Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIDEO: DOŽIVITE SKOK

Neustrašivi Felix: Najviše sam se bojao da će mi ispasti oči

felix,skok (1)
AFP/PIXSELL
15.10.2012.
u 13:48

– Upućujem pozdrav svima koji su govorili da će se Felixovo tijelo raspasti kada dostigne brzinu zvuka! kaže Kittinger

– Ponekad morate otići jako visoko da biste shvatili koliko smo mali – ta rečenica izgovorena u nedjelju navečer vjerojatno će se još dugo citirati. Upravo po njoj svi će pamtiti Felixa Baumgartnera, 43-godišnjeg austrijskog automehaničara, boksača, padobranca i BASE skakača, koji je u sklopu projekta Red Bull Stratos postavio tri nova svjetska rekorda. Postao je prvi čovjek koji je probio zvučni zid u slobodnom padu, ostvario je najviši let balonom i najviši skok padobranom. Za tu se misiju pripremao sedam godina, a skočivši s visine od 39.044 metra, gotovo 3000 metara više od planirane, nadmašio je i svoja očekivanja.

Zamagljeni vizir

No, nije sve išlo tako glatko, pogotovo kada se tijekom pada Felix počeo nekontrolirano okretati. Zastao je tada dah i njemu, ali i svima koji su događaj pratili ispred ekrana:

– Vizir mi se maglio, a na popisu provjera pisalo je da ne smijem izaći iz kapsule ako ne vidim dobro. No, ipak sam odlučio skočiti i dobro sam krenuo, ali nisam očekivao da ću se početi okretati. Kroz glavu mi je prolazio najcrnji scenarij – da će mi centrifugalna sila izbiti oči iz glave. Pri svakom okretu pokušavao sam se vratiti u normalan položaj – rekao je rekorder. Felix je u misiju krenuo iz Roswella. Balon napunjen helijem više od dva sata dizao ga ja na visinu s koje treba skočiti kako bi srušio rekord koji je 1960. postavio njegov mentor, 84-godišnji Joe Kittinger skočivši s 31.300 metara.

Učenik nadmašio učitelja

Taj dobrodržeći starac misiju je vodio iz kontrolnog centra, a s Felixom je komunicirao i tijekom skoka govoreći mu da ne šuti. Njegov glas tijekom pada umirivao je mentora, obitelj i svjetsku javnost. Poslušao je Felix Kittingera i prije tri godine. Stariji kolega koji ga je tada počeo pripremati za skok dao mu je savjet: “Dobro se pripremi. Znaj što ti je činiti i kako ćeš to učiniti.” S osmijehom na licu Kittinger je gledao kako se njegov trud isplatio i kako učenik nadmašuje svoga učitelja. Vjerovao je u njegov uspjeh, a na kraju i poručio:

– Upućujem pozdrav svima koji su govorili da će se Felixovo tijelo raspasti kada dostigne brzinu zvuka!

>>Novi rekord: Felixa na YouTubeu gledalo više od 8 mil. ljudi

>>'Nekad moraš otići zaista visoko da bi shvatio koliko si zbilja malen'

Komentara 28

CR
crocro
17:03 15.10.2012.

Ovaj čin je neizmjerna hrabrost i odgovornost. Svaka mu čast na uspješno provedenoj misiji.

IS
istima
17:27 15.10.2012.

Čin je hrabar i glup...... i ja sam se pitao kako se može osjećati uz onoliku rotaciju.....i uopće, koji je to uopće efekat koji ga je toliko zavrtio u gotovo zrakopraznom prostoru ?

Avatar Bell940
Bell940
18:27 15.10.2012.

bravo majstore, najbolji si

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije