Naslovnica Vijesti Crna kronika

Ima li nestali šanse u visokim valovima?

Za Nizozemcem koji je pao s jedrilice kod Visa tragali su brodovi, avion, helikopter...
13. kolovoza 2017. u 19:16 0 komentara 2819 prikaza
pomorska policija
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Brodovi, avion i helikopter u nedjelju su nastavili potragu za N. Dž. (61), državljaninom Kraljevine Nizozemske koji je u subotu s jedrilice pao u more oko 14 sati i 30 minuta na poziciji 7,5 nautičkih milja sjeverozapadno od Visa.

pomorska policija Havarija kod Visa U potrazi za muškarcem i brod Obalne straže, zrakoplov i helikopter

Jedro ga odbacilo s palube

Iako je od njegova pada u more prošlo više od 24 sata, splitski lučki kapetan Damir Vidan smatra da je, s obzirom na visoke temperature mora, moguće preživjeti i nekoliko dana, ali je teško u konkretnom slučaju išta prognozirati jer se ne zna u kakvom je stanju čovjek bio kada je upao u more i je li ozlijeđen.

– Ljeto je, more je toplo i to nam još uvijek daje nadu da je čovjek živ. Uvjeti za potragu nisu dobri, jak je vjetar, veliki su valovi koji se pjene i vidljivost s brodova je vrlo loša. Vremenska prognoza nam ne ide na ruku, vjetar bi se mogao i pojačati, ali nadamo se da ćemo imati i malo sreće i da ćemo ga pronaći – kaže Vidan.

Nizozemac je u subotu pao u more tijekom plovidbe unajmljenom jedrilicom „Anja“, dužine jedanaest metara, a na brodu koji se nastavio nekontrolirano kretati ostala je njegova suputnica V. B. (50), hrvatska državljanka. Uspjela je dozvati pomoć tek dva sata kasnije jer se nalazila području na kojem nije bilo signala za mobitel. Ispričala je kako je Nizozemac pokušavao osposobiti pogonski stroj jedrilice kada ga je udarilo jedro i odbacilo s palube u more. Ona mu je dobacila kolut za spašavanje, ali po jakom nevremenu nautičar nije uspio doplivati do jedrilice koja je nastavila plutati bez nadzora po izrazito valovitom moru.

– Pod pretpostavkom da taj čovjek u trenutku pada nije ozlijeđen, da ima kolut za spašavanje i da je u dobroj fizičkoj formi, mogao bi preživjeti i nekoliko dana plutanja na moru. Na to utječu mnogi faktori, od kojih su najbitniji dehidracija, do koje dolazi nakon tri dana, zatim grčevi, opasnost od sunčanice, opasnost od nevremena i jake morske struje. Međutim, ako nema kolut za spašavanje, onda su šanse da je još uvijek živ doista minimalne.

Zamke nevremena

Kad na moru puše jaka bura, onda se na razini od otprilike pola metra iznad vode stvara takozvana morska prašina koja onemogućuje disanje, osim ako se koristi dihalica, i to je u biti najopasnije – kazuje Rene Cipovec, ronilac Nemo-Adria Rescue Teama i službeni ronilac grada Zagreba pri uredu za upravljanje u hitnim situacijama koji je Jadran, pa tako i vode u okolici Visa, preplovio uzduž i poprijeko. Objašnjava i kako bi se Nizozemac zbog jakih struja mogao nalaziti i u radijusu od petnaest kilometara od mjesta na kojem je pao u more. U slučaju da je preminuo, njegovo tijelo trebalo bi biti na površini mora. Ali ako mu je pukla žuč, tijelo će potonuti te će ga biti gotovo nemoguće pronaći.

pomorska policija službe na terenu Havarija u splitskom akvatoriju: Muškarac pao u more s jedrilice Josip Zlomislić POTRAGA završila Pronađeno tijelo Josipa Zlomislića (21) Nestao Danielu se izgubio trag 2. kolovoza u turskom turističkom gradu Marmarisu

VIP izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.