Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Havarija kod Visa

U potrazi za muškarcem i brod Obalne straže, zrakoplov i helikopter

pomorska policija
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
13.08.2017.
u 15:47

Žena koja se nalazila s muškarcem na jedrilici je spašena i nije ozlijeđena

Brod Obalne straže Oružanih snaga RH "Faust Vrančić" te zrakoplovne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane: zrakoplov Pilatus PC-9 i helikopter Mi-8 MTV1 i u nedjelju sudjeluju u akciji traganja i spašavanja za nestalim nautičarem koji je u subotu popodne pao u more tijekom plovidbe jedrilicom na području otoka Jabuke kod Visa.

Odmah po dobivanju zahtjeva iz MRCC (Maritime Rescue Coordination Centre) Rijeka o angažiranju broda Obalne straže u akciji traganja i spašavanja stavljene su u pripravnost zrakoplovne snage HRZ i PZO-a pod operativnim nadzorom Obalne straže RH - zrakoplov "Pilatus" i helikopter Mi-8 MTV1 te je angažiran Tim za spašavanje (SPS) iz sastava Zapovjedništva specijalnih snaga stacioniran u vojarni "Knez Trpimir" u Divuljama.

Nakon sinoćnjeg neuspjelog pokušaja evakuacije članice posade jedrilice helikopterom HRZ i PZO-a, službenici Lučke kapetanije Split uspjeli su oštećenu jedrilicu otegliti prema luci Maslinica na otoku Šolti, a jedina članica posade neozlijeđena je iskrcana na obalu. Potragu za nestalom osobom zrakoplovne snage HRZ i PZO-a nastavile su do zalaska sunca.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru u području potrage za nestalom osobom i smanjene vidljivosti, MRCC Rijeka oko 20.45 sati oglasila je privremeni prekid potrage i sve jedinice su upućene na smjenu posada i obnovu zaliha do nastavka potrage.

Istovremeno, dok se odvijala potraga za nestalim nautičarem letačka posada HRZ i PZO-a s jednim helikopterom uključila se u još jednu akciju spašavanja. Posada je ovaj put sudjelovala u spašavanju teško ozlijeđenog ribara kod Šćedra u blizini Hvara, te je odmah nakon zbrinjavanja ribara u KBC Split nastavila potragu za nautičarem.

Iz Ministarstva obrane navode kako je to 15. akcija potrage i spašavanja u ovoj godini u kojoj su sudjelovale letačke posade Eskadrile transportnih helikoptera HRZ i PZO-a.

Zapalio se gliser

Gliser dužine 14 metara, registriran u talijanskom Monfalconeu, zapalio se u nedjelju ujutro na samoj rivi Malog Lošinja, a njegov vlasnik samo je nemoćno promatrao kako gori unutrašnjost njegovog plovila, piše Regional Express.

Pogledajte video gorućeg glisera portala Regional Express:

 

 

U noći sa subote na nedjelju dogodilo se još nekoliko havarija na moru, priopćili su također iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. 

U 23.10 sata predstavnik chartera iz marine Kaštela javio je da njihova jedrilica „Podkamenica“ ima prodor mora u luci Hvar, o čemu je MRCC Rijeka obavijestila LK Split čiji službenici su preuzeli slučaj u suradnji sa nadležnom LI Hvar te su naknadno javili da je jedrilica na sigurnom vezu, gdje su upućeni pirapdnici JVP Hvar i djelatnici komercijalne spasilačke tvrtke SaeHelp. Službenici LI Hvar obavili očevid, nema ozlijeđenih niti onečišćenja mora.

Noćas u 01.35 sati posredstvom ŽC 112 Split uspostavljena komunikacija MRCC Rijeka sa jedrilicom „Bevanda“ dužine 14 metara, hrvatski charter na kojoj se nalazilo 10 osoba, svi državljani Republike Italije. Posada jedrilice prijavila je opasnost od nasukanja uslijed otrgnuća sidra u uvali Prihonja, sjeverna strana otoka Korčule o čemu su obaviješteni službenici LK Dubrovnik, odnosno, nadležne LI Vela Luka te Charter i komercijalna spasilačka tvrtka SeaHelp, obzirom da raspoloživa brodica LI Vela Luka nije mogla obaviti tegalj jedrilice po lošem vremenu budući da su talijanski državljani odbili napustiti jedrilicu te su naknadno uzeti u tegalj plovilom tvrtke SeaHelp i dotegljeni u Vela Luku, kamo su pristali jutros u 04.30 sati.

Sljedeći slučaj otrgnuća plovila sa sidra prijavljen je rano jutros u 03.05 sati posredstvom Obalne radio posataje ORP Dubrovnikradio, kada je MRCC Rijeka uspostavila komunikaciju sa posadom jedrilice “Escape“, koja se nalazila kod Cavtata. Budući da ih je tramontana odnijela sa sidra u uvalu Tiha, koja je prirodno zaštićena pješčana uvala obaviješteni su da im prijeti 'meko' nasukanje ukoliko ne uspiju ponovno sidrenje do dolaska pomoći, o čemu je obaviještena LK Dubrovnik čiji službenici su isplovili prema jedrilici te su istovremeno angažirali plovilo komercijalne spasilačke tvrtke EmergenSea, obzirom na plićinu pozicije, no u 04.30 sati, posada jedrilice „Escape“ javlja da im je pomogla druga brodica te da su ponovno usidreni, čime je akcija okončana.

Obavijest o poduzetoj spasilačkoj slijedom zaprimljenog poziva pogibelji u MRCC Rijeka dojavili su službenici LK Dubrovnik. Naime, jutros u 05.40 sati službenici Pomorske policije na poziciji u blizini otoka Šipan iz mora su spasili 7 neozlijeđenih osoba. Njihovo plovilo, gliser hrvatske zastave ubrzano je primao more te ga je od potapanja spasila druga privatna brodica, čija posada je havarirani i tonući gliser uzela u tegalj i nasukala ga na obalu Lopuda. Službenici LK Dubrovnik u komunikaciji sa policijskim službenicima prenijeli su obavijest da je svih sedam članova posade havariranog glisera zbrinuto i nitko nije ozlijeđen, dok je očevidom na poziciji nasukanja utvrđeno da gliser ne predstavlja opasnost za plovidbu drugim sudionicima u pomorskom prometu, nema onečišćenja mora i morskog okoliša te je vlasniku izdan nalog za komercijalno odsukavanje.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije