Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nuklearno oružje

Netanyahu o iranskom nuklearnom programu: Iran je lagao

Benjamin Netanyahu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
Autori: Hina, Vecernji list
30.04.2018.
u 19:18

"Nakon potpisivanja nuklearnog dogovora 2015. Iran je pojačao napore da sakrije svoje tajne dokumente"

Izrael je danas predstavio, kako tvrdi, dokaze da je Iran nastavio prikupljati znanja o nuklearnoj tehnologiji  i nakon potpisivanja sporazuma sa svjetskim silama 2015. koji je trebao ograničiti iranski nuklearni program te pozvao Washington da odbaci taj sporazum.

"Iranski čelnici stalno niječu da su ikada nastojali doći do nuklearnog oružja", rekao je premijer Benjamin Netanyahu u obraćanju putem televizije. "Večeras sam ovdje da vam kažem jednu stvar: Iran je lagao".

"Prvo, Iran je lagao da nikada nije imao program za proizvodnju nuklearnog oružja. 100.000 dokumenata dokazuje da je imao. Drugo, i nakon sporazuma Iran je nastavio čuvati i širiti znanja o svojem nuklearnom oružju za buduću upotrebu", rekao je Netanyahu.

"Treće, Iran je ponovno lagao 2015. kada nije bio otvoren prema IAEA-u kako je zahtijevao nuklearni sporazum".

Izraelski čelnik je govorio na engleskom i pokazivao slike i video snimke, navodno povijesnih tajnih iranskih nuklearnih postrojenja i iranskih dokumenata i planova za razvoj atomskog oružja.

"Nakon potpisivanja nuklearnog dogovora 2015. Iran je pojačao napore da sakrije svoje tajne dokumente", rekao je. "2017. Iran je premjestio svoje dokumente o nuklearnom oružju na strogo tajnu lokaciju u Teheranu".

Netanyahu je govorio o tajnom iranskom nuklearnom projektu, kodnog imena "Amad", za koji kaže da je bio arhiviran 2003. ali da se rad na tom polju nastavio.

Iran: Optužbe su smiješne

Iran je u ponedjeljak rekao da su izraelske tvrdnje o teheranskom nuklearnom programu "djetinjaste i smiješne" usmjerene da utječu na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa 12. svibnja, izvijestila je u ponedjeljak poluslužbena novinska agencija Tasnim. 

"Netanyahuova predstava je bila djetinjasta i smiješna igra...Planirana predstava uoči roka 12. svibnja je da utječe na Trumpovu odluku o iranskom nuklearnom sporazumu", navela je agencija Tasnim  riječi pomoćnika iranskog ministra vanjskih poslova Abbasa Araqchija.

Nekoliko sati prije tajne sjednice Vlade dogodio se napad na vojne mete u Siriji, za što sirijski provladini mediji optužuju Izrael, a drugi SAD i Britaniju.

Iran je ranije Netanyahua nazvao dječakom koji viče "vuk".

Novi američki državni tajnik Mike Pompeo u nedjelju je nakon sastanka s izraelskim premijerom rekao: "Ostajemo duboko zabrinuti zbog iranske opasne eskalacije prijetnji prema Izraelu i regiji".

Haaretz je danas također pisao kako su obrambeni i politički izvori rekli Rusiji i SAD-u da će nakon prijetnji Irana Jeruzalem odgovoriti i udariti na Iran ako Iran doista napadne Izrael.

Predsjednik SAD-a Donald Trump već dugo kritizira sporazum s Iranom iz 2015. po kojemu su svjetske sile ukinule gospodarske sankcije Teheranu u zamjenu za ograničavanje njegovog nuklearnog programa.

Trump je zaprijetio povlačenjem iz sporazuma idućih tjedana ako se o njemu neće ponovno pregovarati. Netanyahu je rekao da očekuje da Trump napravi "ispravnu stvar" i ponovno razmotri sporazum.

Netanyahu se u nedjelju u Tel Avivu sastao s novim državnim tajnikom SAD-om Mikeom Pompeom s kojime je razgovarao o Iranu.

Sjedinjene Države duboko su zabrinute iranskim "destabilizirajućim i zloćudnim aktivnostima", rekao je u nedjelju Pompeo nakon sastanka s Netanyahuom. "Ostajemo duboko zabrinuti zbog iranske opasne eskalacije prijetnji prema Izraelu i regiji", rekao je Pompeo.

"Mislim da je najveća prijetnja svijetu i našim dvjema zemljama, i svim zemljama, brak militantnog islama i nuklearnog oružja, te posebno pokušaj Irana da  razvije nuklearno oružje", rekao je tom prilikom Netanyahu.

Čelnik iranske Organizacije za atomsku energiju u ponedjeljak je rekao da Iran ima tehničke sposobnosti za obogaćivanje uranija na višu razinu nego što je mogao prije postizanja sporazuma.

"Tehnički smo u potpunosti spremni obogatiti uranij na višu razinu nego prije postizanja sporazuma... Nadam se da će se Trump urazumiti i ostati u sporazumu", rekao je Ali Akbar Salehi, kako je prenijela iranska državna televizija.

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

Benjamin Netanyahu
1/12

 

Ključne riječi

Komentara 129

ZV
Zvjerko
19:40 30.04.2018.

Hm, još nisam čuo da je Izrael dopustio inspekciju svojih nuklearnih kapaciteta. Još nisam čuo da je Iran nekoga napao. Još nisam čuo da je Izrael ispoštovao bilo koju rezoluciju UN-a... Sve ovo mi miriše na još jedno “iračko oružje za masovno uništavanje” i “sirijske napade kemjskim oružjem”. I za te izjave su javnosti predočeni “dokazi”, zar ne?

Avatar Zgubider.
Zgubider.
20:53 30.04.2018.

Židovi su ukrali Palestincima zemlju, ubijaju ih ko glinene golubove, a ovi nemaju čime uzvratiti. Navodno su Židovi u Drugom svjetskom ratu bili ubijani i protjerivani – a što oni danas rade? Istu stvar nad Palestincima! Upucajte u Google pod traženje slika „Izrael 1948“, i budali je jasno tko je tu agresor!

JU
juma
20:02 30.04.2018.

Jedino sto Iranu prostaje, ukoliko se zeli zastititi, jeste proizvesti nuklearno oruzje. Tada ga i Izrael i USA budu ostavili na miru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije