Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Barcelona odgovorila Madridu

‘Nemate vi dovoljno tenkova da zaustavite neovisnost Katalonije’

katalonija
Foto: DPA/PIXSELL
17.12.2013.
u 17:00

Premijer Španjolske tvrdi da referenduma neće biti i da je to pitanje o kojemu se ne može ni teorijski raspravljati

Unatoč najavi španjolske vlade da se referendum o autonomiji i eventualnoj samostalnosti Katalonije neće održati, Katalonci ne odustaju. Naime, samo nekoliko minuta nakon što je regionalni parlament donio odluku kojom se za 9. studenog sljedeće godine raspisuje referendum s dvama pitanjima kojima se definira treba li Katalonija biti država te treba li biti neovisna, španjolski ministar pravosuđa Alberto Ruiz-Gallardon odbacio je cijelu ideju uz tvrdnju da glasanja neće biti. Samo nekoliko sati potom oglasio se i španjolski premijer Mariano Rajoy.

Ne boje se vojske

– Kao predsjednik vlade zakleo sam se da ću štititi ustav i zakon. Zbog toga jamčim da referendum neće biti održan. Bilo kakva rasprava o ovome ne dolazi u obzir – ustvrdio je Rajoy. No katalonske pobornike neovisnosti ove žustre izjave ne dotiču baš previše. Kako smatraju, središnja vlada baš i nema nekih mogućnosti kako bi zaustavila referendum.

– Zanima me što će učiniti da bi zaustavili referendum? Poslati policiju i vojsku? Danas je vrijeme demokracije i takve stvari ne prolaze – kaže profesorica ekonomije sa sveučilišta u Barceloni Elisenda Paluzie. Danas takve stvari možda ne prolaze, ali su u prošlosti svakako bile prilično učinkovite. U vrijeme Francove vojne diktature Kataloncima ne samo da je bilo zabranjeno održavanje ovakvih referenduma ili isticanja bilo kakve želje za samostalnošću nego im je bila ograničena i uporaba katalonskog jezika. Upravo kako bi se ograničio njihov separatizam. Katalonci danas ne vide ovakav razvoj događaja realnim i smatraju da se središnja vlast neće drznuti uporabiti silu kako bi zaustavila najavljeno izjašnjavanje glasača.

– Ako španjolski tenkovi ipak zatutnje ulicama Barcelone kao što su zatutnjali 1939., nećemo pokleknuti. Španjolska nema dovoljno tenkova da nas spriječi, nema dovoljno vojnika – tvrdi Miquel Strubell, član katalonske nacionalne skupštine.

Situacija u Kataloniji danas je znatno drugačija nego u vrijeme vojne diktature. Dok im je u prošlosti branjen svaki oblik izražavanja nacionalnog identiteta, Katalonci danas imaju relativnu autonomiju, a katalonski parlament upravlja i nekim pitanjima poput zdravstva, obrazovanja ili policijskih snaga. No Kataloncima ovo nije dovoljno, pogotovo nakon prilično teške krize koju već godinama prolaze. Nezaposlenost, posebice mladih, izuzetno je velika, a pozivi na samostalnost dobivaju danas više pristaša nego ikad prije.

Nije riječ o novcu

Ali Katalonci tvrde da nije riječ o novcu koliko o prilici da se napokon izbore za samostalnost.

– Nije riječ o novcu. Više je ovdje riječ o principu da sami upravljamo svojim životima, svojom državom. Ova su nastojanja krenula i prije izbijanja krize i recesije te nisu nastala pod pritiskom lošeg standarda – kaže Strubell. Zanimljivo je da će referendum u Kataloniji biti održan samo nešto više od mjesec dana nakon referenduma u Škotskoj. Upravo je ovo argument koji Katalonci povlače u svojim odnosima s Madridom kritizirajući središnju vladu radi pomanjkanja demokracije i razumijevanja volje građana.

– London se protivio referendumu u Škotskoj, ali britanskom premijeru nije padalo na pamet da izjašnjavanje volje naroda zabrani ili spriječi. London sudjeluje u organizaciji referenduma sa škotskim vlastima, a to je pristup kakav i mi očekujemo od Madrida – kaže Strubell.     

Komentara 9

CA
canajisraM
17:02 17.12.2013.

Zivjela nezavisna Katalonija i Baskija !

MA
^Marsijanac
18:06 18.12.2013.

Basci si najstariji narod u Europi. Njihovi geni dosizu unatrag 40,000 godina. Hrvati imaju 10 % baskijskih gena i na to trebamo biti ponosni. Katalonija i Baskija ce biti nezavisne drzave,nitko to ne moze sprijeciti.Ti Spanjolci ,umjesto da se brinunu o Gibraltaru oni bi drugim narodima sprijecavali nezavisnost

HR
HR4ever
17:29 17.12.2013.

Znaci ...nece vise biti "El classic-a"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije