

Foto: HANDOUT

U SAD-u transplataciju organa čeka oko 107.000 građana, od kojih njih 90.000 čeka bubreg. Procijenjeno vrijeme čekanja transplatacije je između tri i pet godina. 

Ovaj eksperiment otvorio je put ka budućim transplatacijama svinjskog bubrega koje bi mogle krenuti u idućih godinu do dvije, smatra kirurg. Vjeruje se da će se prvo krenuti s pacijentima koji su u izrazito lošem stanju dok ne dođu na red do ljudskog bubrega. 

- Za puno ovakvih ljudi stopa smrtnosti je jednaka onoj kod pacijenata koji imaju rak, tako da nikada ne dvojimo hoćemo li isprobati nove lijekove ili terapije kad bi im oni mogli dati još nekoliko mjeseci, kazao je dr. Montgomery. 

 

Komentara 3

MA
Marsi
18:54 20.10.2021.

Cekam da politicarima presade svinjsku glavu...

Avatar majkuvam
majkuvam
10:39 20.10.2021.

Sada će poskupiti i svinjski bubrezi...

FR
franc251
14:50 20.10.2021.

To automatski znači i da će sve svinjske bolesti presadit čovjeku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije