Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nema vraćanja migranata: 'RH nije bila stranka u postupku'

'Presudama Suda Europske unije utvrđeno je da je prva država članica ulaska odgovorna za razmatranje zahtjeva za međunarodnu zaštitu'
27. srpnja 2017. u 16:54 17 komentara 2098 prikaza
Šid: Migranti probili policijsku blokadu i preko njive krenuli prema Hrvatskoj
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Vezano za presude Suda Europske unije od 26. srpnja 2017. hrvatska Vlada u četvrtak je priopćila da neće doći do vraćanja migranata koji su u razdoblju od rujna 2015. do travnja 2016. prošli kroz teritorij Republike Hrvatske.

Zagreb: 47. sjednica Vlade RH u Banskim dvorima SRDAREVIĆ SMIJENJEN Glavni ravnatelj policije s najkraćim stažem

"Navedeno stajalište Vlada Republike Hrvatske temelji na propisima Europske unije, uključujući i presudu u predmetu C-670/16 Tsegezab Mengesteab protiv Savezne Republike Njemačke, odnosno proteku vremena od nezakonitih ulazaka migranata na teritorij država članica te podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

Presude Suda Europske unije u predmetima C-490/16 A. S./Republika Slovenija i C-646/16 Khadija Jafari i Zainab Jafari, odnose se na razmatranje zahtjeva za međunarodnom zaštitom osoba koje su ušle na teritorij Europske unije za vrijeme izbjegličko-migrantske krize.

Šid: Migranti probili policijsku blokadu i preko njive krenuli prema Hrvatskoj
1 / 6
Italija, migranti

Presude su donesene povodom prethodnih pitanja slovenskog i austrijskog suda pred kojim su bile osporavane odluke slovenskih odnosno austrijskih tijela za odbijanje zahtjeva za međunarodnom zaštitom sirijskom državljaninu i afganistanskoj obitelji", navodi se u Vladinu priopćenju.

Dodaju kako presude nisu donesene protiv Republike Hrvatske koja nije bila stranka u postupku.

"Presudama Suda Europske unije utvrđeno je da je prva država članica ulaska odgovorna za razmatranje zahtjeva za međunarodnu zaštitu i u situacijama masovnog prolaza migranata.

Vlada Sjednica Vlade Premijer Andrej Plenković najavio povećanje mirovina

Istog dana, 26. srpnja 2017., Sud Europske unije donio je i presudu u predmetu C-670/16 Tsegezab Mengesteab protiv Savezne Republike Njemačke, sukladno kojoj država članica u kojoj je podnesen zahtjev za međunarodnu zaštitu postaje odgovorna za njegovo ispitivanje po proteku roka od tri mjeseca od podnošenja zahtjeva. Slijedom navedenog još jednom ponavljamo da ne postoji bojazan od vraćanja migranata u Republiku Hrvatsku", ističu u Vladi.

Navode i da će nadležna tijela Vlade nastaviti s analizom ovih presuda te da će se zahtjevi za pružanjem međunarodne zaštite razmatrat će se u skladu s nacionalnim propisima, pravnom stečevinom Europske unije i međunarodnim pravom.

Sven Lau NJEMAČKA PRESUDILA Islamistu Svenu 5,5 godina zatvora zbog vrbovanja džihadista za rat u Siriji izbjeglice, izbjeglička kriza, migranti Presuda Sud Europske unije: Hrvatska je morala registrirati migrante Statistika Njemačke crkve: Nikad manje članova, nikad više novca

 

adidas Solar Boost 19
Slatke muke
Najmekše tenisice za duge pruge: od brzih treninga do maratona
  • Deleted user:

    Isto je vlada tvrdila , da nije stranka u postupku i kod arbitraze sa slovenijom pa evo odluke.

  • gooniegoogoo:

    levica u Hr ove godine slavi 3 velike pobjede, 1. useljavanje tisuća ISILovaca pod ravnanjem Ostoje i naredbama EU , 2. Račanova izdajničko poklanjanje Hrvatskog mora legalizirano po EU, 3. EU Plenković, odlično nam došla EU

  • ing-12345:

    Plenković opet laže. Ova odluka ECJ-a je direktna ugroza opstanka Republike Hrvatske a Plenković gura glavu u pijesak kao noj. Isto je napravio i kod požara u Splitu.