Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privukao gigante

Neuništivi amortizer već žele BMW i Škoda

inovator
26.01.2011.
u 16:00

Kada je autobus sjeo na rupu, znao sam se što ću napraviti, slučajno se Kristijan dosjetio amortizera koji ne koristi ulje i nema oprugu, već pomoću magneta regulira tvrdoću ovjesa

Mladi inovator iz Cerne, 19-godišnji Kristijan Blakšić, izumio je neodimijski magnetni amortizer koji bi, s obzirom na sustav po kojem funkcionira i tako mu jamči dugovječnost, mogao izazvati pravu malu revoluciju u automobilskoj industriji.

Nagrađivan patent

Njegov je nagrađivani patent vrlo brzo privukao gigante autoindustrije, a za neuništivi amortizer već se vrlo ozbiljno zanimaju BMW i Škoda. Na ideju da napravi gotovo  neuništiv amortizer Kristijan je, kaže, došao slučajno.
– Autobusom sam se vraćao s jednog od natjecanja inovatora. Baš sam razmišljao što bih mogao napraviti za iduću smotru inovacija, a da bude manje radi lakšeg transporta, kada je autobus “nasjeo” na rupu na cesti. Sav sam se stresao, ali i sjetio – bit će to amortizer koji će svojom kvalitetom omogućavati ugodnije putovanje u motornim vozilima – kaže 19-godišnjak. Nije trebalo dugo da od izum od ideje i nacrta postane java.

– Vrlo brzo napravio sam prototip toga amortizera koji ne koristi ulje i nema oprugu nego pomoću magneta preciznije regulira tvrdoću ovjesa – objašnjava Kristijan svoj izum koji mu je priskrbio mnoštvo nagrada. Neodimijski magnetni amortizer najprije je predstavio na Međunarodnom sajmu inovacija Arhimed 2010., gdje je u konkurenciji 1250 inovatora iz cijeloga svijeta osvojio zlatnu medalju ukrajinske delegacije te srebrnu medalju ruskog ocjenjivačkog suda; na Sajmu nove tehnologije u Rumunjskoj bio je član tima Hrvatskog saveza inovatora koji je osvojio Grand prix, a na Inovi mladih za isti je izum opet dobio zlatnu medalju i proglašen je najboljim izlagačem.

Radionica u garaži

Nacrti svih projekata nastaju na kompjutoru, a prototipovi se rađaju u očevoj garaži koju koristi kao radionicu. “Na papiru”, priznaje, ima više od stotinu projekata, a čak 17 njegovih izuma uskoro će biti patentirano.
– Imam u pripremi 130 novih nacrta, odnosno projekata iz područja elektronike i elektrotehnike te pomalo strojarskog dijela koji se temelje na zelenoj energiji, a podnio sam i 17 novih patentnih zahtjeva. Sve su to projekti koji traže angažiranje 24 sata dnevno, ne znam ni sam kada uhvatim malo vremena za san, ali nije mi teško jer radim ono što volim, a nakon što za to još budem nagrađen, sreći nema kraja – kaže Kristijan Blakšić.  

Ključne riječi

Komentara 6

KA
kabir69
16:21 26.01.2011.

Bravo i puno uspjeha u budućnosti.

MR
mravakst
23:18 09.08.2014.

"neunistivi" amortizer proizvodi Bose vec duze vrijeme

OB
-obrisani-
19:01 20.05.2011.

šteta je samo jedna: Hrvatska ne priznaje ikakvu pamet !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije