Naslovnica Vijesti Crna kronika

Neuništiva balkanska ruta: krijumčare drogu, ljude, duhan...

Bajakovo je granični prijelaz na autocesti pa je i najprometniji, a krijumčari postaju sve inovativniji
14. prosinca 2016. u 07:12 5 komentara 8603 prikaza
07.04.2015., Vinkovci - Na granicnom prijelazu Bajakovo carinici i policajci zaplijenili su gotovo 142 kg heroina vrijednog oko 42 milijuna kuna. Heroin su prevozili turski i njemacki drzavljani u vozilu WW Caddy.  Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Tijekom proteklih desetljeća nestajale su i nastajale države, mijenjale se granice, ali je balkanska ruta, omiljena ruta krijumčara svim i svačim, uvijek opstajala. Radi se o ruti koja se, kada je u pitanju droga, proteže od Afganistana preko Turske, Grčke, Bugarske, Kosova i Srbije. Nakon prelaska Hrvatske i Slovenije vodi u zapadnu Europu.

Granica na autocesti

Da je ruta prilično aktivna svjedoče podaci s Bajakova gdje su carina i policija od kraja listopada do sredine studenoga zaplijenili gotovo 80 kilograma heroina čije je odredište bila zapadna Europa. Na toj krijumčarskoj ruti, kada je Hrvatska u pitanju, spomenuti granični prijelaz, smješten na autocesti, najprometniji je. Tijekom godine se samo na tom prijelazu zaplijeni različita roba vrijedna desetke milijuna kuna.

Najčešće se pokušavaju krijumčariti cigarete, zbog velike razlike u maloprodajnoj cijeni u EU i trećim zemljama. Osim toga, pokušavaju se prokrijumčariti odjevni predmeti, razni proizvodi životinjskog podrijetla, alkoholni proizvodi, preparati za potenciju (npr. Viagra, gel, testosteroni), autodijelovi i druga roba – kažu u Carini.

I dok se sa svakom zapljenom zna kakva je roba i koja je količina zaplijenjena, pitanje je koliko robe, pa i droge, prijeđe preko Bajakova neotkriveno.

– Ne raspolažemo procjenama tamnih brojaka jer se one ne mogu točno utvrditi, samo pretpostaviti – pojašnjavaju u PU vukovarsko-srijemskoj.

Dodaju da policajcima i carinicima angažiranima na graničnim prijelazima u razotkrivanju krijumčara pomaže i tehnologija, pa su tako opremljeni uređajima poput endoskopa, laserskog daljinomjera, ogledala s osvjetljenjem...

Tim se uređajima pronalazi skrivena roba jer se oni uglavnom koriste za preglede nedostupnih šupljina u prijevoznim sredstvima poput spremnika za gorivo. U standardnu opremu policajaca i carinika spadaju i uređaji za mjerenje vanjskih i unutarnjih gabarita prijevoznog sredstva, uređaji za pregled podvozja, mjerenje gustoće materijala… Ponekad se u potrazi za skrivenom drogom ili duhanom koriste i posebno obučeni psi, a granična policija opremljena je stacionarnim i mobilnim termovizijskim i infracrvenim kamerama koje se koriste za nadzor granice.

droga ŠVERC DROGE Na granici 'palo' više od 8 kilograma kokaina, ali na izlazu iz Hrvatske droga ZLOPORABA DROGE Albanac iza kontrolne ploče skrivao 10 kilograma heroina

Utrka traje godinama

U razotkrivanju ilegalaca pomaže im i uređaj koji radi poput liječničkog stetoskopa; postavlja se na noseće dijelove vozila i registrira otkucaje srca, odnosno otkriva skriva li se tko u teretnom prostoru.

– Krijumčarima je cilj da robu prenesu pored nas, a nama da je pronađemo. To je utrka koja traje godinama. Postoji i niz drugih sitnica koje nam pomažu, poput nervoze ili znojenja. Moramo ići ukorak s vremenom jer krijumčari robu skrivaju u prtljažnicima, rezervnim gumama, posebno pregrađenim dijelovima vozila, dvostrukim podovima… Koriste se svime i svačime samo da prođu – kažu policajci i carinici s Bajakova koji svakodnevno pregledavaju vozila ne bi li otkrili krijumčare i njihovu ilegalnu robu.

>> Šestorica uhićena zbog sumnje u krijumčarenje 20 tona duhana

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

  • Biker:

    Da nisu politicari i policija umjesani u taj kriminal , nebi postojala balkanska ruta ....

  • oetzi:

    Naravno da je Hrvatska na Balkanu, gdje si ti Isao u skolu?

  • Deleted user:

    Da se riješi korupcija u državnim institucijama Balkanska ruta bi bila zatvorena. Ali kao što je poznato ne žive državni službenici samo od svoje plate.