Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Pregled 2015.

Neuspjeli štrajk u obrazovanju i podržavljenje Imunološkog zavoda

Nakon što je odbijen njihov zahtjev za povećanjem plaća zaposlenima u obrazovanju i znanosti za četiri posto, sindikati prosvjete i znanosti organizirali su krajem rujna štrajk, koji se ubrzo počeo osipati te je nakon osam dana prekinut, a da štrajkaši nisu polučili nikakav uspjeh.
30. prosinca 2015. u 08:30 2 komentara 169 prikaza
Vilim Ribić, Sanja Šprem i Branimir Mihalinec
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Proteklu godinu na sindikalnoj sceni najviše su obilježili neuspjeli višednevni štrajk u osnovnim, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama, te uspješna akcija sindikata Imunološkog zavoda kojom je Vladu praktički natjerao da Zavod pretvori u državnu ustanovu. 

Štrajk prekinut nakon osam dana

Nakon što je odbijen njihov zahtjev za povećanjem plaća zaposlenima u obrazovanju i znanosti za četiri posto, sindikati prosvjete i znanosti organizirali su krajem rujna štrajk, koji se ubrzo počeo osipati te je nakon osam dana prekinut, a da štrajkaši nisu polučili nikakav uspjeh.

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić zbog neuspjelog štrajka podnio je ostavku, koja nije prihvaćena pa je ponovno izabran na tu dužnost, a ostavku je najavio i čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić, no i ona je odbijena.

Krajem godine čelnici sedam sindikata javnih službi nisu se odazvali pozivu na sastanak s tehničkom Vladom o sporazumu o povećanju osnovice za plaće u javnim i državnim službama, koja je trebala porasti nakon što je u dva kvartala BDP porastao za ukupno dva posto. Poručili su da očekuju rast plaća od šest posto već na plaćama za prosinac, a u protivnom najavljuju sudske tužbe za koje su sigurni da će ih dobiti.

Protiv privatizacije Imunološkog zavoda

Podružnica Sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske u Imunološkom zavodu usprotivila se tijekom lipnja namjeri Vlade da privatizira Imunološki zavod i povela akciju za pretvaranje Imunološkog u državni zavod. Nakon niza sindikalnih prosvjeda protiv Vlade i udruge Visia Croatica, koju su optuživali da "ispod žita" želi privatizirati Imunološki, Vlada je odlučila da se Imunološki zavod preoblikuje iz dioničkog društva u državnu zdravstvenu ustanovu. 

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever krajem studenoga je na redovitom saboru te sindikalne središnjice po peti puta izabran na tu dužnost, dok je za novog predsjednika Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske izabran Stjepan Topolnjak, koji je zamijenio dugogodišnju predsjednicu Spomenku Avberšek, koja je otišla u mirovinu. 
Nakon nesporazuma i razlaza članova podružnice sindikata Inaš u sisačkoj Rafineriji sa zagrebačkom središnjicom, u Sisku je osnovan sindikat Nova solidarnost, za čijeg je predsjednika izabran Predrag Sekulić, raniji predsjednik Radničkog vijeća Ine i koordinator Stožera za obranu Rafinerije nafte i radnih mjesta.

Štrajkovi zbog neisplate plaća

Godinu na izmaku obilježili su i štrajkovi radnika Tvornice industrijske i brodske opreme "3. maj", Uljanik TESU-a i splitske željezare zbog neisplate plaća, kao i prosvjedi radnika sisačke rafinerije protiv otkaza i mogućeg zatvaranja rafinerije.

Inicijativa 15 sindikata i sedam udruga civilnog društva pokrenula je krajem svibnja prikupljanje potpisa za referendum o novom Zakonu o referendumu, no nisu uspjeli prikupiti dovoljan broj potpisa.

Sindikati su ove godine po prvi puta središnje obilježavanje 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada, organizirali u Sisku umjesto u Zagrebu, kako bi u gradu koji grca u ekonomskim problemima upozorili na propadanje hrvatske industrije.

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić usprotivio se Vladinoj namjeri privatizacije društva Hrvatske autoceste - Održavanje i naplata cestarine (HAC ONC) putem inicijalne javne ponude, ustvrdivši kako se radi o prikrivenom načinu prodaje autocesta kroz tvrtku operatera.

Stanić se krajem godine našao na meti kritika javnosti jer se usprotivio kažnjavanju radnika u naplatnim kućicama koji su uhvaćeni da potkradaju svoju tvrtku i varaju vozače. 

>> Nova će se vlada morati suočiti sa stvarnom silom – sindikatima javnih službi

KRALA DUGI NIZ GODINA
Blagajnicu terete da je 49 klijenata banke oštetila za 8,6 milijuna kuna
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Nikša Bratoš pružio pogled iza scene velike glazbene karijere i otkrio kako se živi od glazbe u Hrvatskoj
  • R00kie:

    imunoloski i dalje nista ne proizvodi ali sindikati vise ne prosvjeduju jer im je drzava ulila love tj porezni obveznici...svi su oni isti, neradnici na tudjoj grbaci

  • Avatar comparator
    comparator:

    Sindikati ovako osmišljeni su saxs . Štrajkovi koje organiziraju nisu nimalo prirodni što se vidi po njihovim čitko unisono odštampanim transparentima vjerojatno na državnim papirima i uređajima i urednim papirnatim kapicama i bedževima baš onako „pionirski „. Iz njihovih političkih ... prikaži još! stavova suklja protu kapitalistička mržnja kojeg treba bojkotirati kao da nikad povijest nisu učili i ne razlikuju dobro od zla. S jedne strane luksuzni sindikalni domovi s sigurnim plaćama koji s bazom osim politički nemaju baš nikakve veze ,a s druge naivni učitelji navučeni na tanki led protiv koga ? Možda protiv svojih rođaka zaposlenih u privredi koji za njihove plaće trebaju izdvojiti novac ili podići kredit za spašavanje poduzeća kako bi im mogli platiti školovanje djece ili liječenje. Na kraju balade svi sindikati međusobno potražuju novac jer je njihova zamisao stvaranje jednakosti među nejednakima . Nejednaki su oni koji nemaju pravo na školovanje kao ni oni koji na operaciju čekaju par godina pa ju ni ne dočekaju . Zašto zato jer sindikati inzistiraju na jednakosti . Sindikat je po meni udruga granska ili strukovna za zaštitu minimalnih i ljudskih standarda u sukobu s onim zakonima koji od toga odudaraju umjesto stalne uravnilovke i političke naklonosti