Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAKOM

Nemate TV signal? Možda vam smetaju bazne stanice

bazna stanica
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
08.08.2017.
u 13:03

Tijekom četiri testne godine smetnje u prijmu digitalnog TV signala otklonjene su na 140 lokacija u Hrvatskoj

Prijmu digitalnog TV signala ponekad smetaju i bazne stanice mobilnih operatora. Radi se o baznim stanicama najviših brzina, takozvanim LTE baznim postajama. Naime, s obzirom na to da su televizijski prijamnici i antenski sustavi prilagođeni za prijam signala iz cijelog frekvencijskog pojasa 470-862 MHz, rad baznih postaja u određenim situacijama uzrokuje smetnje.

Do sada se, četiri godine, o otklanjanju tih poteškoća brinuo regulator telekoma HAKOM u suradnji s operatorima i Odašiljačima i vezama. Bilo je to testno razdoblje zbog prilagodbe modernih tehnologija. Kako kažu u HAKOM-u, sada je to testno razdoblje završeno i stoga su donijeli i rješenje koje predstavlja konačnu proceduru uklanjanja smetnji zbog LTE bazne postaje. Tijekom testne četiri godine u HAKOMU-u su, kažu, godišnje bili rezervirali dva milijuna kuna za otklanjanje smetnji. Riješili su smetnje na 140 lokacija, odnosno adresa u suradnji s OiV-om. U prvoj godini, dok i nije bilo LTE baznih stanica, nisu potrošen sav novac, no s vremenom se iznos povećavao. U troškove spadaju i izlasci na teren i kada nisu bile krive bazne stanice, kazao nam je Dražen Lučić, predsjednik Vijeća HAKOM-a.

Građani, sumnjaju li da imaju smetnje s TV prijmom, to mogu prijaviti tvrtki Odašiljači i veze. U slučaju da su doista bazne stanice krive za loš TV signal, rješavanje se prebacuje na operatore mobilnih mreža koji su dužni isključiti baznu postaju do rješavanja smetnji. HAKOM će sada imati samo nadzornu ulogu.

Komentara 1

Avatar Hazl113
Hazl113
13:41 08.08.2017.

Koliko puta sam već pisao HAKOM-u o tome. Ukratko bazna stanica ruši signal, odnosno njegovu kvalietu, ako je u blizini TV antena. Čak sam im posao i dokaze što iz Zagreba, Karlovca, Varaždina, Rijeke itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije