Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VUČEDOL

Neobično otkriće u Vukovaru: Pronašli životinju bez očiju, smatra se izumrlom vrstom

slijepo kuče
Foto: Anđelko Ištuk
1/2
17.03.2023.
u 12:11

Stanovnici Vučedola kažu kako su još prije 17 godina primijetili da se nešto čudno događa u njihovom vrtovima, ali tada nisu niti pomišljali da se radi o vrsti u vrsti koja se smatrala izumrlom. Naime, primijetili su kako im u vrtovima nestaje luk, mrkva, krumpir, cvijeće…

Sve do nedavno je glodavac slijepo kuče smatrana za još jednu izumrlu životinjsku vrstu. Međutim, onda su stanovnici naselja Vukovarci koji žive na Vučedolu primijetili neobičnu životinju poslije čega se utvrdilo da se radi slijepom kučetu. Prema literature slijepo kuče je živjelo tijekom 19. i početkom 20. stoljeća na području Srijema od Vinkovaca prema Srijemskoj Mitrovici. Uz niz kolonija koje su utvrđene tijekom godina od 1984. godine prošloga stoljeća slijepo kuče je proglašen za izumrlu vrstu jer, kako se navodi, terenska istraživanja nisu urodila pronalaskom kolonija. Inače, slijepo kuče je životinja duga do 30 centimetara, bez repa, prekrivena je krznom i oblog je tijela. Žive pod zemljom gdje prave rupe tako da su im oči zakržljale i zastrte dlakom. Zubima i prednjim udovima sljepaši kopaju podzemne hodnike u kojima se razlikuju prostori za hranjenje, defekaciju i spavanje. Hrane se lukovicama, gomoljima i travama.

Stanovnici Vučedola kažu kako su još prije 17 godina primijetili da se nešto čudno događa u njihovom vrtovima, ali tada nisu niti pomišljali da se radi o vrsti u vrsti koja se smatrala izumrlom. Naime, primijetili su kako im u vrtovima nestaje luk, mrkva, krumpir, cvijeće… Znalo se dogoditi da nestane i 80 posto bijelog luka i krumpira. Pojedeni su bili i lukovice cvijeća, tulipani, narcisi… Nestajale su cijele kućice i to ne samo kod jedne osobe nego kod više njih što upućuje da se tijekom godina kolonija slijepog kučeta na Vučedolu proširila. Pokušavali su mještani vrt seliti na drugu lokaciju, ali se iz godine u godinu sve ponavljalo. I dalje je nestajalo povrće i cvijeće u vrtovima. Vrtovi su bivali jednostavno opustošeni, a ako je na površini i bila stabljika u zemlji nije bilo gomolja. Pokušavali su savjet potražiti i u Veterinarskoj stanici što da učine kako bi zaštitili vrt gdje im je rečeno kako jednu godinu ne obrađuju vrt te da će ga slijepo kuče tada napustiti. Međutim, sumnjaju u to jer u okolici ima još dosta vrtova, a očigledno je i da se kolonija slijepog kučeta proširila. Pokušavali su u rupe u zemlji sipati i vodu, ali niti to nije dalo rezultata.  

Kako god mještani su slučajno u zemlji naletjeli na životinju koja je bila veća od krtice, ali bez repa i bez očiju. Tako su daljim istraživanje, kao i putem internet, doznali da se radi o slijepom kučetu. Ova se životinjska vrsta smatrala izumrlom tako da je nepoznato kako se pojavila ponovno u Hrvatskoj. Mještani sumnjaju da su došli preko Dunava, iz Srbije, ali ne znaju kako.

- Temeljem poslanih fotografija radi se o slijepom kučetu. Radosna je vijest čuti da postoji živa kolonija slijepoga kučeta ovdje na Vučedolu. Ovo nam je dragocjen podatak jer ga sada više nećemo smatrati izumrlom vrstom. Doći će specijalizirana ekipa iz Zagreba i obaviti genska istraživanja kako bismo doznali porijeklo ovih vučedolskih glodavaca o čijem sam pronalasku već obavijestio ministarstvo. Ponudit će vlasnicima parcela neko prihvatljivo rješenje, primjerice platiti im nastalu štetu ili možda uhvatiti životinje i preseliti ih na neku drugu lokaciju – rekao je Pavao Dragičević iz Javne ustanove za zaštitu prirodnih vrijednosti Vukovarsko-srijemske županije.

VIDEO Deset zapovijedi u vrtu: Otkrivamo male tajne za najuspješniju sezonu ikad

Komentara 11

HA
hartijisrpskojudišpet
13:58 17.03.2023.

Slijepo kuče?! Jel mu to latinski naziv? Ili ste ga imenovali srpski da ceo svet razume? 🤨

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
14:40 17.03.2023.

Budući da je riječ o manjini, i to ugroženoj, predlazem da ga odmah stave kao zastupnika u Sabor.

MK
marcel.kocan
16:14 17.03.2023.

nemojte pričat svašta, to nije izumrla vrsta, ima je u bugarskoj, srbiji, posvuda u ovom dijelu europe Spalax leucodon je latinski naziv

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije