Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TUSK O HRVATIMA:

'Nemamo dokaza da građani države EU-a sudjeluju u borbama u Ukrajini'

Donald Tusk
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
12.02.2015.
u 23:54

Moja procjena i intuicija mi govore da je riječ više o propagandi, rekao je Tusk

Na kraju summita EU koji je raspravljao o Ukrajini, Grčkoj i mjerama borbe protiv terorizma nakon pariških napada, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na konferenciji za novinare komentirao je i odlazak pojedinih hrvatskih građana u borbe na strani provladinih snaga u istočnoj Ukrajini. O tome ga je pitala jedna novinarka koju je zanimalo je li sudjelovanje građana Europske unije u ratu u Ukrajini suprotno sporazumu iz Minska koji poziva na odlazak stranih boraca iz te zemlje. 

- Nemamo dokaza da građani neke države EU-a sudjeluju u borbama u istočnoj Ukrajini. Moja procjena i intuicija mi govore da je riječ više o propagandi. Ali, svakako ovo nije glavni problem kada govorimo o provedbi sporazuma. Ne sumnjam da je prvo potrebna dobra volja s ruske strane - odgovorio je Tusk. 

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih poslova Ruske federacije kritiziralo je hrvatsku ministricu Vesnu Pusić zbog toga što "nije dovela u pitanje zakonitost sudjelovanja hrvatskih građana u operacijama koje provode ukrajinske vojne strukture". 

Premijeri i predsjednici 28 država EU koji sjede u Europskom vijeću pozdravili su ishod mirovnih pregovora u Minsku, ali i oprezno naglašavali da ga tek treba primijeniti na terenu.

- Primjena bi mogla biti poprilično komplicirana, ali postoje opravdana očekivanja na ukrajinskoj strani da se dogovor može primijeniti, a i ruski predsjednik je rekao da želi poštovati ukrajinski suverenitet - rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel na brifingu za novinare po završetku summita. 

Kao i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, koji je nakon Minska doputovao u Bruxelles kao gost Europskog vijeća i na odlasku iz Bruxellesa požalio se da je u proteklih 72 sata spavao samo 5 (prije odlaska na pregovore u Minsk obišao je bojište u Kramatorsku), i kancelarka Merkel je proteklih dana jedva oka sklopila. Prije cjelonoćnih pregovora u Minsku bila je u Washingtonu, a nakon Minska u Bruxellesu, gdje ju je na summitu čekao i prvi susret s novim grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom koji je prije dva tjedna došao na vlast s obećanjem da će prekinuti politiku štednje.

No, Merkel je na pitanja novinara o susretu s Tsiprasom ostavila vrlo bezbrižan dojam. 

- Pozdravili smo se na prijateljski način. Čestitala sam mu na izborima. Vrlo prijateljski susret - rekla je Merkel. - No, Grčka je danas imala manju ulogu na summitu. Grčki premijer iznio je pregled svoje politike, ali zaključili smo da će se pregovori nastaviti u formatu ministara financija euro zone - dodala je.

>> Dao sam otkaz, ostavio ženu i djecu te krenuo pomoći Ukrajincima

>> Pusić: Borci iz Hrvatske bore se isključivo na ukrajinskoj strani

Komentara 33

DU
Deleted user
01:59 13.02.2015.

ali zato su veleizdajnici u vladi odmah priznali da "brigada" od 8 dragovoljaca uništava tenkove i nenaoružanu rusku nejać. Jedva su dočekali da opet panjkaju po ljudima od kojih žive.

Avatar Mona-Mo
Mona-Mo
00:00 13.02.2015.

Pusićku treba poslat u Ukrajinu.

PO
pozornik66
00:21 13.02.2015.

Je li kritizirao Srbiju za slanje Četnika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije