Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rezultati istraživanja

Nepovoljan utjecaj klimatskih promjena na naše more: Oko Lastova sve manje riba

WWF
Foto: WWF
1/3
02.10.2023.
u 09:47

Istraživanje oko Lastova temelji se na tzv. metodi vizualnog cenzusa ronilaca, odnosno na promatranju stanja morskog okoliša

Preliminarni rezultati istraživanja stanja populacija riba u lastovskom podmorju, koje je prošlog tjedna provela svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF, upućuju na nepovoljan utjecaj klimatskih promjena na naše more. Brojnost vrsta i veličine jedinki riba smanjene su u odnosu na neka druga zaštićena područja u Sredozemnom moru, a još jednim uzročnikom lošijeg stanja ribljeg fonda ističe se prelov, priopćili su jučer iz WWF-a Adria.

WWF-ov istraživački tim, koji 26-metarskom jedrilicom Blue Panda cijelog ljeta istražuje podmorje Sredozemlja, prve rezultate ovog istraživanja predstavio je upravi i stručnoj službi Parka prirode Lastovsko otočje. Tvrde kako su dokazali da područja s efektom rezervata imaju puno veću otpornost, odnosno – da se smanjenjem ljudskog pritiska na vrste i staništa u moru lakše branimo i od posljedica klimatskih promjena, kako je kazao Patrik Krstinić, voditelj morskog tima u WWF Adriji.

VEZANI ČLANCI:

– Populacije riba relativno se brzo oporavljaju ako se ribolovni pritisak smanji, a najbolje rezultate pokazale su regulirane zone bez ribolova, poput naše Jabučke kotline – objasnio je. Na WWF-ovu okruglom stolu, koji je na temu "EU Strategija bioraznolikosti do 2030. – zajednički pristup za zaštitu 30% Jadranskog mora" prošlog tjedna održan u Splitu zaključeno je kako bez kvalitetnog nadzora mjera upravljanja ribolovom nije moguće postići oporavak bioraznolikosti u zaštićenim područjima.

– U onim područjima u kojima postoji kvalitetan nadzor, oporavak ribljeg fonda vidljiv je već unutar nekoliko godina. Migracija riba iz zaštićenih u okolna područja pozitivno utječe i na bioraznolikost mora i na cjelokupno ribarstvo – rekao je Krstinić. Doznajemo kako se WWF-ovo istraživanje temelji na tzv. metodi vizualnog cenzusa, kojom ronioci promatraju stanje morskog okoliša prema znanstveno utvrđenim metodama. Na Lastovu su uočene i invazivne vrste riba poput papigače, koja je bila rasprostranjena samo u istočnom dijelu Sredozemnog mora, a sada je u PP Lastovsko otočje jedna od dominantnih vrsta, dok neke ribe, poput kavale nestaju.

VIDEO Klimatski aktivisti simbolički pokopali glečer kako bi upozorili na smanjivanje ledenjaka

Pridružite se i vi akciji „Klikni i posadi stablo“ i postanite dio najvećeg ekološkog projekta Rezolucija Zemlja. Sve što trebate napraviti je na ovom linku popuniti ime, prezime i e-mail adresu, a mi se obvezujemo za svakog potpisnika zasaditi jedno stablo. Nakon prijave na e-mail ćete dobiti lokaciju naše zajedničke šume i „dokument“ Rezolucija Zemlja s vašim digitalnim potpisom za uspomenu.

Više zelenih tema pronađite na web stranici Rezolucija Zemlja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije