Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRDAREVIĆ SMIJENJEN

Glavni ravnatelj policije s najkraćim stažem

Zagreb: 47. sjednica Vlade RH u Banskim dvorima
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/5
27.07.2017.
u 23:30

Marko Srdarević odlazi s funkcije na osobni zahtjev, a privremeni glavni ravnatelj policije bit će njegov zamjenik Dražen Vitez

Marko Srdarević više nije glavni ravnatelj policije. Vlada ga je na jučerašnjem zatvorenom dijelu sjednice razriješila te dužnosti. Priopćili su da je to bilo na Srdarevićev osobni zahtjev. Do raspisivanja natječaja i imenovanja novog glavnog ravnatelja policije tu će dužnost obnašati Dražen Vitez, dosadašnji zamjenik.

Srdarević je glavnim ravnateljem policije bio samo sedam mjeseci, otkako ga je – birajući između 16 kandidata – na tu funkciju na kojoj je trebao biti pet godina lanjskog prosinca imenovao bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, obrazloživši da je, osim stručnosti, jedan od njegovih aduta i apolitičnost. Upravo je Srdarević treba biti jedan od nositelja reorganizacije MUP-a od koje, po svemu sudeći, ipak neće biti ništa.

Večernji list je prije mjesec dana najavio da će Srdarević biti smijenjen, odnosno razriješen na vlastiti zahtjev, baš kao i svi njegovi prethodnici, izuzev Ranka Ostojića koji je jedini odradio mandat do kraja. Navodno je upravo zbog neslaganja s načinom na koji nova garnitura kani voditi MUP glavni ravnatelj policije ponudio ostavku, i to odmah nakon što je MUP privremeno vodio državni tajnik Robert Kopal.

Da će Srdarevićeva karijera na mjestu glavnog ravnatelja tako naprasno završiti, moglo se i očekivati. Naime, ovaj je tjedan MUP raspisao natječaje za sve načelnike policijskih uprava te načelnike u sjedištu ministarstva kao i zamjenike glavnog ravnatelja policije. Šefom povjerenstva koje će od predloženih kandidata odabrati najbolje imenovan je Dubravko Novak. To povjerenstvo svoj odabir dostavlja glavnom ravnatelju policije, na čiji prijedlog ministar unutarnjih poslova potpisuje imenovanja. Bilo je nerealno očekivati da će se kadroviranje na vodećim strukturama unutar policije prepustiti osobi od povjerenja bivšeg ministra.

Umjesto Srdarevićeva, kadroviranjem će se baviti Dražen Vitez. Na mjesto vršitelja dužnosti zamjenika glavnog ravnatelja policije on dolazi s pozicije zamjenika ravnatelja, a za to je radno mjesto također raspisan natječaj.

Dražen Vitez već je jednom bio vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja policije, nakon odlaska Olivera Grbića. Iako je zakonom propisano da ta privremena funkcija može trajati najdulje pola godine, postoje mehanizmi da se to razdoblje i produlji, što je i bio slučaj nakon odlaska Vlade Dominića kada je privremenim ravnateljem bio imenovan Zvonimir Vnučec. Kako u pola godine nije bio imenovan novi, mandat mu je produžen.

Na mjestu glavnog ravnatelja policije Marko Srdarević se do sad najkraće zadržao.


 

Komentara 36

KO
koraknaprijed
16:49 27.07.2017.

Hoćemo sad napokon upoznati slikra svastike na Poljudu?

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
18:31 27.07.2017.

Neka dobro pregledaju,mozda jos koji mostovac ,zalego negdje u wc.

Avatar Urbani Desničar
Urbani Desničar
04:39 28.07.2017.

Sad se tek smjenjuju Ostojini i Podrepicevi kadrovi? Bravo gospodo! Za jedno 20 godina, imat cemo Hrvatsku Policiju! ZDS

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije